Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României trebuie să adopte o poziție fermă și lipsită de echivoc în legătură cu deschiderea unei "reprezentanțe a Ținutului Secuiesc"

ro

26 May, 2011 17:01 925 Marime text

Inițiativa a doi europarlamentari UDMR și a europarlamentarului independent Laszlo Tokess de a deschide, marți, 31 iunie, o „reprezentanță a Ținutului Secuiesc" la Bruxelles reprezintă o situație îngrijorătoare care a ieșit din firescul atitudinilor și abordărilor normale într-un stat de drept. Faptul că domnul Tokes şi ceilalţi doi europarlamentari UDMR au lansat deja invitații pentru eveniment, poate fi considerat chiar o provocare. Deşi cred că în acest moment este necesară o abordare calmă şi raţională, consider că Executivul României trebuie să adopte o atitudine fermă, tranşantă, lipsită de orice echivoc pe acest subiect.
Doresc să amintesc faptul că în articolul 1, alineatul 1, Constituţia României precizează că ţara noastră este un stat „naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Faptul că pe lângă instituţiile europene, deci implicit şi Parlamentul European, se pot deschide reprezentanţe ale unor regiuni sau microregiuni nu trebuie confundat cu faptul că deschiderea unei „reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc" la Bruxelles rămâne un fapt ilegal, anti-constituţional şi anti-european. Regiunile care pot deschide reprezentanţe pe lângă instituţiile europene sunt recunoscute formal, de către legile sau constituţiile statelor din care fac parte. Nu este cazul în privinţa „Ţinutului Secuiesc".

În plus, având în vedere că dl Tokes este vicepreşedinte al PE şi că invitaţia celor trei poartă sigla Partidului Popular European este de natură să creeze confuzie la nivelul opiniei publice româneşti şi europene, care ar putea considera că evenimentul poartă girul Parlamentului European sau al Popularilor Europeni.

În aceste condiţii, având în vedere cele de mai sus, îi solicit lui Emil Boc, în calitate de premier al României, să facă publică poziţia Guvernului statului român în legătură cu iniţiativa celor trei. De asemenea, vreau să-i solicit lui Emil Boc, în calitate de preşedinte al PDL, partid membru cu drepturi depline în PPE, să anunţe dacă partidul său, ca parte a familiei Popularilor Europeni, susţine demersul celor trei europarlamentari UDMR.

Sunt convins că dacă UDMR doreşte să facă lobby pentru o mai bună dezvoltare a comunelor şi localităţilor unde are primari poate face acest lucru nestingherit pe lângă Guvernul României, pe care îl susţine fără rezerve în Parlament. Altfel, asemenea acțiuni nu sunt doar inutile, dar pot fi considerate provocatoare într-un context economic și social și așa tensionat din cauza scăderii calității vieții cetățenilor români.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii