Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea domnului senator Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, cu dl. Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România

ro

20 Jun, 2015 08:25 1374 Marime text
Vineri, 19 iunie a.c., senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut o întrevedere cu dl. Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România.
 
Diplomatul ucrainean a transmis mulţumiri membrilor Delegaţiei Parlamentului României la APCE pentru susţinerea consecventă, în cadrul reuniunilor acestei organizaţii parlamentare internaţionale, a poziţiilor exprimate de reprezentanţii ucraineni. A mai adăugat că această susţinere se înscrie în cadrul mai larg al dinamicii ascendente a relaţiilor bilaterale între cele două ţări, remarcând gradul ridicat de deschidere al ambelor părţi spre cooperare, inclusiv în dosare considerate în trecut sensibile.
 
Părţile au trecut în revistă ultimele evoluţii referitoare la conflictul din estul Ucrainei, fiind deplânse pierderile semnificative de vieţi omeneşti, inclusiv în rândul populaţiei civile.  
 
Senatorul român a subliniat că Ucraina, din punct de vedere identitar, cultural şi spiritual, aparţine familiei europene, iar acest lucru va trebui să se concretizeze şi la nivel politic.
 
Ambasadorul ucrainean a solicitat susţinere Delegaţiei române la APCE pe parcursul celei de-a treia părţi a Sesiunii (Strasbourg, 22-26 iunie a.c.) la dezbaterea privind reexaminarea deplinelor puteri ale Delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, în sensul amânării tranşării acestui subiect cel puţin până în ianuarie 2016, întrucât autorităţile de la Moscova au încălcat cvasitotalitatea acordurilor anterior asumate. În opinia părţii ucrainene, orice altă poziţionare - reluarea dialogului, cum sugerează reprezentanţii unor delegaţii naţionale la APCE - ar fi sinonimă cu o recunoaştere implicită a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse.
 
Dl. senator Badea a relevat, la final, contactele frecvente pe care le întreţine cu reprezentanţii românilor din Ucraina (Cernăuţi, Herţa), perspectiva unor vizite in Regiunile Cernăuţi şi Odesa,  precum şi schimburile care au loc la nivelul Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina. Totodată, dl. senator Badea a menţionat că este inacceptabilă disocierea aşa-zisei limbi moldoveneşti de limba română pe teritoriul ucrainean (mai cu seama in regiunea Odesa), subliniind că această abordare nu face altceva decât să promoveze false „principii lingvistice”, caracteristice propagandei sovietice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii