Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţiile domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, la finalul şedinţei Biroului Permanent de luni, 21 decembrie 2015

ro

21 Dec, 2015 16:34 938 Marime text
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, întrunit luni, 21 decembrie a.c., că, referitor la cererea de reexaminare a Legii dării în plată, care a fost transmisă de Preşedintele României la Parlament, actul normativ a fost repartizat la comisiile de specialitate şi o să-şi urmeze traseul obişnuit.
În continuare, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor:

Reporter: Ce ne puteţi spune în legătură cu invitaţiile adresate de Parlament pentru şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 26 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989?
Călin Popescu-Tăriceanu: Invitaţiile le face Camera Deputaţilor, având în vedere că şedinţa solemnă se desfăşoară acolo. Aceasta este uzanţa dar, din câte ştiu, aşa cum s-a mai procedat, grupurile parlamentare au avut posibilitatea să facă propriile invitaţii pentru un număr limitat de persoane.
Reporter: Primiţi în ALDE un senator care a fost la PNL, şi-a dat demisia şi vine la dumneavoastră. Este un scandal: cei de la PNL susţin că senatorul este acuzat de corupţie, domnul senator spune că PNL s-a FSN-izat…
Călin Popescu-Tăriceanu: Este vorba despre senatorul de Gorj Dumitru-Dian Popescu, care nu este acuzat de corupţie, ci de complicitate la trafic de influenţă, nu este condamnat definitiv şi orice cetăţean beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă. Motivaţia a produs-o domnia sa, aşa încât alte comentarii nu am de făcut. Dar cred că, în general, faţă de oricine, indiferent că sunt politicieni sau nu, cred că trebuie să ne abţinem să catalogăm sau să etichetăm oamenii până ce instanţele nu se pronunţă. Justiţia n-o facem noi, justiţia o fac judecătorii, prin instanţe.
Reporter: Există informaţii că vor mai veni şi alţi parlamentari ai PNL la ALDE.              Mai aveţi discuţii şi cu alţii?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu fac nici un fel de comentariu în acest moment.
Reporter: Domnule preşedinte, aveţi pe ordinea de zi de astăzi a plenului acea lege referitoare la pensiile speciale ale aleşilor locali. Dumneavoastră o susţineţi?
Călin Popescu-Tăriceanu: O să mă consult cu colegii mei şi o să vedeţi în plen. În principiu, însă, vreau să vă spun următorul lucru şi nu mă feresc, deşi este un subiect care ştiu că generează discuţii şi chiar controverse: atâta vreme cât cei care sunt aleşi în funcţii publice, fie la nivelul Parlamentului, fie la nivelul administraţiei locale vor avea salarii mici, să nu ne aşteptăm să atragem oameni competenţi, deoarece aceştia consideră salariile neatractive. Pe de altă parte, şi funcţia este neatractivă din perspectiva riscurilor care incumbă: foarte mulţi sunt acuzaţi de conflict de interese fără să fie vorba neapărat de corupţie. Nu în ultimul rând, stăm şi ne minunăm că în România este corupţie. Avem o campanie împotrivea corupției pe care am spus că o salut. Dar această campanie nu face decât să combată efectele. Cred că ar trebui să vedem şi care sunt cauzele. Plata unor salarii ridicole pentru oameni care lucrează în administraţia publică locală – şi aici nu mă refer numai la primari, ci mă refer şi la viceprimari, la directorii din direcţiile din primării – este, dacă vreţi o premisă pentru a perpetua corupţia. Deci aş prefera să nu mai avem acest dublu limbaj. Există mulţi care, dintr-un populism ieftin, atacă aceste decizii, dar eu cred că cei din administraţia locală au dreptul la o remuneraţie stimulativă având în vedere şi responsabilităţile pe care le au, şi calitatea pe care oamenii o aşteaptă de la ei – calitate însemnând pricepere, competenţă profesională.
Reporter: Aceste măriri salariale ar trebui să se facă odată cu legea salarizării unitare sau ar trebui proiecte de lege separate şi să se facă mai repede?
Călin Popescu-Tăriceanu: Aşa cum văd, legea salarizării unitare întârzie să apară, nu ştiu când va apărea, avem, după cum ştiţi, o situaţie politică cu totul şi cu totul aparte din cauza existenţei unui Guvern tehnocrat, nu ştiu dacă Executivul actual se va angaja la o astfel de măsură, aşa încât eu cred că, până atunci, trebuie rezolvată cel puţin această problemă şi să încercăm să tratăm nu numai efectele, ci şi cauzele atunci când vorbim despre corupţie în România.
Reporter: Vă gândiţi să depuneţi un proiect de lege în acest sens sau un amendament la Camera Deputaţilor la acea ordonanţă privind salariile demnitarilor?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu.
 
 
Direcţia Presă, Comunicare şi Imagine
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii