Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu comun pentu intervenţia în situaţii de urgenţă, pe platforma Petromidia

ro

30 Oct, 2013 19:54 1925 Marime text
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au desfăşurat, miercuri, un exerciţiu tactic la rafinăria Petromidia Năvodari, pentru verificarea mecanismelor de intervenţie şi a vitezei de răspuns în cazul unor incidente grave.
 
“Aceste exerciţii sunt realizate periodic şi sunt necesare pentru îmbunătăţirea şi creşterea gradului de pregătire a echipajelor specializate şi pentru perfecţionarea cunoştinţelor privind managementul accidentelor majore. Simularea a urmărit verificarea şi evaluarea procedurilor de notificare operativă a unui accident, dar şi modul de cooperare între forţele de intervenţie în cazul unor incidente cu efect în interiorul amplasamentului. Totodată, acţiunea şi-a propus verificarea modului de funţionare a instalaţiilor de stingere a incendiilor şi verificarea modului de acces în teren a personalului de intervenţie. Acţiunea se înscrie în strategia companiei Rompetrol Rafinare şi a Grupului Rompetrol de promovare şi protecţie a sănătăţii şi siguranţei fiecăruia dintre angajaţi, a partenerilor nostri şi a comunităţilor din vecinătatea rafinăriei, din Năvodari şi din Constanţa”, a declarat directorul QHSE (Calitate, Sănătate, Siguranţă şi Mediu), Rompetrol Rafinare, Felicia Andrei.
 
Scenariul a vizat simularea unei explozii, urmată de un incendiu, la un rezervor de păcură din cadrul parcului de rezervoare care afectează şi reţeaua inelară de protecţie a rezervorului. Casa pompelor, aflată la aproximativ 20 de metri de rezervor este, de asemenea, afectată, uşa metalică de la intrare fiind blocată. Muncitorul care efectua revizia în casa pompelor sub efectul exploziei se împiedică şi se loveşte la cap, rămânând inconştient şi blocat în interiorul acesteia. Explozia este urmată de un incendiu cu două victime.
 
În acord cu procedurile interne, compania transmite o notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” şi structurii interne de pompieri de pe platforma Petormidia - Global Security Systems - privind producerea unui incident la Rompetrol Rafinare. ISU „Dobrogea” raportează operativ la Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, informează preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi trimite la locul evenimentului echipajele staţiei de pompieri Midia Năvodari. De asemenea, ISU „Dobrogea” informează Agenţia pentru Protecţia Mediului, trimite în zonă grupa operativă pentru evaluarea situaţiei şi alertează echipajele Detaşamentului de Pompieri Constanţa Palas şi Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port şi urmăreşte intrarea acestora în dispozitiv. Grupa operativă informează despre situaţia din teren şi asigură managementul forţelor de intervenţie.
 
“Grupul Rompetrol reprezintă un obiectiv strategic nu doar la nivel judeţean, ci la nivel naţional, iar importanţa acestuia ne obligă să asigurăm un răspuns efficient la producerea unor evenimente cu consecinţe în sfera situaţiilor de urgenţă. Ne-am propus să testăm cooperarea dintre echipajele serviciului privat şi cele profesioniste ale ISU Constanţa prin organizarea anuală a unui exerciţiu pe platforma Rompetrol. Complexitatea viitoarelor exerciţii va creşte pe măsură ce anumite scenarii vor deveni rutină“ a declarant prim-adjunctul inspectorului şef, maior Vlăduţ Ion.

La exerciţiu au participat două autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară mecanică, o cisternă cu spumogen, o autospecială de descarcerare, patru autoturisme de teren, o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă Privat Rompetrol, o Ambulanţă SMURD şi un laborator mobil pentru analiza aerului.
 
Odată cu achiziţia în anul 2007 a Grupului Rompetrol de către KazMunayGaz - compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, rafinăriile Petromidia şi Vega au parcurs un proces de creştere a capacităţii de procesare de la 3,8 la 5 milioane tone anual pentru rafinaria Petromidia, precum şi de eficientizare a proceselor tehnologice. În 2012, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investiţii la rafinăria Petromidia, care reprezintă 43% din capacitatea de rafinare a României. Odată cu modernizarea instalaţiilor, compania a crescut gradul de siguranţă în muncă şi de protecţie a mediului înconjurător. Investiţiile Grupului Rompetrol din ultimii  5 ani în tehnologie şi mediu, pe platforma Petromidia, se ridică la peste 600 milioane USD.
 
 
Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii