Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actrita MARIA NESTOR a plecat prea devreme dintre noi

ro

03 Jul, 2012 23:03 1430 Marime text

Originara din Constanta , a fost repartizata aici dupa absolvire, debutand in anul 1977. Statisticile atesta ca prima aparitie a actritei s-a produs in ianuarie, cu un rol secundar din „Micul infern". Dar, imi aduc foarte bine aminte , ca doua luni mai tarziu, la premiera absoluta „Marele soldat" (22.03.1977), care marca Centenarul Independentei, Televiziunea romana, aflata in sala, a preluat şi transmis imagini, vorbind şi despre debutul tinerei actrite care juca rolul Iuliei, o fiinta minunata, facand oficii de sora medicala printre ranitii şi muribunzii frontului.

S-a dezvaluit de la inceput ca o ingenua dramatica, dar şi de comedie, principala calitate fiindu-i nu atat ingenuitatea cat o puritate structurala, netrucata, neservita ostentativ şi totdeauna voalata de o retinere grava, contradictia servind adeseori ca sursa de umor.

Foarte sensibila, a realizat personaje pline de feminitate şi lumina, dar şi cu o personalitate nesesizabila la prima privire, cum ar fi Getta („Fantana Blanduziei"), Ada („Passacaglia"), Gabi („Anunt la mica publicitate"). A fost o minunata Dorulet („Visul unei nopti de iarna"), piatra de incercare pentru orice ingenua; a fost o razvratita Andreea („Capcana de nichel") şi cam din aceeasi stofa - o credibila Nicola Davis („Cum se numeau cei patru Beatles?"). A convins cu umor in femeia-papusa Clara (Razbunarea") dar cu acelasi obrajor rotund şi roz şi cu acelasi zambet in ochi a facut o demonstratie de forta artistica, transmitand mesajul salvator al femeii devenita aproape demiurg, prin faptul de a perpetua viata in cele mai dure conditii ale planetei: Ana din „Jocul vietii şi al mortii in desertul de cenusa"

Face parte dintre acele actrite, carora lumina din ochi şi din suflet şi zambetul bun de pe figura le aduceau roluri pe scena , indiferent de varsta sau de albirea parului.Daca o grea boala nu ar fi impiedicat-o, ar fi continuat sa realizeze alte şi frumoase roluri.

Ii vom pastra mereu in suflet amintirea. Dumnezeu s-o odihneasca!

Consultant artistic,

Anaid Tavitian

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii