Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Senatul României

ro

20 May, 2015 13:56 951 Marime text
Comisia specială comună a Parlamentului României pentru aderarea la Schengen a avut o întrevedere, marţi, 19 mai 2015,  cu delegaţia Comisiei pentru politică externă a Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, condusă de către doamna Dzhema Grozdanova, preşedintele Comisiei, în cadrul vizitei oficiale pe care delegaţia bulgară o întreprinde în România, la invitaţia Senatului României.
 
Delegaţia parlamentară română a fost condusă de senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea la Schengen, şi i-a inclus pe deputaţii Daniel Budurescu, Ovidiu Ganţ şi Natalia Intotero şi senatorii Haralambie Vochiţoiu, Mihai-Viorel Fifor şi Cătălin Boboc.
 
Senatorul Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv legitim al României şi Bulgariei, subliniind că o decizie favorabilă pe această temă ar reprezenta un avantaj  din perspectiva securizării frontierei externe estice a Uniunii Europene.
 
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului bulgar a arătat că aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv prioritar pentru ţara sa, care întreprinde demersuri susţinute pentru realizarea acestuia.
În acest context, senatorul Corlăţean a reiterat faptul că aderarea la spaţiul Schengen ţine şi de o anumită simbolistică, cea a deplinei integrări în Uniunea Europeană, atât a României cât şi a Bulgariei, pentru care trebuie utilizate în mod prioritar pârghii politice, dar şi argumente de natură economică, având în vedere că „acquis”-ul tehnic este îndeplinit de cele două ţări începând cu anul  2011.
 
Ambele părţi au salutat dinamica pozitivă a contactelor politice din ultima perioadă amintind, printre altele, recenta întâlnire trilaterală România - Bulgaria – Serbia, la nivel de Prim-miniştri, precum şi vizitele în România, în cursul acestui an, ale Preşedintelui şi ministrului afacerilor externe din Republica Bulgaria.
 
Cei doi oficiali au confirmat deschiderea şi interesul faţă de schimbul de informaţii şi colaborarea la nivelul celor două state, în demersurile pe lângă partenerii europeni pentru atingerea obiectivului de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii