Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apa de gură - beneficii şi riscuri

ro

05 Apr, 2014 00:00 3080 Marime text
Sănătatea este bunul cel mai de preţ de care ar trebui să ne preocupăm, indiferent de starea ei. Majoritatea cunoaştem faptul că este mai uşor să previi decât să vindeci, însă, prinşi în agitaţia care ne domină viaţa, ne neglijăm involuntar şi realizăm prea târziu că boala a pus stăpânire pe o zonă, un organ sau un sistem al trupului nostru. Puţini dintre cititori cunosc interrelaţia dintre sănătatea cavităţii orale şi cea a întregului organism. Pe lângă periajul dentar, alimentaţie şi folosirea aţei dentare, mai există o metodă de prevenire a patologiei la nivelul cavităţii bucale, şi anume folosirea apei de gură.

Introducerea acestui obicei în rutina zilnică va deveni o metodă complementară, pe lângă alte acte de igienă bucală, de reducere a plăcii bacteriene, de protecţie activă antibacteriană pe termen limitat, de prevenire a cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale şi de împrospătare a respiraţiei. Aşadar, efectele apelor de gură sunt următoarele: antibacteriană, antiseptică, antiinflamatoare, astringentă şi dezodorizantă.
Ultimele studii arată că peste jumătate din populaţie manifestă simptome şi semne de boală parodontală, aceasta cauzând în anumite condiţii accidente vasculare cerebrale, diabet şi boli ale cordului.
Cercetările efectuate la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit şi dezavantajele utilizării frecvente şi de durată a apelor de gură cu clorhexidină. Acest antiseptic ucide deopotrivă bacteriile rele şi bacteriile bune, împiedicând astfel menţinerea tensiunii arteriale în parametri optimi. Gargara care depăşeşte 30 de secunde poate avea efect cancerigen.

Pentru evitarea aspectelor negative, este recomandat să se alterneze tratamentul cu perioade de repaus sau să se schimbe frecvent producătorul şi tipul apei de gură, pentru evitarea obişnuirii bacteriilor cu ingredientele respective.
Întrucât tratamentele naturiste nu au ocolit niciodată prevenirea şi vindecarea unei afecţiuni, avem alternative fără efecte secundare pentru sănătatea cavităţii orale. Uleiurile esenţiale de cuişoare, mentă, salvie, busuioc, lămâie sau portocală, extractele de muşeţel sau gălbenele şi propolisul conferă apelor de gură naturiste toate calităţile necesare acţiunii lor eficiente. Pentru cei dispuşi să încerce, am pregătit o reţetă : două picături de ulei esenţial de mentă creaţă, dizolvate în 250 ml de apă, cu care se fac 2-3 clătiri bucale pe zi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii