Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa Colegiul Psihologilor - 12.05.2015

ro

12 May, 2015 12:51 1754 Marime text
Colegiul Psihologilor din Romania solicita Guvernului Romaniei anularea prevederilor contradictorii prezente in proiectului de modificare a Normelor de aplicare ale Codului fiscal, care au creat deja panica in randul profesionistilor, deja confruntati cu criza din serviciile de sanatate. Apreciem ca prin acest proiect toate persoanele care exercita profesii liberale vor fi transformati in simpli salariati din perspectiva fiscala. Urmarea imediata a reconsiderarii unei activitati specifice profesiilor liberale ca activitate dependenta, consta in aplicarea impozitului pe venit si a impunerii contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit, ca si in cazul salariatilor. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
Concret, Guvernul Romaniei incearca sa impuna un sistem simplu de evaluare pentru functionarii Ministerului de Finante, insa dezastruos pentru profesionisti.
Astfel, proiectul aflat in dezbatere publica urmeaza sa abroge punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal care prevede urmatoarele aspecte:
“O activitate poate fi reconsiderata (…) ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente (…)".
In cazul in care se va elimina exceptia prevazuta de punctul 1 din Normele de aplicare a Codului fiscal, Colegiul Psihologilor din Romania apreciaza ca atunci se creaza conditiile pentru desfiintarea reglementarilor specifice profesiilor liberale, iar activitatile profesionistilor vor putea fi reconsiderate pe baza unei interpretari subiective realizata de organului fiscal. Profesiile liberale, ramase fara suportul economic-financiar al activitatii lor, vor fi suprimate sub aspectul independentei si calitatii acestora, nemaifiind generatoare de venituri si locuri de munca, ci consumatoare de resurse economice, dependente de un angajator.
“Nu acceptam sa ni se incalce independenta profesionala si  economica, sa ni se puna la indoiala capacitatea manageriala unui profesionist liberal in conditiile in care profesionistii nostri au contribuit in mod decisiv la liberalizarea economiei romanesti si crearea de noi locuri de munca intr-o perioada in care Guvernul Romaniei nu a gasit solutii. Activitatile specific profesiilor liberale sunt utile cetatenilor tocmai datorita independentei acestora si nu pot si asilimate activitatilor dependente nici macar in gluma. In acest sens, vom sesiza Guvernul Romaniei, Presidentia Romaniei si organismele internationale pentru ca acest demers reprezinta un atentat la principiul asigurarii unei piete libere, principiul de baza al Uniunii Europene”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.
 
Departamentul Juridic si de Comunicare 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii