Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CINEMAX - Premiere luna septembrie 2010

ro

16 Aug, 2010 20:14 2499 Marime text

cinemax.jpgCINEMAX PREMIERE FILME SEPTEMBRIE 2010

A LITTLE BIT OF SOUL

Un pic de suflet

7, 8, 12, 20, 23

Comedie, Australia, 1998

R: Peter Duncan

D: Geoffrey Rush, David Wenham, Frances O'Connor, Heather Mitchell, John Gaden

În dragoste, știință și politică, totul este permis și posibil dacă ești dispus să renunți la "Un pic de suflet". După "Children of the Revolution" (1996), Peter Duncan revine, realizând "A little bit of Soul" (1998), o comedie australiană despre imortalitate, știință și politică.

Cercetătorul Richard Shorkinghorn (David Wenham) este la un pas de a descoperi cheia procesului de îmbătrânire, dar, chiar în acest moment rămâne fără bani. Totuși, pare să aibă o șansă de a ieși din impas, iar asta grație lui Grace Michael (Heather Mitchell) de la Michael Foundation, cea care îl invită pe Richard la casa ei de la țară. După ce sosește aici, Richard este surprins și iritat în același timp în momentul în care descoperă că fosta lui asistentă și iubită, Kate (Frances O'Connor), fusese și ea invitată și avea un proiect asemănător. În vreme ce amândoi se străduiau să intre în grațiile lui Grace, soțul acesteia, Godfrey Usher (Geoffrey Rush), se dovedește a fi o gazdă cel puțin neobișnuită. Acest weekend petrecut departe de iureșul din oraș îi va determina pe Richard și Kate să ia cea mai importantă decizie din viața lor. Povestea ia o tutnură cu totul neobișnuită după ce invitații află cu stupoare faptul că Grace și Godfrey sunt amândoi sataniști.

Rolul interpretat de Geoffrey Rush în pelicula "A Little Bit of Soul" i-a adus acestuia o nominalizare din partea Australian Film Institute la categoria cel mai bun actor în rol secundar.

A NIGHTMARE ON ELM STREET 5: THE DREAM CHILD

Coşmarul de pe Elm Street 5: Copilul din vis

3, 23

Horror, SUA, 1988

R: Renny Harlin

D: Robert Englund, Lisa Wilcox, Kelly Jo Minter, Danny Hassel, Erika Anderson

Freddy Krueger dă din nou lovitura, iar de această dată creatura malefică vrea să se folosească de un copil nenăscut pentru a se reîncarna.

Ți-ai putea închipui că există o creatură îngrozitoare care îi băntuie pe oameni în vis? Ei bine, puștii din Elm Street nu au nevoie de imaginație pentru asta, deoarece chiar sunt bântuiți atunci când visează. Monstruoasa creatură vrea să se răzbune cu orice preț, căci fusese desfigurată și omorâtă de părinții unui copil. Numele acestui coșmar este Freddy Krueger (Robert Englund), iar de această dată el întrevede posibilitatea de a se reîncarna. Alice (Lisa Wilcox) credea câ a scăpat pentru totdeauna de monstrul care îi făcuse viața un calvar, însă Freddy este acum interesat de copilul pe care ea acum îl poartă în pântece, așa că începe să îi bântuie din nou visele.

ADAM'S WALL

Zidul lui Adam

9, 13, 17, 21, 22, 26

Dramă, Canada, 2008

R: Michael Mackenzie

D: Jesse Aaron Dwyre, Flavia Bechara, Paul Ahmarani, Maxim Roy, Gabriel Gascon

O poveste în care un adolescent evreu din Montreal se îndrăgosteșe de o tânără libaneză.

Adam Levy (Aaron Dwyre) se pregătea pentru școala de muzică atunci când în viața lui a apărut frumoasa Yasmine Gibran (Flavia Bechara), o fată libaneză care participa la un miting de protest. În momentul în care demonstrația scapă de sub control, cei doi ajung împreună în clădirea unei școli evacuate. Adam ar putea rata admiterea, căci nu are cum să ajungă să dea proba, dar are șansa de a o fi întâlnit pe fata visurilor lui. El este arătos, dar timid, iar Yasmine este rafinată și pasională și amândoi simt imediat intensitatea atracției dintre ei. Pe măsură ce timpul trece, sentimentele devin tot mai puternice, dar și sitauția se complică pe măsură. Adam se teme că bunicul lui, un rabin ortodox și cel care avea grijă de el de când părinții îi fuseseră uciși, nu se va opri de la nimic pentru a pune punct acestei relații pe care el o avea cu fata de origine arabă.

Întrebarea este dacă cei doi îndrăgostiți vor putea doborî pănă la urmă zidul care îi separă?

AMREEKA

America

5, 10, 14, 15, 20, 25

Dramă, SUA, 2009

R: Cherien Dabis

D: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Alia Shawkat, Yussuf Abu-Warda

"Amreeka" este pelicula de debut a regizoarei Cherien Dabis, cea care a realizat și scriptul, și prezintă cu umor călătoria universală a unei familii de emigranți. Atenția se oprește și asupra adolescenților, cei care sunt prinși undeva la mijloc, între tradiții și lumea nouă, cea în care trăiesc acum, unde caută locul pe care să îl poată considera ACASĂ.

Personajul central al poveștii este Muna Farah (Nisreen Faour), o mamă singură care decide să plece din West Bank împreună cu Fedi (Melkar Muallem), fiul ei adolescent, sperînd că vor putea începe o viață nouă în Illinois. În America, cei doi înfruntă realitatea crudă a Tărâmului Făgăduinței, fiind nevoiți să supraviețuiască în condiții-limită.

ATONEMENT

Ispăşire

25, 29

Dramă, Marea Britanie, 2007

R: Joe Wright

D: Keira Knightley, James Mcavoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave, Brenda Blethyn

Tot ceea ce poți face este să-ți imaginezi care este adevărul.

Uniți de iubire. Despărțiți de spaimă. Izbăviți prin speranță. Sfâşiați de trădare. Separați de război. Legați prin dragoste.

Într-o zi fierbinte din vara lui 1935, o familie din înalta societate britanică face ultimele pregătiri pentru o petrecere care urmează să aibă loc la casa aflată pe domeniul său. Deocamdată, nimic nu avea să prevestească ceea ce va urma. Iadul se dezlănțuie după ce Briony Tallis (Saoirse Ronan), o fetiță răutăcioasă în vârstă de 13 ani, îl acuză pe Robbie (James McAvoy), iubitul surorii ei mai mari, Cecilia (Keira Knightley), de un viol pe care, de fapt, acesta nu îl comisese. Afirmațiile ei vor schimba dramatic și pentru totdeauna destinele celor din jurul său. Astfel, Robbie ajunge să fie închis pentru mulți ani, în ciuda faptului că era nevinovat și, după ce își ispășește pedeapsa, acesta face tot posibilul să meargă mai departe cu viața lui.

Filmul a primit șase nominalizări și un premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră; mai multe nominalizări și două premii BAFTA; cinci nominalizări și două premii la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur (cel mai bun film și cea mai bună coloană sonoră), precum și premii și nominalizări la London Critics Circle Film Awards, San Diego Film Critics Society Awards, Satellite Awards, Teen Choice Awards și la Festivalul de Film de la Veneția.

AYNEH (AKA. THE MIRROR)

Oglinda

13, 14, 26

Dramă, Iran, 1997

R: Jafar Panahi

D: Mina Mohammad Khani, Kazem Mojdehi, Naser Omuni, M. Shirzad, T. Samadpour

Pelicula "Ayneh" este a doua din trilogia lui Jafar Panahi, alături de "The White Balloon" și "The Circle". Toate cele trei pelicule au în centrul lor personaje feminine aflate în situații-limită. De acesată dată, este vorba despre Mina, o fată care iese de la școală și constată că mama ei nu este acolo să o aștepte. Școlărița sună acasă, dar nimeni nu răspunde apelului ei, așa că, deși nu știe adresa, ea se urcă într-un autobuz pentru a merge singură acasă. După ce cursa ajunge la capăt, iar toți copiii coboară, ea realizează că se îndreaptă către o direcție greșită și intră în panică. Șoferul este un tip prietenos și încearcă să o ajute. Brusc, fata se oprește și fără nici o legătură cu ceea ce se întâmplă, are o replică care ne ajută să înțelegem că, de fapt, este vorba despre un film despre realizarea altui film.

BADKONAKE SEFID (AKA. THE WHITE BALLOON)

Balonul alb

6, 7, 12, 16, 24

Dramă, Iran, 1995

R: Jafar Panahi

D: Aida Mohammadkhani, Mohsen Kafili, Fereshteh Sadr Orfani, Anna Borkowska, Mohammad Shahani

Se apropie Anul Nou, iar Razieh (Aida Mohammadkhani), o fetiță în vârstă de șapte ani, este hotărâtă să cumpere un peștișor auriu, care, în cultura tradițională iraniană, este un simbol al vieții. Ea reușește să-și convinga mama să-i dea bani pentru asta, iar apoi merge singură la magazin. Astfel, Razieh se bucură de emoția primei experiențe departe de părinții săi. Deși are parte de momente delicate atunci când își dă seama că a pierdut banii, iar asta se întâmplă chiar de două ori, spiritul ei întreprinzător o va ajuta să iasă din situație de fiecare dată.

BIRDMAN OF ALCATRAZ

Păsărarul din Alcatraz

14, 17, 20, 26, 29, 30

Biografic, SUA, 1962

R: John Frankenheimer

D: Burt Lancaster, Karl Malden, Thelma Ritter, Neville Brand, Betty Field

Pelicula lui John Frankenheimer este inspirată de o poveste reală. Robert Stroud (Burt Lancaster) este condamnat pentru crimă de două ori, iar asta pentru că, după prima faptă, omoară și un gardian. Astfel, el ajunge la Alcatraz, alegându-se cu o pedeapsă în urma căreia va petrece 43 de de ani complet singur. La un moment dat, după ce are grijă de o vrabie bolnăvicioasă care ajunsese în celula sa, el începe să studieze păsările, devenind un expert.

În roluri secundare, veți întâlni nume importante ale cinematografiei, actori care realizează niște personaje remarcabile. Este vorba despre Thelma Ritter, Telly Savalas și Karl Malden.

Pelicula a primit cinci nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Burt Lancaster-; cel mai bun actor în rol secundar- Telly Savalas-; cea mai bună actriță în rol secundar- Thelma Ritter- cel mai bun film), două nominalizări la Globurile de Aur (cel mai bun actor în rol principal- Burt Lancaster-; cel mai bun actor în rol secundar- Telly Savalas-), precum și alte premii și nominalizări la festivaluri importante din industrie.

BROKEN LINES (AKA. THERE FOR ME)

Alături de mine

18, 23, 29

Dramă, Marea Britanie, 2008

R: Sallie Aprahamian

D: Doraly Rosa, Dan Fredenburgh, Paul Bettany, Olivia Williams, Harriet Walter

Doi oameni care sunt deja implicați într-o altă relație se simt foarte atrași unul de altul și se gândesc dacă nu cumva asta ar putea fi pentru fiecare dintre ei șansa de a trăi, în sfțrșit, adevărata iubire.

Jake (Dan Fredenburgh) este un tânăr evreu care se bucură de succes în carieră. Foarte influent ca dezvoltator în domeniul imobiliar, el locuiește în zona de suburbie împreună cu logodnica sa, Zoe (Olivia Williams). Moartea tatălui său constituie un moment de cumpănă pentru eroul poveștii, determinîndu-l să se întrebe ce relație are, de fapt, cu ceilalți oameni din viața sa. Preocupat de asta, el se întoarce în cartierul în care copilărise, acolo unde tatăl lui deținuse un atelier de croitorie. Astfel, Jake are ocazia să se întâlnească cu Becca (Doraly Rosa), care lucrează la o cafenea la care el obișnuiește să meargă și de care se simte foarte atras. Femeia are o relație cu Chester (Paul Bettany), un fost boxer care a devenit dependent de ea. Totuși, cei doi sunt puși în situația de a lua în calcul atracția unuia față de celălalt, deoarece aceasta ar putea fi pentru ei șansa de a găsi adevărata fericire.

CAIRO TIME

Dragoste la Cairo

11, 15, 20, 23, 26

Dramă, Canada, 2009

R: Ruba Nadda

D: Patricia Clarkson, Alexander Siddig, Elena Anaya, Tom Mccamus, Amina Annabi

Cu prilejul unei vacanțe în capitala Egiptului, o ziaristă căsătorită se îndrăgostește de un bun prieten de-al soțului ei.

Juliette (Patricia Clarkson) lucrează la o revistă și are un mariaj fericit cu Mark (Tom McCamus), un diplomat canadian. Copiii lor sunt deja mari, așa că părinții pot acum să-și plănuiască o vacanță binemeritată. Locul ales de ei este Cairo, dar Mark nu mai poate ajunge, fiind în misiune în teritoriile palestinene, așa că Juliette trebuie să plece singură în capitala Egiptului. Pentru a se asigura că soția lui este la adăpost de orice pericol, Mark îi cere prietenului său de-o viață, Tareq (Alexander Siddig), să fie ghidul ei. Nimeni, nici măcar Tareq și Juliette, nu și-ar fi imaginat că cei doi se vor îndrăgosti unul de altul și, cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât realizează cât de puternică este atracția dintre ei.

CLUB PARADISE

Clubul Paradis

1, 26

Comedie, SUA, 1986

R: Harold Ramis

D: Robin Williams, Peter O'Toole, Rick Moranis, Jimmy Cliff

Sunteți invitați într-o vacanță pe care nu veți reuși să o uitați niciodată. Nu contează cât de mult v-ați strădui!...

Jack Moniker (Robin Williams), un pompier din Chicago care fusese rănit în timp ce se afla la datorie decide să-și folosească banii primiți pentru infirmitatea dobândită la datorie pentru a deschide un resort în Caraibbe. Printre primii săi clienți se numără Barry Nye (Rick Moranis) și Barry Steinberg (Eugene Levy), Phillipa Lloyd (Twiggy) și Terry Hamlin (Joanna Cassidy) și Linda White (Andrea Martin). În vreme ce turiștii se hârjoneau în complexul cam prăpădit al lui Jake, pe insulă adie vânt de revoluție, și, cu această ocazie își fac apariția în peisaj revoluționarul Ernest Reed (Jimmy Cliff) și guvernatorul britanic Anthony Cloyden Hayes (Peter O'Toole) și premierul Solomon Gundy (Adolph Caesar).

DAYEREH (AKA. THE CIRCLE)

Cercul

20, 21, 29

Dramă, Iran, 2000

R: Jafar Panahi

D: Fereshteh Sadr Orfani, Fatemeh Naghavi, Nargess Mamizadeh, Mojgan Faramarzi, Maryam Parvin Almani

O poveste dintr-un unives straniu pentru noi, europenii. Este vorba despre o lume în care bărbații sunt superiori, femeile au drepturi restrânse, iar încercările acestora de a depăși limitele impuse sunt aspru pedepsite.

Ne aflăm într-un loc în care o femeie nu poate cumpăra nici măcar un billet de autobuz pentru a pleca din oraș și nici măcar nu se gândește la situația de a accepta să se urce într-o mașină alături de un bărbat. Aici, Arezou (Maryiam Parvin Almani), Nargess (Nargess Mamizadeh) și Pari (Fereshteh Sadr Orafai) sunt lăsate să plece singure după ce ies dintr-o instituție penală iraniană. Arezou și Nargess vor să plece din oraș, dar trebuie să treacă de un impas: cumpărarea biletelor către alt oraș. Pari se află intr-o situație chiar mai delicată, deorece tocmai a aflat că este însărcinată, iar legea spune că poate să renunțe la sarcină doar cu acordul soțului legitim. Urmăriți aventurile acestor femei care vor vedea câte alte suflete disperate ca și ele se află pe străzile iranieine.

EL HOMBRE DE ARENA (AKA. THE SANDMAN)

Omul de nisip

26, 30

Dramă, Spania, 2007

R: José Manuel Gonzalez

D: Hugo Silva, María Valverde, Irene Visedo, Alberto Jiménez, Samuel Le Bihan

O poveste din Spania anilor '60, vremea regimului Franco.

Suntem la sfârșitul anilor '60, în Spania lui Franco. La Extremadura Psychiatric Hospital, trăiesc izolat, mai mulți oameni care cad pradă măsurilor neglijentului Burgos, directorul spitalului. Cea care se străduiește mereu să apere interesele celor de aici este Lola (María Valverde), o femeie care are și ea o mulțime de probleme, fiind supusă abuzurilor sexuale de către bărbatul din viața ei. Din momentul în care aici sostește Mateo (Hugo Silva), un tânăr idealist, vântul schimbării începe să adie și la Extremadura Psychiatric Hospital.

FALLEN ANGELS (2006)

Îngeri căzuţi

17

Horror, SUA, 2007

R: Jeff Thomas

D: Michael Dorn, Adrianne Curry, Bill Moseley, Kevin Mccarthy, Michael Berryman

Șapte păcate de moarte... șapte demoni care aduc moartea... încă șapte îngrozitoare moduri de a muri...

Șapte demoni care reprezintă cele șapte păcate de moarte ies din adâncuri și le fac viața amară celor de la CSI care tocmai au în derulare o anchetă undeva într-o închisoare veche. Cei din echipa de investigație descoperă în pivnița acestui loc sumbru rămășițele mai multor copii asasinați. Pe măsură ce ancheta avansează, cei implicați în acest caz ajung în situația de a recurge la gesturi disperate pentru a reuși să supraviețuiască.

FOR A FEW DOLLARS MORE (AKA. PER QUALCHE DOLLARO IN PIU)

Pentru câţiva dolari în plus

27, 30

Western, coproducție, 1965

R: Sergio Leone

D: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Josef Egger, Klaus Kinski

Undeva în Vestul Sălbatic, din motive complet diferite, doi bărbați care fuseseră inamici până atunci își undesc forțele și pornesc pe urmele unui infractor periculos care tocmai evadase din închisoare.

"For a Few Dollars More" este cel de-al doilea film din trilogia lui Sergio Leone, alături de "The Good" și "The Bad and the Ugly". Man with No Name (Clint Eastwood) face echipă cu uchigașul profesionist Mortimer (Lee Van Cleef). Cei doi urmăresc să încaseze recompensa pusă pe prinderea lui Indio (Gian Maria Volonte), un bandit periculos. The Man With No Name este sigur pe el, mânuiește foarte rapid arma și este strict interesat de banii puși în joc pe capul celui vizat. Celălalt, Colonenlul Mortimer, are motive personale să se implice în această capturare. Pelicula este inserată cu multe flashback-uri cu ajutorul cărora reușim să ne dăm seama care sunt motivele pentru care Colonel Mortimer este furios și este atât de dornic de răzbunare.

HANG 'EM HIGH

Spânzuraţi-i!

27

Western, SUA, 1968

R: Ted Post

D: Clint Eastwood, Inger Stevens, Ed Begley, Pat Hingle, Ben Johnson

Povestea unui om care, fiind confundat cu altcineva, ajunge să vadă moartea cu ochii și, după ce se pune pe picioare, are de gând să le plătească celor vinovați cu vârf și îndesat pentru nedreptatea pe care o îndurase.

L-au ciuruit cu gloanțe și l-au lăsat să moară, dar au făcut două greșeli fatale: au atacat pe cine nu trebuia și nu au terminat ceea ce începuseră. Povestea începe în Oklahoma, 1873, când Jed Cooper (Clint Eastwood), este confundat cu un criminal și cade pradă găștii lui Wilson (Ed Begley). Însă, după ce Wilson și ai lui părăsesc zona, rămâne un foarte important detaliu de care aceștia nu se ocupaseră, căci Jed Cooper era încă în viață. El este salvat de către Rachel care îl îngrijește până când acesta reușește să se pună pe picioare. Însetat și îndreptățit să se răzbune, acesta pune la cale un plan gândit în cele mai mici detalii și astfel, cei care l-au nedreptățit vor plăti fiecare în parte, până la ultimul.

HARD TIMES

Luptătorul din New Orleans

22, 25, 28

Acțiune, SUA, 1975

R: Walter Hill

D: Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland, Strother Martin, Michael Mcguire

Anii '30, Marea Depresiune, vremuri grele pentru America, când viața de zi cu zi era înțesată cu teste de anduranță.

Suntem în SUA, la New Orleans, în 1933, iar în aceste zile cuvintele nu spun prea mult. Este Marea Depresiune, vorbim despre vremuri grele, când viața de zi cu zi ajunge să fie înțesată cu teste de anduranță. Eroul poveștii lui Walter Hill este Chaney (Charles Bronson), un bătăuș de stradă care reușește să facă rost de banii de care are nevoie pentru a supraviețui din participarea la meciuri ilegale de box. Viața lui Chaney se schimbă după ce îl întâlnește pe Speed (James Coburn), un șmecher care reușește să îl convingă pe acesta că va face o grămadă de bani pentru amândoi. Într-adevăr, Chaney reușește să învingă în câteva meciuri ilegale, însă nepăsarea lui Speed în ceea ce privește banii câștigați precum și datoriile față de o gașcă de cartier îl obligă pe Chaney să intre în ring pentru a lupta cu Street, un adevărat monstru.

LENNY

Lenny

3, 13, 26

Biografic, SUA, 1974

R: Bob Fosse

D: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck, Gary Morton

Viața unuia dintre cei mai controversați actori de stand-up comedy din America, cel care și-a pierdut mai întâi publicul, iar apoi și-a găsit sfârșitul în urma unei supradoze.

Adaptare a lui Julian Barry după propria sa piesă de pe Broadway, filmul biografic regizat de Bob Fosse îl are în centru său pe Lenny Bruce (Dustin Hoffman), un celebru actor de stand-up comedy al anilor '60. După ce acesta moare în urma unei supradoze viața controversatului actor devine subiectul unui reporter de interviuri nevăzut. Într-o serie de flashback-uri, oamenii care l-au cunoscut pe Bruce spun povestea acestui om straniu care își începuse cariera ca un comic obișnuit, iar apoi a renunțat la convențional, folosind actul artistic drept o cutie de rezonanță pentru satira sarcastică. Pe măsură ce timpul a trecut, Bruce a folosit un limbaj sexual din ce în ce mai explicit și a început să piardă controlul asupra materialului său.

Pelicula a primit șase nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Dustin Hoffman-; cea mai bună actriță în rol principal- Valerie Perrine-; cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun film; cel mai bun scenariu.); nominalizări și un premiu BAFTA pentru cel mai bun debut în rol principal: Valerie Perrine, nominalizări la Globurile de Aur și la Festivalul de Film de la Cannes.

MR. HOLLAND'S OPUS

Viaţă pentru muzică

17, 25, 28, 29

Dramă, SUA, 1995

R: Stephen Herek

D: Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas, Olympia Dukakis, William H. Macy

Povestea unui muzician care, deși visase să devină un compozitor care să completeze istoria muzicii, își descoperă menirea la catedră, în fața elevilor cărora reușește să le insufle pasiunea pentru această artă.

Când ești tânăr, viața, visele, speranțele, toate sunt înaintea ta, iar planurile de viitor par așa de clare și de posibile... Însă, așa cum se întâmplă pe măsură ce înaintezi în viață, nici Glenn Holland (Richard Dreyfuss) nu ar fi putut să bănuiască ce întorsătură formidabilă va lua viața lui, din momentul în care, cu inima îndoită, acceptă slujba de profesor de liceu.

Holland își trăiește cu intensitate pasiunea pentru muzică, iar ceea ce-și dorește cel mai mult este să reușească să compună un fragment muzical memorabil, ceva care să nu lase ca existența lui să fi fost una banală și neînsemnată. Cu toate acestea, destinul îi pregătește altceva împătimitului muzician din clipa în care el acceptă să devină profesor. Astfel, el își descoperă adevărata vocație, este vorba de succesul pe care îl are în rândul elevilor săi, cărora reușește să le insufle dragostea pentru această artă. Tinerii reacționează la această pasiune contagioasaă a lui Holland și, pe măsură ce anii trec, Glenn realizează că moștenirea sa ar putea fi una cu adevărat importantă, mult mai importantă decât aceea la care se gândise inițial.

NACHT VOR AUGEN (AKA. A HERO'S WELCOME)

Noaptea din faţa ochilor

16, 22

Dramă, Germania, 2008

R: Brigitte Bertele

D: Hanno Koffler, Petra Schmidt-Schaller, Jona Ruggaber, Margarita Broich, Wolfram Koch

Deși este primt ca un erou după ce se întoarce din Afganistan, un tânăr de douăzeci și cinci de ani nu reușește să mergă mai departe cu viața lui, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din locul în care fusese în misiune.

David este un soldat german de douăzeci și cinci de ani care tocmai s-a întors acasă dintr-o misiune în Afganistan. În Black Forest, el este primit cu mare căldură de către mama sa, de Kirsten, iubita lui, și de către fratele lui de opt ani, un puști timid care își privește fratele cu admirație. Însă, David de acum nu mai este cel de odinioară. Brusc, el nu mai este comunicativ. La scurt timp după sosire, el primește recunoașterea faptelor sale eroice. Este vroba despre faptul că asasinase un afgan, fiind în legitimă apărare, salvînd astfel viața celor din unitate. Treptat, situația pare să se normalizeze. David își reia slujba de paramedic și se mută împreună cu Kirsten. Însă, el nu poate dormi noaptea, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din Afganistan. Astfel, viața eroului scapă de sub control.

În cele din urmă, David le va mărturisi apropiaților faptul că, în actul lui eroic din Afganistan, el împușcase un băiat de opt ani. Consecințele acestei dezvăluiri vor apărea imediat, deoarece o parte dintre ei îi vor întoarce spatele și își va pierde și slujba.

OF MICE AND MEN

Oameni şi şoareci

24, 27, 30

Dramă, SUA, 1992

R: Gary Sinise

D: John Malkovich, Gary Sinise, Ray Walston, Casey Siemaszko, Sherilyn Fenn

Erau vremuri grele care furau speranțele oamenilor și îi lăsau fără demnitate. Atunci se întâmplă povestea acestor doi bărbați legați de o prietenie cum nu a mai fost alta, povesta a doi oameni care își găsesc speranța într-un vis care devine al amândurora. Obosiți și murdari, ei merg împreună pe un drum prăfuit care duce la o fermă.

Gary Sinese este cel care regizează această peliculă înspirată de romanul classic al lui John Steinbeck, tot el fiind și acela care îl interpretează pe George Milton, unul dintre cele două personaje-cheie ale poveștii. Plasată în perioada Marii Recesiuni, adică în anii '30, filmul începe cu o secvență în care cei doi, George (Sinese) și Lennie (John Malkovich) fug de o femeie care are rochia sfâșiată. Aceasta pusese o gașcă de bandiți pe urmelel lor pentru ca cei doi să fie alungați dincolo de graniță. După o nesfârșită cursă cu autobuzul și încă zece mile de mers pe jos, George și Lennie ajung la o fermă din San Joaquin Valley, California, loc unde își caută ceva de muncă. George visează să pună împreuă cu Lennie ceva bani deoparte pentru a cumpăra o bucată de pământ unde să își poată construi o casă și este încrezător că își vor realiza visul în California. Din păcate pentru ei, cel care conduce această fermă este Curley (Casey Siemaszko). Iar Lennie pare a fi favoritul familiei Curley, deoarece șeful se distrează chinuindu-l, în vreme ce nevasta frustrată a acestuia (Sherilyn Fenn) îi făcea avansuri. George îl avertizează pe Lennie, să stea departe de nevasta lui Curly, însă acesta nu îl ascultă, ci o urmărește pe femeie într-un bar, iar aici are loc o tragedie. În consecință, toate visele și speranțele celor doi se duc pe Apa Sâmbetei într-o secundă.

Pelicula i-a adus lui Gary Sinese o nominalizare la Golden Palm, la Festivalul Internațional de Film de Cannes.

ONE WEEK

O săptămână

19, 23, 29, 30

Dramă, Canada, 2008

R: Michael Mcgowan

D: Joshua Jackson, Liane Balaban, Campbell Scott, Fiona Reid, Emm Gryner

Un tânăr care este diagnosticat cu cancer, în loc să înceapă imediat tratamentul, își cumpără o motocicletă și pornește într-o călătorie prin țară.

"O săptămână" spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.

RIEN DE PERSONNEL (AKA. THE ORDINARY PEOPLE)

Nimic personal

4, 21

Comedie, Franța, 2009

R: Mathias Gokalp

D: Jean-Pierre Darroussin, Denis Podalydes, Mélanie Doutey, Pascal Greggory, Zabou Breitman

Când zvonurile ajung la rangul de informație sigură și realitate imediată, haosul pune stăpânire pe tot ceea ce se întâmplă într-o companie farmaceutică importantă.

O importantă companie farmaceutică organizează o conferință la un muzeu. Aici, membrii echipei de management ar trebui să învețe metode noi de rezolvare a problemelor, lucrînd ca o echipă. Cu toate acestea, unii dintre angajați sunt de părere că adevăratele motive ale acestei conferințe sunt cu totul altele. Așa încep să circule zvonuri în legătură cu președintele companiei, Philippe Muller (Pascal Greggory), care intenționează să vândă firma și are de gând să dea afară treizeci de directori. Cea care află despre propunerea de reducere de personal este Natacha (Melanie Doutey), iar aceasta se dovedește a nu fi foarte bună în a păstra un secret. Imediat, toată lumea aflase despre ceea ce ar urma să se întâmple, așa că acum fiecare dintre cei de aici încearcă să demonstreze că este neprețuit în firmă și de neînlocuit în ceea ce face.

SEE YOU IN THE MORNING

Ne vedem dimineaţă

23, 24, 29

Romantic, SUA, 1989

R: Alan J. Pakula

D: Jeff Bridges, Alice Krige, Farrah Fawcett, Drew Barrymore, Lukas Haas

O comedie romantică din care aflăm povestea a două familii care se află în confuzia pricinuită de divorț și recăsătorie.

Larry Livingston (Jeff Bridges), un psihiatru din New York, are o soție foarte frumoasă, Jo (Farrah Fawcett), o soacră foarte înțelegătoare, Neenie (Frances Sternhagen), și doi copii care îl iubesc foarte mult. Este imaginea unui mariaj perfect, însă magia este spulberată de Jo care rostește cuvintele care sunt semnalul că o relație se află în punctul terminus: "We need to tack" (Trebuie să vorbim).

În mai puțin de un an de la acest moment, discuțiile, dar și mariajul sunt încheiate. Jo își ia copiii și pleacă, urmându-și cariera de succes în televiziune. Astfel, Larry o poate vedea în fiecare seară, prezentînd un nou parfum la televizor. Golul din viața lui este umplut cu muncă și prieteni precum Sidney (Linda lavin), o femeie care îl înțelege pe Larry și este convinsă că atunci când va întâlni pesoana potrivită acesta își va recăpăta încrederea în dragoste. Astfel, ea i-o prezintă pe Beth Goodwin (Alice Krige), care este un fotograf talentat și își crește singură cei doi copii. În ciuda faptului că sunt stânjeniți de avântul de pețitoare al lui Sidney, atracția dintre cei doi este evidentă. Povestea se întâmplă până la urmă firesc, iar cei doi se îndrăgostesc și decid să se căsătorească. Acum, pe lângă faptul că trebuie să stabilească o relație cu cei doi copii ai soție sale, el trebuie își facă timp și pentru copiii lui de care îi este foarte dor.

STELLA'S OORLOG (AKA. STELLA'S WAR)

Războiul Stellei

12, 25, 30

Dramă, Olanda, 2009

R: Diederik Van Rooijen

D: Maartje Remmers, Javier Guzman, Thijs Römer, Teun Kuilboer, Juda Goslinga

După moartea fratelui său în Afganistan, o femeie din Olanda realizează că motiul asasinării acestuia este altul, așa că este decisă să afle adevărul și începe un război pe cont propriu.

O dramă zguduitoare al cărei personaj principal este o femeie, Stella, o mamă care muncește pentru a-și crește fiica. Soțul și fratele acesteia sunt trimiși într-o misiune internațională în Afganistan. În clipa în care fratele ei este ucis într-o acțiune de către talibani, soțul ei se întoarce acasă pentru a se ocupa de înmormântarea cumnatului său. Însă, curând, Stella descoperă un indiciu care o face să creadă că motivul asasinării fratelui ei a fost probabil altul, iar soțul ei și camarazii acestora păstează tăcerea. În clipa în care își dă seama că nu mai are nimic de pierdut, Stella pornește într-o acțiune pe cont propriu, fiind decisă să afle adevărul despre moartea fratelui său.

THE EXORCIST

Exorcistul

10, 28

Horror, SUA, 1973

R: William Friedkin

D: Ellen Burstyn, Max Von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack Macgowran

William Friedkin realizează acest film care este unul dintre cele mai înspăimîntătoare care au fost realizate vreodată.

Din clipa în care o încântătoare fetiță de doisprezece ani preia caracteristicile și vocea alteia, medicii spun că ei nu pot face nimic pentru a îndrepta situația. Însă, când oamenii încep să moară, mama fetei realizează că fiica ei este posedată de diavol. Astfel, ea este de părere că, pentru a-și recăpăta copilul, speranța este în ajutorul a doi preoți care pot oficia ritualul de exorcizare.

Plicula are la bază romanul best-seller al lui William Peter Blatty.

THE MANCHURIAN CANDIDATE (1962)

Candidatul din Manciuria

10, 15, 21, 25

Thriller, SUA, 1962

R: John Frankenheimer

D: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury, Henry Silva

Povestea unor soldați din Coreea care, într-o amuscadă, ajung în mâinile trupelor coreene. La scurtă vreme după ce se întorc acasă, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor.

Un neobișnuit thriller politic inteligent încărcat de tensiune, "Candidatul din Manciuria" este un film cu mult înaintea tipului său. Printre temele pe care le ia în discuție, controlul ideilor, asasinatul politic, conspirațiile internaționale. Toate acestea nu erau preocupări la îndemână în 1962.

Pelicula începe cu un grup de soldați într-un bar din Coreea. În timp ce aceștia petreceau, superiorul lor Raymond Shaw (Laurence Harvey), vine să îi anunțe că trebuie să se întoarcă la datorie. Desigur, soldații nu îl simpatizează pe Shaw și nici acesta nu simte nici un fel de empatie pentru subalternii săi. În timp ce patrulau, Shaw și oamenii lui sunt prinși într-o ambuscadă de trupele coreene. Câteva luni mai târziu, Show are parte de o primire memorabilă la întoarcerea acasă și urmează să primească Medalia de Onoare, iar câțiva dintre soldații care fuseseră sub comanda sa vorbesc despre el ca despre cel mai curajos bărbat pe care l-au văzut în viața lor. Destul de repede, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor. Deși mulți dintre ei sunt tulburați după această experiență traumatizantă, cel mai afectat dintre toți pare a fi căpitanul Bennett Marco (Frank Sinatra). În timp, Marco reușește să facă o reconstituire a celor întâmplate.

TRUE CONFESSIONS

Un păcat de moarte

29

Dramă, SUA, 1981

R: Ulu Grosbard

D: Robert De Niro, Robert Duvall, Charles Durning, Ed Flanders, Cyril Cusack

Doi dintre cei mai importanți actori ai timpului nostru, Robert De Niro și Robert Duvall, sunt capete de afiș în acest film pe care trebuie neapărat să-l vedeți. Pelicula spune povestea a doi frați a căror relație este deteriorată de o crimă brutală săvârșită în 1940, la Los Angeles.

Un preot romano-catolic săvârșește mai multe nelegiuiri, deoarece se visează cardinal, dar sfârșește prin a-și trăi ultimele clipe într-o capelă aflată undeva în deșert.

Des Spellacy (Robert De Niro) este un preot romano-catolic, un prelat influent cu ambiții politice. Fratele său, Tom Spellacy (Robert Duvall), este polițist. Relația lor era una foarte bună, până când se petrece o crimă care tulbură apele. Victima asasinatului este o prostituată, o femeie pe care preotul o întâlnise atunci când aceasta făcea autostopul. În acel moment, în mașină se mai afla Jack Amsterdam (Charles Durning), un om de afaceri important în comunitate. Ideea este că dacă s-ar afla despre prostituată, imaginea prelatului ar avea de suferit. Tom suspectează faptul că Amsterdam este implicat în acesată crimă și face presiuni asupra fratelui său. Sperînd că va ajunge să fie urmașul cardinalului, Des face o mulțime de alte nereguli care îl au în atenție pe părintele Seamus Fargo, care ajunge la o capelă în desert. Însă, Tom își acuză fratele că, nevorbind, îl protejează pe Amsterdam, care este un criminal. Ani mai târziu, Tom merge la capela din deșert unde fusese trimis fratele său, aceeași unde ajunsese și părintele Seamus Fargo. Das este pe moarte, suferind de cancer, dar este resemnat în legătură cu soarta sa și cu faptul că nu ajunsese să aibă puterea. Frații se împacă, deși distanța dintre ei rămâne una de neînvins.

Pelicula i-a adus lui Robert Duvall premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția.

WOLFEN

Spiritele

24

Horror, SUA, 1981

R: Michael Wadleigh

D: Albert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos, Gregory Hines, Tom Noonan

O extraordinară poveste a terorii care iese la lumină în clipa în care un detectiv din New York începe să investigheze o serie de crime care arată cam la fel.

Detectivul Dewey Wilson investighează mai multe crime stranii care au avut loc în New York. Toate victimele arată ca și când au fost mutilate de animale sălbatice. Ancheta îl aduce pas cu pas în preajma unor nativi americani care îi spun despre legenda unei specii superioare care popula odinioară zona și care acum trăiește și vânează în mahalalele din New York.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii