Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nabucco, opera care şi-a salvat creatorul!

ro

06 Jun, 2012 18:04 1548 Marime text

6_iunie_concert.jpgJoi, 7 Iunie, de la ora 19:00 sub bagheta dirijorului japonez Koichi Inoue Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski pune în scenă una dintre capodoperele verdiene, Nabucco.

Comunicat de presă

Marţi, 5 Mai

Alături de invitaţi de la Cluj şi din Japonia, artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa pun în scenă spectacolul de operă Nabucco, compus de Giuseppe Verdi în 1841 pe un libret de Temistocle Solera având ca teme principale ale acțiunii dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea acestuia cu pierderea minților.

Opera „Nabucco", i-a fost comandată lui Verdi de către directorul de la Scala din Milano, în 1840, şi a făcut din Verdi o celebritate a epocii sale. Când i-a fost adus libretul viitoarei opere, compozitorul, deşi încă tânăr, suferise în câteva luni o serie de lovituri ale destinului. Cei doi copii, apoi soţia îi muriseră. Îşi schimbase chiar aspectul fizic. Cu pasul greu, cu gesturi bruşte, cu figura trasă, cu părul său negru şi ochii încercănaţi părea un ţăran venit la oraş. Lui Verdi i se pare că viaţa este foarte dură şi că singura care îl poate salva este muzica.

7_iunie_nabucco.jpgÎn timpul repetiţiilor pentru Nabucco de la Scala di Milano, întregul personal muzical era ca electrizat. Fiecare percepea faptul că era vorba despre o cotitură în istoria operei. În 1842, „Nabucco" era un extraordinar triumf care îl făcea să renască. Aclamaţiile nu se mai sfârşeau. A doua seară, al doilea triumf, urmate de celelalte. Record absolut şi inegalabil. „Cariera mea a început într-adevăr cu «Nabucco»", mărturisea el câţiva ani mai târziu.

Din distribuţia de la Constanţa fac parte: IONUŢ PASCU (Bucureşti), AKIKO HAYAKAWA (Japonia) CĂLIN COSMA (Cluj), RĂZVAN SĂRARU, LUCIA MIHALACHE, CONSTANTIN ACSINTE, DORU IFTENE şi MIHAELA IONESCU.

Pentru detalii şi rezervări de bilete

Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii