Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisajul expozitiei tanarului pictor Zanga - 05.05.2009

ro

05 May, 2009 16:47 1280 Marime text

Joi , 7 mai, ora 19.00, la “Galeria de Arta Palace” – Hotel Palace, va avea loc vernisajul expozitiei tanarului pictor Zanga. Tanarul artist, elev de liceu, a mai avut si alte expozitii la Bucuresti.

 Intre abstractionism si improvizatie, dar mai ales datorita orchestratiei cromatice “dionisiace”, picturile lui Zanga transmit un patetism romantic in care se amesteca seninatatea si optimismul, specifice tanarului artist, cu puseuri de sonoritati irationale. Forma este expresia continutului interior: este astfel limpede ca armonia formelor nu se poate sprijinii decat pe principiul sensibilizarii functionale a sufletului omenesc.
    Aspectul exterior al formei, adica delimitarea care in acest caz slujeste formei drept instrument, poate fi foarte diferit. In cuida insa a tuturor variantelor pe care forma le poate imbraca ea nu poate depasi niciodata doua limite extreme si anume :
  Ori forma va sluji ca delimitare scopului de a decupa un obiect material dintr-o suprafata, prin urmare de a desena acest obiect material pe suprafata.
  Sau forma va ramane abstracta adica nu va indica nici un obiect real ci va avea o existenta pur abstracta.
     Nu numai ca el implica in actul creatiei vizuale toate formele de experienta culturala, muzicala in primul rand, apoi arhitectonica si filozofica dar ii si recunoaste esenta divina atunci cand arata ca forma organica, din natura, care intermediaza dezvaluirea sunetului interior este un element al limbajului divin care are nevoie de uman de vreme ce se adreseaza prin oameni, oamenilor.
      Exista insa o astfel de asemanare exterioara a formelor artistice la baza careia sta  o necesitate de mare importanta. Este vorba despre corespondenta dintre aspiratiile interioare ale unei atmosfere moral spirituale de ansamblu, dintre nazuinta de a atinge teluri deja urmarite de esenta, ulterior insa abandonate si forme artistice folosite in mod logic candva in trecut si cu succes puse in slujba aceloreasi aspiratii .
  Viata spirituala, din care face parte si arta, fiind unul din cei mai puternici agenti ai acestei vieti, este in esenta ei o miscare de inaintatre  si inaltare complicata, dar precisa si usor accesibila. Aceasta miscare este miscarea cunoasterii. Ea poate lua forme variate, in fond, insa pastreaza mereu acelasi inteles si scop interior.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii