Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curs de supravietuire in elicopterul scufundat

ro

27 Apr, 2010 20:13 13363 Marime text

In premiera pentru Sud-Estul Europei

Curs de supravietuire in elicopterul scufundat

La centrul de antrenament al Regional Air Services din Tuzla angajatii companiilor din industria offshore traiesc scenarii din filmele de aventuri: bine prinsi in centurile de siguranta de la bordul unei machete de elicopter sunt “prabusiti” in apa, scufundati si rasturnati cu capetele in jos. Din aceasta pozitie ies prin fereastra de elicopter, se desprind din centura de siguranta si inoata spre suprafata.

Adoptarea unui nivel de standard international in ceea ce priveste securitatea muncii la platformele petroliere din largul Marii Negre a impus cursuri si activitati de pregatire noi.
Indiferent de nivelul de calificare, de la sef de platforma la operatorul de extractie sau personalul auxiliar, fiecare participant la viata platformei de extractie marina este o persoana cu un statut aparte: nu este marinar, dar i se cer cunostinte de marinarie, in special de salvare pe mare, nu este pompier, dar are nevoie de cunostinte despre stingerea incendiilor, nu este personal navigant, dar trebuie sa fie calificat in siguranta zborului cu elicopterul si in tehnicile de salvare specifice. Doua treimi din an, va purta in timpul zborului echipament de supravietuire in ape reci, a carui folosire corecta face, de asemenea, obiectul unui curs. Pe scurt, inainte de a se putea urca in elicopterul care il transporta la munca personalul platformelor are nevoie de pregatire specifica.
Compania REGIONAL AIR SERVICES – aerodrom Tuzla, unicul transportator aerian al personalului offshore din Romania, a lansat cursurile Helicopter Safety & Escape, care fac parte dintr-un curriculum mai amplu, vizand pregatirea personalului platformelor de foraj marin la nivelul la care aceasta este reglementata la nivel international. In curs de lansare sunt si cursurile de Siguranta pe Platformele Petroliere, Lupta cu Focul si Supravietuire pe Mare din cadrul  B.O.S.I.E.T. (Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training).
Pentru desfasurarea acestor cursuri, REGIONAL AIR SERVICES a construit in incinta aerodromului Tuzla un centru de pregatire a pilotilor si a personalului din industria offshore pentru supravietuire pe mare, iar standardul de finisare si de functionalitate al infrastructurii este de cel ma inalt nivel. Piscina de dimensiuni generoase poate adaposti o multitudine de activitati de antrenament.
Primul curs, deja frecventat de profesionistii din domeniile vizate, este cel de Masuri de Siguranta si Salvare din Elicopter incluzand si tehnici de evacuare subacvatica a elicopterului. Antrenamentul este sustinut de instructori acreditati si cu echipamente ultramoderne de simulare.
Conform unor statistici efectuate pentru evaluarea activitatii pe platformele din Marea Nordului, cursul Helicopter Safety & Escape reduce mortalitatea accidentelor de elicopter cu 200%. Cursul dureaza o zi si contine doua module teoretice si o sesiune practica - in bazinul de inot. In timpul antrenamentului se simuleaza cu ajutorul unei machete de elicopter diferite tipuri de aterizari de urgenta si amerizari. De departe cele mai spectaculoase, dar si solicitante, sunt exercitiile de abandon subacvatic al elicopterului.
Pentru desfasurarea in siguranta a cursului sunt implicate toate resursele. Pe fiecare latura a simulatorului sunt dispusi scafandri salvatori, gata sa intervina in cazul in care cursantul nu reuseste sa se “salveze” in timp util. In simulator, activitatea este controlata de un instructor antrenat in tehnici de scufundare si pregatit pentru situatii speciale, iar la locul antrenamentului se afla personal medical specializat in primul ajutor si tehnicieni.

Opinii ale instructorilor HUET:
Victor Sfirlea – Instructor coordonator.
Asa cum spunea un român de succes,  “nu este greu sa faci un lucru, mai greu este sa te pui in situatia de a-l face”. Este foarte valabil pentru ceea ce facem noi aici.  Ca energie fizica consumata, nu cred ca este mai solicitant decat un meci de fotbal in spatele blocului. Impactul psihologic, insa, face o mare diferenta intre un cursant si altul. Pentru unii, cursul pare usor si chiar ar mai vrea rasturnari in imersie. Pentru altii, claustrofobi sau tematori de apa, poate fi incercarea vietii lor. Pentru acestia din urma, organizam sesiuni de consiliere si chiar forme de terapie impotriva fobiei de apa. Cursurile noastre sunt centrate pe elev, cautam sa le intelegem principalele bariere in calea absolvirii cursului si, de cele ma imulte ori, reusim impreuna. De altfel, chiar elevii nostri ne recunosc la sfarsitul cursului drept niste oameni cu o rabdare de fier.

Valentin Grosu -  Instructor
Carcteristica generala a cursului este aceea de Curs de Supravietuire: “se inscrie cine vrea, termina cine poate”. Solicitarea fizica si psihica este subinteleasa. Iar reducerea in intensitate a acestor solicitari ar conduce la ratarea scopului principal al cursului.  De departe se observa ca “cireasa de pe tort” in cursul BOSIET este modulul HUET. Opinia proprie este ca numai caracterul de nou, necunoscut si o oarecare presiune psihica indusa de factori sociali si “folclorici” au facut ca unii din cursantii nostri sa nu poata termina exercitiile din acest modul. Chiar si asa, cursantii mai au o sansa prin repetarea exercitiilor. Tuturor celor interesati le adresez o invitatie, si ,in acelasi timp, asigurarea ca nu vor beneficia de tratament preferential. 

Gabriel Sava -  Instructor
Profesia de instructor in acest domeniu este putin dificila, doarece zilnic te intalnesti cu caractere diferite, unii cu fobie de apa, altii cu fobia zborului. Ca instructor, am descoperit ca trebuie sa am multa rabdare si sa insuflu cursantului o doza de incredere - necesara pentru a  putea depasi mometele mai dificile.

CONTACT:
Cristina Mitchievici
Regional Air Services
Aerodrom Tuzla

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Draghici mugur 26 Jun, 2013 20:39 sint interest de cursurile b.o.s.i.e.t as vrea sa stiu cind incep si cit costa
  • alb 05 Mar, 2013 19:45 sunt interesata de cursuri pentru muncitori pe platforme maritime, durata si cost multumesc anticipat
  • Codreanu cristian 04 Jan, 2013 11:49 sunt interesat de cursurile b.o.s.i.e.t astept raspuns
  • Nita Ion 13 Sep, 2011 18:21 Buna ziua, Am nevoie de un curs bosiet si heat pt platforme marine ma intereseaza pretul durata lor si dak sunt recunoscute international
  • aurelian dinu 13 May, 2011 15:34 Buna ziua, Și eu sunt interesat de cursurile BOSIET/FOET/HUET, aș dori sa stiu care sunt conditiile si cand pot incepe, bineanteles si pretul. Multumesc, Aurelian
  • adam adrian mircea 10 Apr, 2011 18:44 buna ziua am nevoie de un curs bosiet si heat pt platforme marine ma intereseaza pretul durata lor si dak sunt recunoscute international
  • George HARAPU_VINTEA 04 Apr, 2011 11:37 Sunt interesat de calendarul de desfasurare a cursurilor BOSIET.
  • Marian Micu 08 Feb, 2011 12:58 Va rog sa-mi dati mai multe detalii in ceea ce priveste cursul BOSIET: daca este recunoscut international de catre toti operatorii, durata cursului, conditii de inscriere, program, costuri. Va multumesc, Marian Micu
  • PATRU CONSTANTIN 23 Nov, 2010 14:25 Ma intereseaza cursul Basic Offshore Safety and Emergency Training.Va rog sa-mi dati cateva detali despre plata si cat de repede se pot incepe aceste cursuri.
  • diacon constantin 01 Nov, 2010 18:48 Sint interesat sa urmez Basic offshore safety induction si Emergency training. Va rog sa imi trimiteti conditiile de plata,posibilitatea de inscriere,calendarul, si totodata confirmarea faptului ca certificatul de absolvire al acestor cursuri este recunoscut si de alte companii de foraj petrolier,exceptind Petromar Constanta.
  • Iordache Daniel 21 Oct, 2010 12:09 Sunt interesat sa particip la cursurile BOSIET - puteti va rog sa-mi trimiteti perioadele cand organizati cursul......si conditiile de plata multumesc
  • cosma constantin 04 May, 2010 13:23 Sunt interesat sa urmez Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training . Va rog sa-mi spunti care sunt conditiile si cat de repede pot incepe acest curs. Multumesc , Cosma