Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Senatul României - Comisia românilor de pretutindeni - 1 septembrie 2014

ro

01 Sep, 2014 19:06 1190 Marime text
Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a participat astăzi, 1 septembrie 2014, la deschiderea anului școlar de la Liceul Mihai Eminescu din Comrat, Găgăuzia, unde a făcut o donație de carte românescă, respectiv 3233 de manuale şcolare şi 2986 de cărţi de beletristică. Acţiunea strângerii de cărţi pentru dotarea bibliotecilor şcolilor româneşti din Găgăuzia a fost demarată de Comisia românilor de pretutindeni încă din luna martie a acestui an.

Membrii delegaţiei române au fost primiţi la deschiderea anului şcolar, de doamna Svetlana Stoinov - director al Liceului Mihai Eminescu, fiind însoţiţi de domnul Petru Vlah - deputat în Parlamentul Republicii Moldova, domnul Igor Huseinov – membru al Comitetului Executiv UTA Găgăuzia şi doamna Sirenco Ana Constantin – reprezentant al Primăriei din Găgăuzia.

În luarea sa de cuvânt președintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor le-a urat elevilor un an bun şi fructuos, cu succese la învăţătură subliniind faptul că “aşa cum România este un miracol în istoria omenirii aşa şi Liceul dumneavoastră cu predare în limba română este un miracol. Parlamentul României acordă şi va acorda sprijin pentru toate şcolile din Republica Moldova. S-au făcut paşi dosebit de importanţi ca Republica Moldova să-şi urmeze parcursul european. Guvernul României acordă burse pentru elevii din Republica Moldova pentru a studia în România, unde vă aşteptăm cu drag. Vă rog să simţiţi, dar mai ale,s să vorbiţi cu mândrie limba română.”
În același context, senatorul Viorel Badea, Vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni a reiterat ideea că, după terminarea liceului, elevii sunt aşteptaţi să studieze în România, pentru că ”odată ce veţi trece Prutul, veţi vedea o ţară în care se vorbeşte limba pe care voi o studiaţi aici. Limba română este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene şi trebuie să ne mândrim cu acest lucru”.

La încheierea festivităţilor, domnul senator Marcel Bujor a anunţat faptul că membrii Comisiei românilor de pretutindeni au hotărât să vină în fiecare an cu o donaţie de carte la Liceul Mihai Eminescu, dar şi să premieze câştigătorul olimpiadei de limbă şi literatură română din Republica Moldova. Totodată, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a oferit doamnei director Stoinova Svetlana şi domnului deputat Petru Vlah, medalii aniversare reprezentând 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României, precum şi un pachet de cărţi din partea Bibliotecii Senatului României, pentru Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova.

Ulterior, delegaţia română a vizitat Grădiniţa nr. 9 din Comrat, unde funcţionează două grupe cu predare în limba română.
Ultima parte a programului delegaţiei a cuprins vizita la Universitatea de Stat din Comrat, unde au fost donat un număr de 403 volume de carte. Aici membrii delegaţiei au fost primiţi de doamna Zinaida Aricova, rectorul Universităţii de Stat. La întâlnire au participat profesorii care predau la această universitate, dar şi studenţii de la secţia de limba română.

Printre punctele luate în discuţie s-a numărat înfiinţarea unui centru informaţional de limbă şi cultură română, al cărui obiectiv principal ar fi studierea limbii române, precum şi elaborarea unor proiecte commune cu universități din România. În prezent, în cadrul Universităţii de Stat din Comrat există centre similare de limbă şi cultură greacă, germană, americană, turcă şi rusă.
Acţiunea de donare a volumelor de carte se înscrie într-un proiect lansat de Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României, care are ca obiect dotarea bibliotecilor şcolilor româneşti din jurul graniţelor ţării, acţiune ce va continua şi în alte comunităţi.

Biroul de presă         1 septembrie 2014
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii