Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin POPESCU-TĂRICEANU, cu domnul Claude HÊCHE, preşedintele Consiliului Statelor Confederaţiei Elveţiene luni, 2 noiembrie

ro

03 Nov, 2015 14:07 904 Marime text
Întrevederea Preşedintelui Senatului României, domnul Călin POPESCU-TĂRICEANU,
 cu domnul Claude HÊCHE, preşedintele Consiliului Statelor Confederaţiei Elveţiene
 luni, 2 noiembrie a.c.
 
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a avut o întrevedere, luni, 2 noiembrie a.c., cu domnul Claude Hêche, preşedintele Consiliului Statelor Confederaţiei Elveţiene, care efectuează o vizită oficială în România la invitaţia Senatului României. Din delegaţia elveţiană face parte şi domnul Didier Berberat, co-preşedinte al Grupului de prietenie cu România din Parlamentul elveţian.

Din partea Senatului României au participat la întrevedere domnii senatori Georgică Severin, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Elveția, Dumitru Pelican, liderul Grupului Liberal Conservator, Florian Popa, membru al Grupului PSD și Attila Verestoy, membru al Grupului UDMR din Senat.

Președintele Senatului a subliniat relațiile excelente la nivel politic dintre cele două țări și perspectivele cooperării bilaterale, atât în plan economic, cât și în domeniul cercetării și inovării, salutând totodată interesul arătat de cercetătorii elvețieni pentru proiectul de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure, finanțat din fonduri europene, precum și rezultatele foarte bune obţinute an de an de către participanții români la Salonul de Invenții de la Geneva. Semnificativă este, în acest sens, câștigarea, în anul 2013, a Marelui Premiu, de către o echipă din România, cu sistemul de scanare a avioanelor, o invenție ce ar putea avea impact asupra creșterii securității zborurilor.

Partea elveţiană a transmis, în numele autorităţilor şi poporului elveţian, profunda compasiune faţă de familiile şi apropiaţii victimelor incendiului produs la sfârșitul săptămânii trecute în București, felicitând totodată autorităţile române pentru reacţia ireproşabilă şi excelenta coordonare. A fost menţionat faptul că Elveţia este gata să sprijine îngrijirile pe termen mediu şi lung ale celor afectaţi de arsuri grave. În acest sens, domnul Claude Hêche l-a informat pe preşedintele Senatului României cu privire la faptul că serviciile de spitalizare elveţiene şi române se află deja în contact pentru a stabili modalităţile prin care se poate acorda acest sprijin, în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român. Partea română a mulțumit pentru propunere, explicând eforturile depuse în continuare de către o echipă de medici remarcabilă pentru salvarea vieților aflate încă în pericol.

În continuare, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre prezența investițiilor elvețiene în România, evidențiată prin contribuția adusă la dezvoltarea economiei românești de firme renumite în domeniul materialelor de construcție, al industriei alimentare, etc. Partea română a adăugat faptul că economia țării noastre înregistrează performanțe notabile, creșterea economică depășind media la nivelul Uniunii Europene, iar măsurile adoptate de Guvern în domeniul fiscal, cum ar fi reducerea TVA pentru produsele alimentare, au condus către efecte pozitive de reducere a inflației. În prezent, România îndeplinește criteriile Maastricht, fiind create astfel premizele, în viitorul apropiat, pentru deschiderea unei dezbateri publice privind oportunitatea trecerii la moneda euro.

La rândul său, partea elvețiană a subliniat importanța consolidării cooperării regionale, menționând în acest sens domeniul agriculturii, dar și importanța pe care o au schimburile din domeniul educației, pentru formarea tinerei generații. A fost evidențiată, de către președintele Consiliului Statelor, cooperarea pe probleme de securitate internă.

Discuțiile au arătat faptul că dinamica foarte bună a relaţiilor dintre cele două ţări, în plan politic, economic, cultural şi social se reflectă şi la nivel parlamentar, prin contactele frecvente atât la nivelul conducerii celor două Parlamente, cât şi a Grupurilor de prietenie, înfiinţate în anul 2014 la iniţiativa unor parlamentari români, respectiv elveţieni, cu sprijinul conducerii celor două Parlamente.

O altă temă importantă ce a fost abordată în cadrul discuțiilor oficiale se referă la libera circulație a lucrătorilor români în Elveția, președintele Senatului României insistând asupra faptului că libera circulație în cadrul Uniunii Europene, un principiu fundamental care stă la baza construcției europene, trebuie să rămână o realitate, Elveția fiind un partener important al Uniunii Europene, potrivit acordurilor încheiate, în acest sens, între cele două părți. Cu referire la referendumul care a avut loc în Elveția, pe această temă, la începutul anului trecut, partea română a menționat faptul că înțelege importanța și caracterul tradițional al consultării publice în sistemul politic elvețian, subliniind totodată că România dorește să fie tratată în mod egal în raport cu celelalte state membre ale UE.

Preşedintele Senatului României a vorbit și despre efectele crizei refugiaţilor şi  necesitatea identificării unor soluții adaptate la nivel european și arătând că Uniunea Europeană va reuși să se depășească impasul actual, ținând cont de mijloacele avute la dispoziție.

În continuare, a fost salutată de către cei doi interlocutori derularea cu succes a Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la Berna la data de 7 septembrie 2010 şi lansat la 25 martie 2011, cu aplicare până în anul 2019. 

Între obiectivele vizitei delegației elvețiene este și acela de a se informa cu privire la implementarea unor proiecte concrete în cadrul acestui program. Astfel, delegaţia elveţiană va întreprinde o vizită la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, în cadrul căreia vor avea loc discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Pavel şi ai Institutului Oncologic, privind capacitatea de îmbunătăţire a calităţii îngrijirii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, prin intermediul unui programului susţinut de partea elveţiană. În cadrul unor discuţii cu Jandarmeria Română, va fi prezentat proiectul de consolidare a capacităţilor Jandarmeriei Române, care se derulează cu sprijin financiar elveţian.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii