Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scorţişoara, mai mult decât o simplă mirodenie

ro

20 Mar, 2014 11:51 1703 Marime text
Şcorţişoara este o mirodenie originară din Sri Lanka. Se comercializează sub formă de bastonaşe, pudră sau ulei şi este bogată în mangan, firbe, calciu, fier şi vitamina K. Încă din perioada medievală, doctorii foloseau scorţişoara pentru a trata tusea, artrita sau durerile de gât. Cercetările recente au demonstrat că această mirodenie poate avea chiar mai multe beneficii pentru sănătate.
De exemplu, are proprietatea de a reduce nivelul zahărului din sânge, fiind indicat consumul de către persoanele cu diabet de tipul 1 sau 2. De asemenea, înbunătăţesc nivelul glucozei şi al lipidelor din organism. Cercetătorii au demonstrat că 6 grame de scorţişoară consumate zilnic pot reduce colesterolul şi numărul trigliceridelor. În plus, are capacitatea de a-i ajuta pe cei care au căpătat rezistenţă la insulină.
Calmează durerile provocate de artrită şi osteoporoză. Unii pacienţi susţin că durerile sunt diminuate de consumul de ceai de şcorţişoară, iar alţii spun că masajul cu ulei de scorţişoară este mai eficient. Ce se ştie cu siguranţă este că scorţişoara este o bună sursă de mangan, substanţă responsabilă de sănătatea oaselor, a sângelui şi a celorlalte ţesuturi conexe.
Cele mai noi studii au demonstrat că este eficientă în prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer. Astfel, în 2013, s-a dovedit că substanţele din scorţişoară au capacitatea de a preveni dezvoltarea celuleolor din creier responsabile de apariţia acestei afecţiuni.
În general, nu există efecte adverse ale consumului de scorţişoară, dar există riscul să interacţioneze cu medicamnete precum cele pentru boli de inimă, diabet sau cu antibiotice.
De reţinut: O cantitate prea mare de scorţişoară poate fi toxică, iar consumul în scopul tratării unei afecţiuni nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii