Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană Trebuie să regăsim vocea unită a Balcanilor

ro

07 Oct, 2011 14:36 917 Marime text

Mircea Geoană: Trebuie să regăsim vocea unită a Balcanilor

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut joi, 6 octombrie 2011, o întrevedere cu Preşedintele Republicii Macedonia, Gjeorge Ivanov. Cu această ocazie, Mircea Geoană a menţionat importanţa stabilităţii în regiunea Balcanilor de Vest şi a declarat că România susţine Macedonia pe drumul integrării sale euro-atlantice.
“România are un interes vital în a vedea întreagă zonă a Balcanilor de vest devenind parte a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice şi suntem convinşi că drumul european al Macedoniei este larg deschis şi vom sprijini din toate puterile acest drum european al ţării dumneavoastră. Sperăm ca de mâine, când începe Adunarea Parlamentară a NATO de la Bucureşti, şi până la Summitul NATO de la Chicago problema nerezolvată a acceptării Macedoniei în NATO să fie surmontată. Să ştiţi că aveţi în noi prieteni sinceri care doresc să vadă Macedonia parte integrală a comunităţii euroatlantice”, a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului României a subliniat importanţa încheierii unui acord bilateral de cooperare economică între România şi Macedonia. “Mă bucur foarte mult că acordul bilateral în zona de cooperare economică a fost semnat. Cred că trebuie să ne regăsim vocea unită a regiunii noastre într-un moment foarte dificil. Nu doar periferia zonei euro, cum este cazul Greciei, se află sub o imensă presiune, dar şi periferia geografică a Europei. Trebuie să găsim proiecte de colaborare economică de pe urma cărora să beneficieze întreaga regiune”, a mai afirmat Mircea Geoană.
La rândul său, Preşedintele Macedoniei a vorbit despre relaţia de prietenie dintre România şi Macedonia. “România a fost mereu un prieten bun. Suntem conştienţi că avem rădăcini putenice pentru o prietenie comună”, a declarat Gjeorge Ivanov. El a arătat încă din trecut România a fost privită ca un model de libertate pentru Macedonia. 
Preşedintele Macedoniei a susţinut importanţa deschiderii regiunii Balcanilor şi a reafirmat importanţa NATO pentru securitatea regională şi europeană. “Acum trebuie să începem iarăşi ce am început pe vremuri: să redeschidem Balcanii. Întreaga regiune are nevoie de pace”,  a mai spus Gjeorge Ivanov.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii