Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Ședința grupului de lucru mixt pentru redactarea unor proiecte legislative în domeniul justiției joi, 11 februarie 2016

ro

11 Feb, 2016 23:46 1328 Marime text
Ședința Grupului de mixt de lucru pentru redactarea unor proiecte legislative în domeniul Justiției din data de 11 februarie 2016 a fost moderată de Președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, și a beneficiat de prezența reprezentanților Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și al asociațiilor profesionale ale magistraților: AMR, UNJR, APR, UNBR, precum și al unui grup de senatori: doamna Mariana Câmpeanu, domnul Daniel Barbu, domnul Ovidiu Donțu și domnul Pataki Csaba. Ministerului Justiției a fost reprezentat de secretarii de Stat Florin Aurel Moțiu și Gabriela Scutea, Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat de judecătorii Adrian Bordea și Constantin Nicolae, de la Asociația Magistraților din România au fost prezente doamnele judecător Andreea Ciucă și Gabriela Baltag. Din partea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a fost prezentă doamna președinte, judecător Dana Gîrbovan. Doamna avocat Flavia Cristina Teodosiu a reprezentat Baroul București iar domnul avocat Claudiu Dinu, Uniunea Națională a Barourilor din România, precum și Institul Național pentru Pregătirea și Perfecționarilor Avocaților. Asociația Procurorilor din România l-a delegat pe domnul procuror Constantin Sima, președintele organizației, iar de la Facultatea de Drept din Universitatea București a fost prezent domnul profesor Ștefan Deaconu. Instituția Avocatului Poporului a fost reprezentată de doamnele Emma Turtoi și Ecaterina Mirea. Fundația Română pentru Democrație prin Drept l-a desemnat pe domnul Dan Hazaparu să participe la dezbateri.
La încheierea dezbaterilor, domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, a evidențiat pentru presă stadiul lucrărilor Grupului. Domnia sa a menționat problema definirii complete și fără echivoc a tuturor incompatibilităților care se aplică judecătorilor și procurorilor. Din perspectiva unei mai bune definiri a incompatibilităților, în cadrul dezbaterii s-a desprins necesitatea introducerii unor descrieri mai bune a condițiilor care să restrângă activitatea magistraților care au avut relații de colaborare cu fostele servicii de informații. Domnul Călin Popescu Tăriceanu afirmă că se cunoaște, în sistem, faptul că există, în momentul de față, judecători care au făcut parte din serviciile de informații ale regimului comunist.
Președintele Senatului a identificat, în fața presei, și dezbaterile din Grupul de lucru care au vizat stabilirea modului în care să aibă loc evaluările periodice ale judecătorilor și procurorilor. Dezbaterile au plecat de la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care vizează anumite excepții. S-a stabilit ca CSM și asociațiile magistraților să încerce să găsească formule cât mai potrivite, care urmează a fi prezentate la următoarea întâlnire a grupului mixt de lucru, din 18 martie a.c., la ora 11.00 a.m.
După încheierea dezbaterilor Grupului mixt de lucru al Senatului cu asociațiile magistraților, președintele Senatului a făcut presei o scurtă declarație.
Călin Popescu Tăriceanu: Baza de lucru au constituit-o propunerile venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Asociațiile profesionale, Ministerul Justiției, Asociația Barourilor au intervenit în această dezbatere. Am discutat despre anumite incompatibilități care se aplică judecătorilor și procurorilor, problema evaluărilor periodice la care trebuie să fie supuși periodic judecătorii și procurorii. În momentul de față, propunerea CSM-ului vizează anumite excepții care au făcut obiectul anumitor discuții. Am făcut o serie de progrese. Rămâne ca atât CSM-ul cât și asociațiile magistraților să încerce să găsească formule cât mai potrivite.
Când vorbim de incompatibilități, s-a discutat inclusiv introducerea unor incompatibilități referitoare la cei care au funcționat în serviciilor de securitate înainte de 1990, cu toate că, în momentul de față există judecători care au făcut parte din serviciile de informații ale regimului comunist. Dar, sigur că, la 26 de ani de la căderea comunismului, mie mi se pare impropriu - și nu numai mie, și celorlalți participanți – să discutăm de restricții doar asupra celor care au funcționat înainte în cadrul serviciilor și nu și celor care au putea să fie în prezent.
Rep: Și în legătură cu regimul actual, dumneavoastră sperați ca SRI sau SIE să-și devoaleze colaboratorii sau informatorii și aceștia să fie scoși din magistratură?
Călin Popescu Tăriceanu: Nu mă aștept la acest lucru și nu-mi imaginez și sigur că nici un serviciu secret n-o să-și devoaleze colaboratorii sau angajații. Dar, cred că un control mai puternic, civil, asupra serviciilor, este necesar și acesta a fost, dacă vreți, unul dintre subiectele care s-a dovedit că preocupă pe magistrații și asociațiile profesionale prezente la aceste discuții.
Rep: În situația în care se ajunge la un consens, la un proiect definitiv, cum va intra acesta în vigoare… cum se va aplica?
Călin Popescu Tăriceanu: Parlamentul are dreptul la inițiativă legislativă. Putem, ca atare, să generăm din interiorul Parlamentului un proiect pe care să-l supunem dezbaterii după ce, în prealabil, este discutat în comisia de lucru cu asociațiile profesionale, cu Consiliul Superior și cu Ministerul Justiției.
Rep: Și-l poate asuma un grup parlamentar sau un parlamentar….
Călin Popescu Tăriceanu: Nu neapărat. Un grup parlamentar poate să fie un grup de parlamentari reprezentând toate partidele politice parlamentare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii