Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pro şi contra saună

ro

18 Mar, 2014 00:00 2955 Marime text
În cele ce urmează o să dovedesc că sauna are nenumărate beneficii, iar cei care o susţin drept un moft sunt cei dezinformaţi. Fie că ne permitem o cabină acasă sau o folosim pe cea dintr-un spa sau o sală de fitness trebuie să respectăm indicaţia conform căreia nu trebuie făcute mai mult de trei şedinţe pe săptămână. Programul nu trebuie să depăşească 15 minute şi este alcătuit din trei etape: încălzire, răcire şi repaus. Odată atinsă starea de relaxare profundă se recomandă un duş cu apă călduţă şi acomodarea din nou cu temperaturi normale într-o cameră alăturată.

        Prin aburii emişi din camera de saună organismul va creşte ritmul inimii, sporeşte circulaţia şi elimină toxinele. Uleiurile de levănţică, trandafir, mentă sau eucalipt pot îmbunătăţi starea de revigorare şi asigură o relaxare deosebită indiferent de gradul de stres la care am fost supuşi în perioada respectivă.
Cei care cred că astfel vor slăbi miraculos se înşeală amarnic întrucât sutele de grame în minus după saună se datorează pierderii apei din ţesuturile organice prin transpiraţie.
Pentru a evita deshidratarea este indicat ca înainte de a începe o şedinţă de saună să se consume 1l de apă, astfel reducând riscul stărilor de ameţeală sau problemele cu rinichii. Persoanele cu afecţiuni cardiace, hepatice, infecţii cutanate, femeile însărcinate şi epilepticii trebuie să stea departe de aceste cure de detoxifiere realizate prin saună.

        Hipertermia la care este supus organismul creşte imunitatea, însă în sezonul rece trebuie să ne protejăm de fiecare dată. Relaxarea muşchilor şi eliminarea tensiunii nervoase vor crea impresia practicanţilor că astfel combat anxietatea şi stresul. În Finlanda, sauna este folosită ca tratament complementar pentru astm şi bronşită cronică. Doamnele aleg această metodă pentru curăţarea şi înfrumuseţarea straturilor superficiale ale pielii, fapt explicabil prin creşterea fluxului sanguin în toate regiunile corpului, dar pentru această hidratare există şi creme grase care completează acest efect.
       Aşadar, indiferent că optăm pentru baia turcească (hamam), sauna cu infraroşii sau tradiţionala saună uscată (finlandeză) trebuie să ţinem cont de limitele propriului organism şi să nu exagerăm nici cu durata nici cu temperatura din timpul şedinţelor. Bazat pe o stare de sănătate solidă şi o hidratare suficientă, obiceiul frecventării saunei de două ori pe săptămâna va aduce un plus de plăcere şi relaxare în programul dumneavoastră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii