Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Presedintele Senatului Romaniei, 11 martie 2015

ro

11 Mar, 2015 19:23 1023 Marime text
Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag-ul german
 
Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, miercuri, 11 martie a.c., cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag-ul german, condusă de către domnul deputat Rainer Arnold, preşedintele Grupului de prietenie.
Din delegaţia germană au făcut parte şi domnii deputaţi Christoph Bergner, preşedintele de onoare al Forumului Germano-Român, Bernd Fabritius şi Thomas Lutze.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat contribuţia semnificativă a comunităţii germane din România la dezvoltarea ţării noastre şi a exprimat regretul pentru faptul că o mare parte dintre membrii acestei comunităţi a părăsit România în anii comunismului. De asemenea, a subliniat importanţa investiţiilor germane din ţara noastră pentru dezvoltarea economiei româneşti, exprimându-şi totodată satisfacţia pentru faptul că a fost concretizată implementarea învăţământului dual în ţara noastră, un rol semnificativ revenind partenerilor economici germani din România, care au deja o experienţă bogată în acest sens.

Preşedintele Senatului a pledat pentru o colaborare cât mai strânsă între toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru a face din proiectul European unul mai puternic şi mai eficient, semnalând faptul că  o serie de state membre, cu un aport semnificativ la economia europeană, se confruntă încă cu efectele crizei economice. Partea română a atras atenţia asupra unor aspecte importante vizând echilibrul dintre măsurile proprii fiecărui stat membru şi măsurile pe care Uniunea Europeană le are în vedere pentru stimularea economiei şi pentru stabilitatea financiară, atrăgând atenţia asupra birocraţiei excesive şi salutând, totodată, decizia Băncii Centrale Europene de a aloca 1000 de miliarde de euro prin  programul de stimulente.

Totodată, partea română a salutat modul în care Germania, Franţa şi alte state membre UE s-au implicat în negocierile privind soluţionarea crizei din Ucraina, fapt ce consolidează  încrederea la nivelul statelor membre privind întărirea acţiunilor unitare în cadrul Uniunii Europene în asigurarea securităţii regionale şi internaţionale.

Domnul deputat Rainer Arnold, membru al Comisiei pentru apărare a Bundestag-ului german, a menţionat, la rândul său, că este nevoie de o cooperare mai strânsă privind problematica de securitate şi apărare şi că, date fiind noul context regional şi bugetele restrânse pentru apărare ale statelor membre, acţiunile nu pot fi eficiente în mod individual.

În continuare, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns întrebărilor domnului deputat Christoph Bergner privind cauzele ratei de absorbţie reduse a fondurilor europene înregistrate de către România, de natură atât internă, cât şi externă, arătând că Guvernul României face eforturi în prezent pentru recuperarea acestui decalaj.

Domnul senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, prezent la întâlnire, a pledat pentru continuarea eforturilor depuse la nivel european în cadrul Parteneriatului Estic în vederea accelerării parcursului european al statelor partenere în cadrul acestui program, subliniind necesitatea creării unei perspective clare de aderare pentru Republica Moldova, având în vedere eforturile depuse de Republica Moldova şi progresele înregistrate în reformarea instituţiilor şi în procesul de restructurare.

Din partea română au mai participat domnii senatori Florian-Dorel Bodog, membru al Grupului parlamentar al PSD, domnul senator Petru Ehegartner, membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator,  şi domnul senator Pataki Csaba, membru  al Grupului parlamentar al UDMR din Senat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii