Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor CHIUARIU Competiția instituțională permanentă între CSM și MJ nu a făcut bine sistemului judiciar

ro

26 Apr, 2013 18:20 831 Marime text
Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor CHIUARIU, a punctat câteva probleme ale sistemului judiciar, în cadrul dezbaterilor de joi, 25 aprilie, de la conferința "Reforma constituțională: Autoritatea judecătorească", organizată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung și Uniunea Națională a Judecătorilor din România.
"Vreau sa reafirm deschiderea Comisiei și Parlamentului în ce privește propunerile revizurii Constituției. Prezența mea la conferință este un argument în plus că sunteți și veți fi ascultați. Antevorbitorii mei au discutat câteva probleme extrem de importante și interesante, dar aș vrea să nu uităm de ce suntem toți aici, de ce vorbim despre justiție. Ne aflăm aici și vorbim despre justiție pentru că justiția trebuie să devină un serviciu public de care cetățeanul român să fie mulțumit. Mi s-a părut în prima parte (a conferinței-n.r.) că discutăm despre statutul magistratului, despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre cine ajunge în Consiliu, cine e revocat din CSM, dar discutăm destul de puțin despre cum toate aceste lucruri se reflectă asupra funcționării justiției din România. Din evaluările și consultările cu cetățenii din cadrul Forumului Constituțional reiese că cetățeanul obișnuit din România este nemulțumit de funcționarea justiției. Sigur că noi discutăm la alte niveluri și poate unii dintre noi fiind mai desprinși de a asculta opiniile, ne gîndim că aceste chestiuni de politică a justiției sunt cele mai importante și uităm uneori fondul problemei și scopul sistemului judiciar", a declarat senatorul PNL Tudor CHIUARIU, fost ministru al Justiției.
Tudor CHIUARIU, membru al Comisiei de revizuire a Constituției, a afirmat că în privința Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu și-a îndeplinit rolul, senatorul trecând în revistă chestiunile referitoare la CSM semnalate de judecătorii și procurorii aflați la dezbatere.
"Cred că suntem cu toții de acord că CSM nu și-a îndeplinit rolul, trebuie  să fim sinceri în privința aceasta. Mai mult, aceasta neclaritate de atribuții de care ați vorbit, de departajare între Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, în primul rând a generat o competiție instituțională permanentă - m-a ajutat unul dintre colegii dumneavostră judecător, care a spus <răfuială instituțională> - , care nu a făcut bine sistemului. Și din punctul acesta de vedere probabil ar trebui să avem o clarificare și o limitare a atribuțiilor CSM.
Din păcate, în jurul acestei instituții, Consiliul Superior al Magistraturii, s-au dezvoltat și alte fenomene, cum ar fi o birocrație judiciară, CSM a devenit o instituție care de la an la an are tot mai mulți angajați, cheltuie mai multe fonduri. Și au apărut și politicienii justiției.
Din ce în ce mai mulți magistrați, a căror conduită ar trebui să fie caracterizată de independență și imparțialitate, au opinii, intervenții politice și unii devin chiar personaje politice, după toate regulile, ceea ce nu face bine sistemului judiciar, credibilității sale și prezumției de imparțialitate de care ar trebui să se bucure", a declarat Tudor CHIUARIU.
În continuare, senatorul Tudor CHIUARIU a afirmat că în cadrul Comisiei "au fost discuții exploratorii despre garanția de imparțialitate post-mandat".
"Și asta nu cu privire numai la Consiliul Superior al Magistraturii, chiar și la Curtea Constituțională și la Președintele României, la toate funcțiile de demnitate publică care impun exercitarea cu imparțialitate. Și ne-am gândit că poate o soluție ar fi și interdicția de incompatibilitate ca ulterior părăsirii funcției foștii membri ai         Consiliului să nu se mai poată întoarce în sistemul judiciar. Totuși trebuie să ne gândim care e scopul acestei instituții - cea mai înaltă treaptă la care poate ajunge un magistrat. E o chestiune la care trebuie să medităm, pentru că am observat - eu din afară, poate dumneavoastră din apropiere - și mai ales în ultimele luni, ca unii oameni care îndeplinesc această funcție își pregătesc terenul pentru ce va fi următoarea lor mișcare din carieră. Sigur că atunci nimeni nu e bun de procuror șef când îl audiezi, când te consideri tu cel mai bun procuror șef care s-a visat vreodată", a spus Tudor CHIUARIU.
În privința statutului procurorului, Tudor CHIUARIU a declarat că nu pledează pentru renunțarea la statutul de magistrat al procurorului.
"Trebuie păstrat. Problema care se pune mai degrabă e cea a poziției procesuale a acestuia. Există larg consens în grupurile politice, să ridicăm la rang constituțional principiul egalității de arme între acuzare și apărare în procesul penal.
Legat de poziția procesuală a procurorului și garantarea independenței judecătorului, există anumite instituții care pot fi folosite și sunt folosite ca o modalitate de presiune din partea procurorului asupra judecătorului, între care posibilitatea discreționară, care nu e supusă niciunui fel de control exterior, a unui procuror care întrerupe pur și simplu, prin suspendare, cariera unui judecător și asta pe un termen pe  care tot el îl decide. Atâta timp cât pui în mișcare acțiunea penală, sigur că te mai gândești dacă îl trimiți în judecată, în ce condiții, dacă există probe șamd.Trebuie să ne gândim foarte serios", a explicat Tudor CHIUARIU.
Totodată, președintele Comisiei Juridice a Senatului s-a declarat împotriva soluției ca atribuțiile de control constituțional să treacă la Înalta Curte de Casație și Justiție. "Păstrăm arhitectura actuală, rolul Curții Constituționale este cel de arbitru, iar una dintre cele trei puteri - judecătorească - nu poate fi în același timp și arbitru", a conchis Tudor CHIUARIU.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii