Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei române la APCE, la reuniunea plenară a Comisiei europene împotriva rasismului şi intoleranţei (ECRI)

ro

18 Mar, 2016 17:35 1370 Marime text
În perioada 16-18 martie 2016, senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, la Strasbourg, la cea de-a 69-a reuniune plenară a Comisiei europene împotriva rasismului şi intoleranţei (ECRI), în calitate de reprezentant autorizat al Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE.
 
ECRI este un organism al Consiliului Europei, înfiinţat în 1994, la iniţiativa primului Summit al şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale Consiliului Europei. Această instituţie este alcătuită din experţi independenţi cu experienţă în domeniul problematicii rasismului, xenofobiei, intoleranţei şi antisemitismului. Comisia monitorizează aceste probleme în cazul fiecărei ţări membre şi propune măsuri concrete pentru remedierea situaţiei. 
 
Pe parcursul reuniunii plenare, senatorul Corlăţean a avut o serie de intervenţii la punctele aflate pe ordinea de zi referitoare la combaterea discriminării rasiale, discursului bazat pe ură, combaterii antisemitismului etc. A informat plenul ECRI în legătură cu activitatea în curs în cadrul APCE pe marginea proiectului de raport cu tema: Un angajament reînnoit în combaterea antisemitismului, care urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plenul Adunării, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 18-22 aprilie 2016). De menţionat că senatorul Corlăţean este raportor pentru aviz pentru acest proiect de raport din partea Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE.
 
Totodată, oficialul român a făcut o prezentare a recentei Conferinţe parlamentare internaţionale de la Berlin (13-15 martie 2016), organizate de Guvernul german şi de Bundestag, împreună cu Coaliţia Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului (ICCA) pe tema combaterii antisemitismului. În contextul semnalelor de îngrijorare tot mai persistente din ultima perioadă cu privire la reapariţia unor atitudini şi acţiuni grave antisemite la nivel european, a precizat faptul că proiectul său de raport la APCE va include o serie de propuneri concrete, care au rezultat atât în urma dezbaterilor de la Conferinţa de la Berlin, cât şi din activitatea ECRI.
 
Menţionăm, în acest context, că Planul de Acţiune ECRI şi memorandumul explicativ la Recomandarea de Politică Generală nr. 15 privind combaterea discursului bazat pe ură, conţine o serie de elemente concrete referitoare la necesitatea acţiunii de combatere a antisemitismului. Documentele urmează a fi date ulterior publicităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii