Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăvara aceasta, perspectivele de angajare sunt luminoase Angajatorii din majoritatea regiunilor și sectoarelor de activitate se așteaptă să-și crească numărul de angajați

ro

11 Mar, 2014 14:19 1400 Marime text
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă relevă cea mai puternică Previziune Netă de Angajare din ultimele șase trimestre
 Bucureşti, 11 martie 2014  22% dintre angajatorii din România plănuiesc să își crească numărul total de angajați în intervalul aprilie – iunie 2014, arată cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, derulat în rândul a 626 de angajatori. Previziunea Netă de Angajare a atins valoarea de +12%, prognoza fiind cea mai puternică din trimestrul IV/2012 și până în prezent, și depășind cu 5 puncte procentuale Previziunea ajustată sezonier din primul trimestru al acestui an.
 „Intențiile de angajare se intensifică, pe fondul semnelor de stabilizare din întreaga Europă și a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, însă nu credem că avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degrabă cu o atenuare a pesimismului” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Creșterea Previziunii Nete de Angajare la nivel național se bazează atât pe o crestere a numărului companiilor care intenționează să facă angajări în trimestrul următor – aproape unul din cinci – cât și pe scăderea semnificativă a procentului de angajatori care nu intenționează redimensionări, de la maximul istoric de 78% în trimestrul I la doar 69% în trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare există, dar este fragil și trebuie susținut de un cadru fiscal și legislativ stabil.”
În șapte din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la o creștere a numărului total de angajări în intervalul aprilie-iunie 2014. Piața forței de muncă va fi activă îndeosebi în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +30%, cu 27 de puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul anterior. Și angajatorii din Sud-Est și Nord-Vest prevăd angajări, raportând Previziuni Nete de Angajare de +22%, respectiv +24%. Angajatorii din Sud-Vest continuă să fie caracterizați de prudență, anticipând o Previziune Netă de angajare de -1%, singura cu valoare negativă din întreaga țară. În această regiune, Previziunea Netă de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv.
Într-o mai mică sau mai mare măsură, angajatorii din nouă din cele zece sectoare de activitate analizate s-au arătat încrezători în privința angajărilor din al doilea trimestru al lui 2014. Planurile de angajare cele mai ample se prevăd în sectorul Industriei prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +26% a crescut cu 8 puncte procentuale față de trimestrul I/2014. Activitatea de angajare din sectorul Administrației publice și serviciilor sociale ar putea să atingă cea mai mare intensitate din trim.I/2012 până în prezent, dat fiind că angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +16%, cu 11 puncte procentuale prognozei pentru intervalul ianuarie-martie 2014. Încrederea angajatorilor din sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri a crescut, după cum ilustrează Previziunea Netă de Angajare de +12%, cu 10 puncte procentuale mai ridicată decât cea a trimestrului anterior. Se remarcă creșterea înregistrată în sectorul Construcții, unde angajatorii anticipează angajări pentru prima dată în ultimele șase trimestre și anunță o Previziune Netă de Angajare de +10%. La capătul opus al spectrului se situează sectorul Electricitate, apă, gaz, unde Previziunea Netă de Angajare de +3% denotă o reluare încetinită a activității de angajare, ce survine după șase trimestre de prognoze negative. Angajatorii din sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii se așteaptă la cea mai slabă piață a forței de muncă, Previziunea Netă de Angajare fiind de 0%, în scădere cu 3 puncte procentuale față de primul trimestru din 2014 și cu 12 puncte procentuale față de trimestrul II al anului precedent. Valoarea previziunii este cea mai scăzută raportată în acest sector din trim. I/2011 și până în prezent.
Valoarea Previziunii Nete de Angajare variază într-un interval extrem de larg, atât de la regiune la regiune, cât și de la un sector de activitate la altul. Observăm diferențe de 20 până la 30 de puncte procentuale, ceea ce denotă că semnalele pozitive nu sunt percepute ca o certitudine. Planurile angajatorilor par mai degrabă consecința unor dezvoltări globale ale sectoarelor lor de activitate, care se reflectă și asupra regiunilor geografice din România în care este localizată activitatea lor, decât un indicator al sănătății pieței forței de muncă naționale,” remarcă Valentin Petrof. „Totuși, planurile optimiste ale angajatorilor înseamnă că cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor avea mai multe oportunități de a activa în domeniul dorit și ne așteptăm să observăm și să deservim o piață a forței de muncă mai dinamică.” 
La nivel global, Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă arată o extindere incrementală a marjelor de creștere a optimismului angajatorilor, care atinge cel mai ridicat nivel din ultimii aproximativ șase ani. În 38 din cele 42 de țări cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă să-și suplimenteze numărul total de angajați, comparativ cu doar 35 în trim. I/2014. Optimismul este ceva mai pronunțat și pe continentul european, unde angajatorii din 20 din 24 de șări au intenții pozitive de angajare, remarcându-se mai ales Irlanda și Spania, unde prognozele sunt pozitive pentru prima dată din 2008 și până acum. În topul celor mai optimiste cinci țări europene se numără și Bulgaria.
 
* Notă: Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.
 
# # #
 
Despre studiu:
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și  cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 65,000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națonală a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.
 
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 16 – 28 ianuarie 2014 pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori, fiind condusă de către echipa de cercetare Infocorp Ltd. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Despre Manpower
Despre ManpowerGroup România
ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea contemporană a muncii. Compania este specializată în: recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă în domeniul resurselor umane. Manpower Professional, brand al ManpowerGroup, oferă o gamă largă de servicii de recrutare, munca temporară, selecţie, externalizare şi consultanţă la nivel de middle & top management şi specialişti. Resursele deţinute, clienţii internaţionali şi reputaţia dobândită atrag candidaţi talentaţi, cu un nivel de educaţie ridicat, şi profesionişti cu o experienţă vastă în domeniul în care activează. În România, ManpowerGroup este prezent din 2003, având 14 agenţii active în: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti şi Sibiu.
Despre ManpowerGroup
ManpowerGroupTM (NYSE: MAN), este liderul global în soluții inovatoare privitor la forţa de muncă, soluţii care asigură sustenabilitatea talentului pe piața muncii şi sprijină dezvoltarea companiilor, comunităților, țărilor și a indivizilor înşişi. Specializat în soluții care favorizează agilitatea în afaceri a companiilor și flexibilitatea în muncă, ManpowerGroup valorifică cei 65 de ani de expertiză în lumea muncii pentru a crea modele de lucru, a construi practici și a oferi tuturor clienților săi acces la sursele de talente de care au nevoie pentru viitor. De la recrutare, consultanță, externalizare și management în carieră la evaluare, formare și dezvoltare, ManpowerGroup oferă talentul prin care companiile sunt conduse către inovație și productivitate într-o lume în care talentismul este sistemul economic dominant. În fiecare zi, ManpowerGroup conectează la piaţa muncii peste 630.000 de oameni și le dezvoltă experiența profesională şi capacitatea de angajare, prin legăturile sale cu peste 400.000 de clienți din 80 de țări și teritorii. Suita de soluții ManpowerGroup este oferită prin ManpowerGroup™ Solutions, Manpower®, Experis™ și Right Management®. In 2013, ManpowerGroup a fost recunoscută drept una dintre companiile cu cele mai înalte standarde etice la nivel global pentru al treilea an consecutiv, consacrându-i poziţia de cel mai de încredere brand din domeniul în care activează.
 
Pentru informaţii suplimentare
Textul integral al raportului este disponibil spre descărcare gratuit, în limbile română şi engleză, la adresa www.manpower.ro. Rezultatele tuturor celor 42 de ţări pot fi vizualizate interactiv pe noua platforma globală de la adresa: http://manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii