Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu a cerut Comisiei Europene asigurarea unor standarde mai bune de îngrijire si tratament pentru bolnavii de cancer

ro

11 Nov, 2015 13:59 1752 Marime text
In fiecare an, 540.000 de cetățeni europeni sunt diagnosticați cu forme rare de cancer, a căror rata de supraviețuire este, în medie, cu 18% mai mica decât în cazul formelor mai des întâlnite ale acestei maladii, a atras atenția Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri organizate, la inițiativa sa, in Comisia de Sănătate publica a Parlamentului European, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene. Eurodeputata a cerut Comisiei sa sprijine statele membre si sa dezvolte standarde minimale obligatorii, valabile la nivelul întregii Uniuni Europene, in privința diagnosticării si tratamentului, insistând in mesajul sau asupra inegalităților evidente dintre tarile UE la nivelul accesului la tratament, care determina rate mai mici de supraviețuire a bolnavilor din Europa de Est.

„Dintre toate formele rare de cancer, grupul cel mai mare de pacienți este afectat de cancere la cap si gat  –  cu 92.000 de cazuri diagnosticate in fiecare an. Peste 60% dintre acești pacienți sunt diagnosticați când boala e deja avansata. Se înregistrează disparitati semnificative in ratele de supraviețuire a bolnavilor intre statele UE, în funcție de accesul la tratament si îngrijire. Recunoașterea de către Comisie a unui standard minimal paneuropean de servicii pentru bolnavii care suferă de cancer la cap si gat, si de forme rare de cancer in general, precum si asigurarea accesului acestora la centre de referința si rețele cu expertiza ultra-specializata si multidisciplinara ar reprezenta un ajutor important pentru acești pacienți”, a afirmat Daciana Sârbu in apelul sau adresat reprezentanților Comisiei Europene.

In cazul bolnavilor de cancer la cap si gat, cea mai mica rata de supraviețuire se înregistrează in Estul Europei, unde numai 27% dintre pacienți supraviețuiesc după 5 ani; în Europa in ansamblu, ratele sunt ceva mai bune, ajungând la 40%, potrivit datelor puse la dispoziție de organizațiile pacienților. „Aceste cifre descriu o realitate trista si în același timp frustranta – exista dovezi clare ca, daca diagnosticarea se face devreme si tratamentul este adecvat, sansele de supravietuire pe termen lung cresc spre 80-90%”, a subliniat eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sănătate publica din Parlamentul European.
Dezbaterea, organizata la inițiativa sa, a urmărit sa obtina răspunsuri din partea Comisiei Europene în legătura cu acțiunile pe care aceasta si le propune pentru a sprijini statele membre sa asigure masuri mai bune de prevenție, diagnosticare la timp si tratament pentru bolnavii afectați de forme rare de cancer. De asemenea, reprezentanții Comisiei au fost chestionați cu privire la modul in care instituția intenționează sa folosească rezultatele unor proiecte finanțate european precum RARECAREnet, RARECANCERS EUROPE, EUROCHIP (1, 2, 3), EuroCanPlatform, ENCCA si altele, pentru a dezvolta standarde minimale obligatorii la nivel european pentru bolnavii de cancere rare.

„Acum este intr-adevăr momentul sa cooperam cu statele membre si sa le sprijinim in efortul de gestionare a problemei cancerelor rare”, a afirmat Michael Huebel, reprezentantul Comisiei Europene la aceasta dezbatere, care a insistat la rândul sau asupra disparităților semnificative intre statele membre si intre diferite regiuni, in privința accesului la tratamente inovatoare. Acesta a confirmat ca anul viitor va fi inițiata o acțiune comuna cu statele membre, prin care vor fi susținute – in special in cazul cancerelor rare in rândul copiilor.
Răspunsul Comisiei este „încurajator, dar trebuie confirmat prin fapte”, subliniază Daciana Sârbu: „Diagnosticarea timpurie si accesul egal la îngrijire si tratament de calitate trebuie sa fie asigurate la nivelul UE, daca instituțiile europene își propun cu adevărat sa facă diferența si sa ofere o șansa reala acestor oameni”, considera eurodeputata.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii