Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Senat - Comisia pentru politica externa - 21.10.2015

ro

21 Oct, 2015 18:19 1119 Marime text
Întrevederea Comisiei pentru politică externă a Senatului României cu domnul David Bakradze, ministrul de stat pentru integrare europeană şi euro-atlantică din Georgia.
 
Domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut o întrevedere  miercuri, 21 octombrie a.c., cu domnul David Bakradze, ministrul de stat pentru integrare europeană şi euro-atlantică din Georgia.

La întrevedere a participat şi domnul senator Titus Corlăţean, membru al comisiei şi preşedintele Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Domnul senator Petru Filip a subliniat importanţa colaborării dintre cele două state, atât sub aspect regional, în cadrul unor proiecte comune la Marea Neagră, cât şi în cadrul Parteneriatului Estic. Domnia sa a reafirmat sprijinul României pentru accelerarea parcursului euro-atlantic al Georgiei şi pentru implementarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb, arătând totodată că procesul de integrare în structurile euro-atlantice are un rol deosebit de important în consolidarea democraţiei, a statului de drept, precum şi în asigurarea stabilităţii şi securităţii statelor din regiune.

Domnul senator Titus Corlăţean a exprimat, la rândul său, susţinerea fermă de către România a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale Georgiei. Acest sprijin se reflectă şi în demersurile întreprinse la nivel parlamentar, prin declaraţia de susţinere adoptată de către Parlament.
 A fost menţionată drept prioritară, în relaţiile la nivel bilateral şi regional, cooperarea economică în domeniul energiei şi al transporturilor, fiind exemplificate o serie de proiecte, precum proiectul inter-conectorului  de gaze lichefiate AGRI şi reluarea curselor de feribot între porturile celor două ţări. Un rol important în acest sens îl are reactivarea Comisiei interguvernamentale de colaborare economică dintre cele două state.

Domnul David Bakradze, a mulţumit părţii române pentru sprijinul constant oferit Georgiei în procesul integrării europene şi euro-atlantice. Domnia sa menţionat câteva aspecte ce ţin de situaţia internă din Georgia şi de situaţia din regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

În continuare, a fost menţionată importanţa realizării unei mai bune comunicări, în rândul societăţii georgiene, cu privire la necesitatea continuării reformelor, şi la  beneficiile pe termen lung care vor decurge din implementarea Acordurilor.

Partea română a subliniat interesul comun pentru dezvoltarea cooperării bilaterale româno-georgiene şi pentru dinamizarea dialogului interparlamentar, inclusiv la nivelul Comisiilor pentru politică externă şi în cadrul unor proiecte care urmează a fi discutate în cadrul unor viitoare întâlniri.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii