Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia specială pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept din România

ro

16 Feb, 2016 14:38 1130 Marime text
 Procedura de evacuare a staţiilor de televiziune ale trustului Intact declanşată pe 15 februarie de către ANAF constituie un revelator al modului în care funcţionează statul român. Circumstanţa agravantă a evenimentului priveşte ameninţarea vădită la adresa libertăţii presei, cheia de boltă a întregului edificiu de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

Felul în care statul administrează legea şi îşi valorifică dreptul de proprietate nu poate duce la suprimarea unei instituţii de presă decât prin încălcarea Constituţiei. Evenimentul pune însă în evidenţă şi o trăsătură constantă a statului român, ce-şi tratează cetăţenii ca pe suspecţi aflaţi sub control permanent şi ameninţaţi constant cu supravegherea vieţii private, expunerea publică, arestarea preventivă, încătuşarea şi evacuarea intempestivă. Statul nu poate recurge la intimidare şi violenţă, fie şi sub aparenţă legală, decât sacrificând cele mai elementare principii democratice. 

Un stat violent, ce nu respectă chiar şi în exerciţiul funcţiilor sale represive legitime demnitatea persoanelor şi garanţiile constituţionale de care se bucură toţi cetăţenii, nu corespunde nici unei definiţii ce ar putea fi dată statului de drept.
  
Daniel Barbu,
Preşedinte al Comisiei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii