Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Senatului României, Vasile BLAGA, s-a întâlnit, ieri, 15 martie, la Paris, cu preşedintele Senatului Olandei

ro

16 Mar, 2012 22:26 1039 Marime text

Preşedintele Senatului României, Vasile BLAGA, s-a întâlnit, ieri, 15 martie, la Paris, cu preşedintele Senatului Olandei, Fred de GRAAF. Întâlnirea bilaterală a avut loc cu ocazia participării la reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa, iar principalele teme de discuţii au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, progresele înregistrate de către ţara noastră în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii români precum şi recentele manifestări xenofobe ale Partidului Libertăţii, care sprijină guvernul minoritar olandez.

Astfel, preşedintele Senatului României a arătat că ţara noastră îndeplineşte deja toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi nu solicită altceva decât o abordare corectă şi principială din partea Statelor Membre. Vasile BLAGA a subliniat în acest context că pentru prima dată în istoria Uniunii Europene aderarea la spaţiul Schengen a fost condiţionată de evoluţii în alte dosare ale integrării, respectiv Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), şi nu doar de îndeplinirea criteriilor tehnice aşa cum se stipulează în Tratatul de aderare la Uniune, criterii care au fost valabile în cazul altor ţări europene.

Preşedintele Senatului l-a informat pe omologul său olandez că România a realizat progrese substanţiale şi ireversibile în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, cu privire la toate cele patru conditionalităţi din cadrul MCV şi este încrezătoare că raportul Comisiei Europene din luna iulie va fi din nou pozitiv, astfel încat Olanda să renunţe la obiecţiile exprimate în cadrul Consiliului Uniunii Europene în legatură cu acest subiect. În acest sens, Vasile BLAGA a arătat că Senatul României va sprijini eforturile de aderare prin adoptarea, în următoarele săptămâni, a reformelor propuse pentru Codul de procedură penală şi procedurile de confiscare extinsă a bunurilor obţinute prin infracţiuni de crimă organizată. De asemenea, preşedintele Senatului l-a invitat pe domnul Fred de GRAAF să facă o vizită în România pentru a lua contact direct cu progresele făcute de ţara noastră.

Totodată, în cadrul discuţiilor, Vasile BLAGA a arătat că România speră că Olanda nu va extinde restricţiile privind accesul pe piaţa muncii al cetăţenilor români şi după 1 ianuarie 2014 şi şi-a exprimat indignarea faţă de pagina de internet realizată de Partidul Libertăţii, prin care sunt raportaţi muncitorii străini ilegali, în special polonezi şi români. Preşedintele Senatului l-a informat pe omologul olandez ca ţara noastră solicită autorităţilor olandeze să intervină pentru desfiinţarea acesteia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii