Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. În dezbaterea specialiștilor Lacul Techirghiol și conservarea resurselor și funcțiilor sale ecologice printr-un program coerent de „veghe“ pe termen lung

ro

24 Sep, 2017 12:48 4526 Marime text
Vineri, la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol au început lucrările Conferinței naționale cu participare internațională ”Repere științifice ale balneologiei românești la Techirghiol. Studii și cercetări în domeniul factorilor terapeutici naturali ai litoralului”.

Aniversarea a 118 ani de balneologie românească la Techirghiol a concis cu aniversarea Institutului național de recuperare, medicină fizică și balneoclimatologie – 93 de ani și cu decernarea diplomei pentru întreaga activitate prof. univ. dr. Nicolae Teleki, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, specialist de prim rang al balneologiei, cu merite deosebite în istoria acestei discipline medicale.

În prezența unor autorități centrale și locale, și a unui numeros public format din medici, cadre universitare, cercetători, au fost deschise lucrările Conferinței care va dezbate timp de trei zile într-o abordare interdisciplinară, problemele conservării patrimoniului  natural al litoralului românesc. Obiectivul major al manifestării este acela de a stimula interesul comunității științifice referitor la cunoașterea și valorificarea nămolului de Techirghiol, ca factor sanogen și terapeutico-recuperator și de a impulsiona continuarea și dezvoltarea demersurilor de cercetare în acest domeniu.

Conferinţa face parte din proiectul de cercetare privind starea ecologică a lacului Techirghiol și a proceselor de peloidogeneză prin cunoașterea dinamicii factorilor naturali și  a mecanismelor producției biologice.

În mesajul pe care l-a transmis conferinței, academicianul Marian Traian Gomoiu, în numele comisiei de Oceanologie și Hidrologie a Academiei Române (COLAR), a lansat  chemarea pentru protecția Lacului Techirghiol și conservarea resurselor și funcțiilor sale ecologice printr-un program coerent de ”veghe“ pe termen lung, bine calibrat pe specificul obiectivului de referință, abordat de un consorțiu cooperativ multidisciplinar și multi-instituțional, care să cuprindă cercetători din diverse domenii, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai diferitelor arii de interes și mai ales ai populației locale, ai Primăriei orașului Techirghiol și localităților depinzând de resursele ecologice ale acestui lac suprasărat, care să răspundă pe termen lung multitudinii de probleme științifice, economice, politice și sociale. După o experiență de mai bine de un secol cu miraculosul Techirghiol, avem datoria morală de a-i cunoaște mai bine tainele și de a-l ocroti, de a-i menține resursele și funcțiile sale cu atât mai mult cu cât astăzi se găsesc “pețitori” ce-l doresc cu ardoare. Lacul nostru, cu tot ce gravitează în jurul lui este “doctorul nostru”, așa cum spune, într-adevăr, o veche “zicere” locală.”

Prof. univ. dr. N. Teleki, membru al Academiei de Științe Medicale, bine cunoscut audienței, a ocupat importante funcții în domeniul medical: președinte al Societății de balneologie și fizioterapie, Director General al Institutului de Balneoclimatologie, Medicină Fizică și Recuperare Medicală, reprezentantul României în comitetul de conducere al Asociației Internaționale de  Reabilitare Medicală (IRMA),  expert OMS din  1977. A introdus și dezvoltat în țara noastră Kinetoterapia modernă și formarea unor cadre superioare în facultățile de specialitate fiind socotit  fondator al școlii medicale moderne de recuperare, medicină fizică și balneologie din România.     

Prezent la conferință a ținut să sublinieze:

”Organizarea acestui Congres îmi oferă în primul rând, după mai mulți ani satisfacția deosebită pentru că aduce din nou împreună cele două Societăți, care întregesc, așa cum este și firesc specialitatea modernă de Recuperare-Reabilitare și Medicină Fizică cu Balneo-climatologia tradițională, care s-a bucurat în toată istoria țării noastre de o atenție considerabilă și apreciere pentru eficiența ei, uneori esențială în perioada medicinii predominent empirice.

            În al doilea rând consider că organizarea la Techirghiol este una fericită, dată fiind valoarea excepțională a acestei stațiuni maritime de pe litoralul românesc, care reprezintă un unicat și la nivel internațional datorită lacului Techirghiol, cu apa sărată și nămolul său sapropelic acumulat în decurs de milenii, cu o faună și floră originale”. În finalul alocuțiunii sale a mai spus: ”Aș dori să-mi exprim mulțumiri deosebite managerului Sanatoriului – dnei Roxana Almășan pentru invitația de participare la această Conferință. Consider o onoare pentru mine faptul că mi-a fost dedicată această manifestare.”

O prezență inedită și cu o contribuție erudită, aplicată, la lucrări a fost a  profesorului Ashot P. Khachatryan, academician al RAMS, EANS, NAS, Inventator Onorat al Federației Ruse și Uniunii Europene, Prof. Khachatryanꞌs Alternative Medicine Clinic, Novosibirsk (Russia), Astana (Kazakhstan).

Tema a fost „O nouă metodă rapidă de determinare a calitatii apei minerale si a namolului terapeutic in unele statiuni balneologice ale României“.

Citeşte şi Eveniment aniversar la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol. Se împlinesc 118 ani de balneologie maritimă românească
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii