Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Titus Corlăţean, la primit pe Josep Casadevall, vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, afla într-o vizită oficială în România

ro

23 Mar, 2012 17:58 1216 Marime text


București, 23 martie 2012

Comunicat de presă


Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, l-a primit vineri, 23 martie a.c., pe Josep Casadevall, vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, afla într-o vizită oficială în România, însoţit de Santiago Quesada, Grefierul şef al Secţiei a III-a.
În cadrul discuţiilor a fost abordată situaţia plângerilor formulate de cetăţenii români împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, plângeri aflate pe rol în diferite stadii, precum şi situaţia executării hotărârilor de condamnare a statului român deja pronunţate de Curtea Europeană.
Din punct de vedere al numărului şi importanţei tematicilor aflate în atenţia CEDO în ceea ce priveşte România, se detaşează problematica imobilelor naţionalizate în regimul comunist şi respectiv mecanismul de despăgubire la nivel naţional (mii de cazuri aflate în atenţia Curţii); condiţiile de detenţie (sute de cazuri), inclusiv relele tratamente aplicate persoanelor private de libertate aflate sub anchetă sau deja condamnate; problema suprapopulării închisorilor, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti şi durata procedurilor jurisdicţionale; lipsa unităţii practicii judiciare româneşti cu privire la speţe având un conţinut similar.
În acest context, vicepreşedintele Curţii Europene a menţionat importanţa respectării de către România a termenului de 18 luni, prevăzut în hotărârea pronunţată în octombrie 2010 în cazul Maria Atanasiu contra România, în domeniul imobilelor naţionalizate în regimul comunist, termen în care statul român ar urma să adopte o nouă lege care să asigure o soluţie eficace, care presupune despăgubirea echitabilă şi mai rapidă. Termenul se va epuiza în iulie 2012.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a declarat în acest context: „Este nevoie de un efort al clasei politice româneşti de a ajunge la o soluţie de compromis istoric în legătură cu această temă importantă şi delicată pentru societatea românească. Sistemul de despăgubire ales în 2005 nu a fost cel mai inspirat, aşa cum demonstrează şi hotărârea CEDO”.
Totodată, Titus Corlăţean a menţionat că, ţinând cont de realităţile socio-economice ale României de astăzi, aflată ca şi celelalte state europene în plină criză economică, e necesară identificarea unei soluţii legislative care să asigure şi respectarea exigenţelor privind despăgubirea echitabilă şi rapidă a foştilor proprietari, dar şi identificarea unei soluţii echitabile care să permită sustenabilitatea rezolvării în plan bugetar a acestei problematici sensibile în anii care urmează.
O soluţie ar putea fi constituită, de exemplu, de hotărârea Broniowski contra Poloniei, pronunţată de Curtea Europeană, în urma căreia Polonia a adoptat o nouă lege în plan naţional care a plafonat la un nivel rezonabil cuantumul despăgubirilor acordate foştilor proprietari, soluţie ce a fost considerată conformă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi hotărârile în materie ale Curţii Europene.
Titus Corlăţean a  declarat că se aşteaptă cu interes şi deschidere trimiterea la Parlament, de către Guvernul României, a unui proiect de lege în acest sens.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii