Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toxicitatea mineralelor la care ne expunem zilnic

ro

28 Mar, 2014 16:11 1278 Marime text

Multe minerale sunt esenţiale pentru sănătatea noastră şi echilibrul dietei zilnice. Dar, există şi minerale care pot fi toxice, provocând disfuncţii nervoase şi pierderi de memorie, slăbirea sistemului imunitar şi vătămarea ficatului.
Aluminiul se află, evident, în folia de aluminiu, tigăi şi oale de gătit şi chiar în deodorant. Prepararea alimentelor acide, precum roşiile, în folie de aluminiu, de exemplu, permite unei cantităţi mari de aluminiu să ajungă în mâncare. Mai este întânlit în antiacizi, sare şi praf de copt. Toxicitatea provoacă iritaţii ale pielii, disconfortul stomacal şi poate afecta sistemul osos şi ficatul. În plus, studiile făcute pe pacienţii care suferă de Alzhaimer au demonstrat că au o cantitate considerabilă de aluminiu depozitată pe suprafaţa creierului.
Arsenicul poate fi preluat din consumul de alimente de provenienţă oceanică, dar şi prin expunerea la insecticide. Se poate găsi, de asemena, în sol şi în alimentele din conservă. Cantităţile mici de arsenic pot fi chiar benefice pentru organismul uman, dar în cantităţi mari provoacă toxicităţi grave.
Cadmiul este un metal mai puţin cu cunoscut, dar cu efecte grave asupra sănătăţii umane. Poţi fi contaminat cu acest metal prin expunerea la fumul de ţigară, la anumite vopseluri şi chiar anumite tipuri de apă imbuteliată, cafea sau ceai. Acesta afectează funcţionarea corectă a ficatului, şi presiunea arterială, fiind un factor de risc pentru apariţia hipertensiunii. Intoxicaţia cu cadmin nu afectează, însă, în niciun fel funcţionarea creierului. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii