Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - BP 23.11.2015

ro

23 Nov, 2015 19:09 942 Marime text
Declaraţiile domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României,
la finalul şedinţei Biroului permanent de luni, 23 noiembrie 2015
 
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, a declarat, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului, care a avut loc luni, 23 noiembrie 2015, că Biroul permanent a luat în discuţie solicitarea trimisă de Ministrul Justiţiei privitoare la încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova. Biroul permanent a primit dosarele, care conţin aproximativ 3.000 de pagini, şi le-a repartizat Comisiei juridice. Aceasta va începe marţi, 24 noiembrie a.c., să le consulte şi, probabil, îl va invita la audieri pe senatorul Şova. Miercuri, 3 decembrie a.c., este programat votul în plen referitor la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării.
În continuare, Preşedintele Senatului a răspuns întrebărilor formulate de jurnalişti:
Reporter: Cum va vota ALDE?
Călin Popescu-Tăriceanu: Câtă vreme nu am văzut conţinutul dosarelor şi nici nu avem un aviz din partea Comisiei juridice, nu pot să anticipez cum vor vota colegii mei senatori, nici eu măcar nu pot să vă spun în acest moment, pentru că nu ar fi normal să ne antepronunţăm. Trebuie să luăm cunoştinţă de conţinutul solicitării şi al documentelor din dosar.
Reporter: PSD a anunţat că va vota contra, deşi nu a văzut dosarul până acum.
Călin Popescu-Tăriceanu: Am luat notă.
Reporter: Despre bugetul de la Senat?
Călin Popescu-Tăriceanu: Despre bugetul pe anul 2016 de la Senat vă pot spune că prevede o creştere faţă de anul 2015. Creşterile sunt generate în exclusivitate de necesitatea unor lucrări de întreţinere şi reparaţii la clădire. Colegii mei au fost de acord ca această clădire, pe care o considerăm reprezentativă pentru România, să beneficieze nu numai de vorbele noastre, ci şi să arate corespunzător cu ceea ce trebuie să fie clădirea Parlamentului care, după cum ştiţi, găzduieşte fie delegaţii străine, fie conferinţe internaţionale, fie diferite manifestări la care participă şi cetăţenii români. Din păcate, în ultimii ani, s-a constatat o degradare gravă a clădirii, fiind nevoie nu numai de o reparaţie, ci şi de o restaurare în anumite zone: faţada, sălile care au luminatoare şi în care sunt infiltraţii, zugrăvelile interioare, instalaţiile care sunt, din păcate, de concepţie învechită şi de aceea consumurile de energie termică şi electrică sunt foarte mari. Aşadar, voi susţine într-o discuţie cu premierul necesitatea alocării unor sume care, în următorii ani, să ne permită întreţinerea acestei clădiri în bune condiţiuni. Am făcut şi propunerea ca, în viitoarea şedinţă a Birourilor permanente reunite, să aprobăm un plan de reparaţii şi investiţii pentru întreţinerea clădirii, care să fie realizat în comun cu Camera Deputaţilor. Anumite lucrări le putem face noi la Senat şi Camera separat, dar anumite lucrări trebuie să figureze într-un buget comun.
Reporter: Puteţi să dă ne daţi şi o sumă referitoare la creşterea faţă de 2015?
Călin Popescu-Tăriceanu: Este o creştere generală de 17 la sută faţă de bugetul de anul trecut, dar nu ştiu să vă spun pe investiţii sau pe fiecare capitol de cheltuieli. Vă putem pune la dispoziţie aceste date, deoarece sunt publice, nu există niciun fel de secret.
Reporter: Revenind la cazul Şova, coaliţia nu va avea o poziţie unitară?
Călin Popescu-Tăriceanu: În primul rând cred că, în astfel de situaţii, fiecare senator are propriul sistem de raportare la o astfel de solicitare, votează conform propriei conştiinţe. Sigur că putem să facem o discuţie politică, în măsura în care şi ceilalţi colegi din alianţă, din coaliţie, consideră că este necesar.
Reporter: Dar ce sens mai au aceste discuţii în coaliţie? Mai avem o coaliţie, din moment ce nu a mai fost nici o întâlnire după consultările de la Cotroceni?
Călin Popescu-Tăriceanu: E adevărat, nu aţi constat numai dumneavoastră, constatăm cu toţii: din păcate, noi am rămas singurii, mă refer la ALDE, într-o poziţie clară, fermă şi netă de opoziţie faţă de o nouă formulă politică pe care am calificat-o nedemocratică şi neconstituţională. Am observat din partea colegilor poziţionările pe care le-au avut şi justificările respective. Eu cred, însă, că avem, totuşi, împreună anumite obligaţii care decurg din programul de guvernare cu care USL a câştigat alegerile în 2012, program de guvernare care a vizat câteva lucruri importante: în primul rând, mă refer la obligaţia pe care ne-am asumat-o de a repara greşelile şi nedreptăţile guvernării Băsescu-Boc, de a reface puterea de cumpărare a cetăţenilor din diferite categorii socio-profesionale, de a asigura o serie de măsuri economice, de a asigura o serie de măsuri sociale, toate incluse în programul de guvernare, şi pe care, din fericire, după trei ani, în cea mai mare parte le-am dus la bună îndeplinire. Ca atare, cel puţin din partea celor trei formaţiuni politice care au alcătuit coaliţia de guvernare – mă refer la Guvernul Ponta – noi am avea două obligaţii: măsurile care au fost adoptate să le apărăm, să nu fie modificate, să nu fie anulate o parte din aceste decizii politice pe care le-am luat, şi în al doilea rând, cele care urmează să fie implementate, cum sunt, de exemplu, Codul fiscal sau Legea salarizării la care ne-am angajat, să fie duse la bună îndeplinire. Deci, din aceste considerente, sigur că o discuţie este foarte utilă şi să ne coordonăm poziţiile politice în aşa fel încât aceste angajamente politice pe care ni le-am luat să rămână în vigoare şi să ne putem duce cu un bilanţ consistent la alegerile din anul viitor.
Reporter: Liberalii au venit cu o propunere în Biroul permanent, din câte am înţeles, o procedură grăbită: să se dea mâine votul în plen în cazul Şova. De ce nu s-a optat pentru această variantă?
Călin Popescu-Tăriceanu: Punctul meu de vedere este următorul: aţi observat rezultatele dezastruoase ale audierii făcute în pripă şi ale propunerilor făcute în pripă, aşa, de pe o zi pe alta, la audierea ministrului de Justiţie. Eu cred că acest tip de acţiuni, de o grabă nejustificată, duc la crearea unei anumite percepţii defavorabile asupra instituţiei Parlamentului. Cred că instituţia Parlamentului, parlamentarii trebuie să lucreze cu responsabilitate, trebuie să arate că deciziile pe care le iau sunt cântărite, sunt bazate pe argumente, că există o dezbatere democratică, prin urmare procedura de acest gen, ca în 24 de ore să analizeze un dosar de 3.000 de pagini nu mi se pare a fi conformă cu ceea ce am spus înainte. Ar da dovadă exact de contrariu: de neseriozitate, de superficialitate, de care, desigur, cetăţenii pot să ne acuze în asemenea situaţii.
Reporter: Consideraţi că săptămâna viitoare va putea fi convocată şedinţa de plen? Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, domnul Cătălin Boboc, vorbea despre imposibilitatea unui astfel de demers, câtă vreme luni şi marţi Parlamentul nu va lucra.
Călin Popescu-Tăriceanu: Vă aduc la cunoştinţă programul pe care l-am stabilit pentru săptămâna viitoare: marţi este 1 decembrie, deci nu se va lucra, miercuri este şedinţă în plen la Senat şi vor avea loc dezbateri, iar joi se va lucra în comisii.
Reporter: Şi credeţi că va fi şi cvorum?
Călin Popescu-Tăriceanu: Da!
Reporter: Domnul Talpeş afirma, într-un interviu că…
Călin Popescu-Tăriceanu: Cine este domnul Talpeş?
Reporter: Fostul director al Serviciilor de Informaţii Externe…
Călin Popescu-Tăriceanu: Fostul director SIE să se ocupe de treburile cu care a fost responsabil. În general, directorii Serviciilor de Informaţii vorbesc puţin. El are limbariţă. Şi nu e prima dată când intră într-un câmp politic, dând dovadă că a învăţat ceva cât a fost la SIE: profesionalism puţin, diversiune cât cuprinde.
Reporter: O informare venită de la noul Guvern: şi-ar dori să revadă proiectele legislative ale vechiului Guvern, pentru a da, după caz, un alt punct de vedere.
Călin Popescu-Tăriceanu: E foarte posibil acest lucru, este în practica obişnuită ca, pe anumite proiecte, să dorească să formuleze alte puncte de vedere. Am discutat acest lucru în Biroul permanent, avem toată disponibilitatea să acceptăm punctele de vedere pe care Guvernul le va formula.
Reporter: Aveţi şi o perioadă de timp la dispoziţie? De când şi până când ar trebui să le studiaţi?
Călin Popescu-Tăriceanu: Atenţie, vă rog! Guvernul nu dă termene Parlamentului. Eu am avut o discuţie cu premierul Cioloş pe acest subiect şi nu mi-a spus, nu am vorbit despre anumite proiecte legislative. Dacă Guvernul vrea să revizuiască anumite puncte de vedere o poate face, i-am transmis premierului că am toată disponibilitatea ca, în numele Senatului, să-i arăt cea mai bună intenţie de colaborare interinstituţională.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii