Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniune trilaterală de lucru organizată de Comisia pentru afaceri europene şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi

ro

13 May, 2015 19:57 1039 Marime text
Comisia pentru afaceri europene şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, la iniţiativa doamnei senator Gabriela Creţu şi a doamnei preşedinte Rozalia Biro, au organizat, în data de 11 mai a.c., o reuniune trilaterală de lucru care a avut ca obiectiv analizarea situaţiei cetăţenilor români de etnie rromă din perspectiva existenţei atitudinilor rasiste şi discriminatorii îndreptate împotriva acestora, în special la nivelul mass-media.

Necesitatea dialogului a fost determinată şi de recenta Rezoluție a Parlamentului European din 15 aprilie 2015 cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor – antițigănism în Europa și recunoașterea de către UE a Zilei de comemorare a genocidului împotriva rromilor din timpul celui de-al doilea război mondial.
          La eveniment au mai participat doamna senator Ecaterina Andronescu - preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, şi domnul senator Sebastian Grapă - preşedintele Comisiei pentru Regulament.

          Din partea executivului au participat doamna Dana Rozalia Varga –consilier de stat, Cancelaria Primului – Ministru, domnul Asztalos Csaba Ferenc – președintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, domnul Aledin Amet – secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, domnul dr. Adrian Bulgaru – Institutul Român pentru Drepturile Omului şi domnul Mihai Neacşu – director general, Centrul Naţional de Cultură al Rromilor „Romano Kher.
Din partea societăţii civile rrome, au fost prezenţi la reuniune doamna dr. Delia Grigore – președinte, Centrul Rromilor “Amare Rromentza, doamna dr. Nicoleta Biţu – director Romano Butiq şi domnul Vasile Gilbea – Romani CRISS.
Din partea mediului academic au participat domnul Vintilă Mihăilescu – profesor universitar, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, domnul Gelu Duminică – lector universitar, Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială, Universitatea din București şi domnul Anghel Ionuţ – asistent de cercetare în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii, Academia Română.

          În cadrul evenimentului, participanţii au prezentat poziţii cu privire la tema reuniunii pe baza cărora s-a concluzionat că este necesară luarea unor măsuri concrete pe aspecte punctuale exprimate de reprezentanţii societăţii civile rrome – întrebări, interpelări adresate executivului, precum şi de o reflecţie aprofundată, care să se concretizeze într-o nouă abordare instituţională în acord cu normativele şi recomandările europene referitoare la atitudinile rasiste şi discriminatorii îndreptate împotriva rromilor.

          S-a  stabilit de comun acord cu reprezentanții societății civile rrome și cu actorii instituționali relevanți în elaborarea politicilor publice pentru rromi, să fie elaborată o agendă de lucru etapizată care să continue dialogul trilateral şi în acest sens, a fost considerată oportună constituirea unui grup pe lucru parlamentar pentru rromi care să răspundă prompt complexităţii problemelor cu care se confruntă aceştia.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii