Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Program de sterilizare, vaccinare şi microcipare pentru câinii cu şi fără stăpân

ro

12 Sep, 2012 22:21 1019 Marime text

Marţi după-amiaza, locuitorii Medgidiei au fost invitaţi la dezbaterea publică cu tema „Managementul populaţiei canine în municipiul Medgidia". Acesta constă în armonizarea acţiunilor de supraveghere şi delimitare a dezvoltării populaţiei de câini cu scopul de a obţine beneficii maxime din relaţia cu animalele şi reducerea până la anulare a riscurilor privind sănătatea publică şi înmulţirea lor.

Programul se adresează în primul rând câinilor cu stăpân şi constă în sterilizarea, vaccinarea antirabică şi microciparea, urmate de crearea unei baze de date care se va corela la o bază naţională. Toate operaţiunile de mai sus vor fi efectuate gratuit pentru cetăţenii din Medgidia. Proiectul va fi implementat cu o echipă formată din trei persoane: un tehnician veterinar din partea Save the dogs care va introduce microcipul, o persoană din partea DGDPP care va colecta datele stăpânului şi ale câinelui pentru a le trece pe o fişă standard şi un agent de poliţie care va aduce la cunoştinţă hotărârea de consiliu aprobată şi va asigura ordinea. Cei care refuză sterilizarea vor plăti o taxă de montă, în rimp ce refuzul microcipării va atrage după sine amendă, ambele sume fiind stabilite prin hotărâre de consiliu. În cazul sterilizării se vor face programări pentru o perioadă de graţie de 12 luni timp în care nu vor opera cele de mai sus. Excepţie la procesul de sterilizare o fac câinii de rasă cu pedigree înscrişi într-o asociaţie chinologică sau cei cu probleme de sănătate care prezintă riscuri de suportare a unei intervenţii chirurgicale.

La dezbatere s-a discutat şi despre serviciul public de gestionare al câinilor fărâ stăpân, ce constă în capturarea şi sterilizarea acestora, îngrijirea, deparazitarea, vaccinarea şi înregistrarea tuturor câinilor din municipiul Medgidia, separat în registre de evidenţă a câinilor cu deţinător şi, respectiv a câinilor fără stăpân, eutanasierea câinilor bolnavi incurabil, de către personal specializat al Asociaţiei Save the dogs, derularea unor acţiuni permanente de popularizare a adopţiilor de câini fără stăpân, de testare, evaluare şi educare pentru pregătirea în vederea adopţiei câinilor fără stăpân. Încredinţarea câinilor revendicaţi sau ceruţi spre adopţie se face numai după ce aceştia au fost sterilizaţi, vaccinaţi antirabic, deparazitaţi şi identificaţi prin aplicarea de crotali si microcipuri. Adoptia se va face printr-un formular standard ce va preciza responsabilitatile stapanului.

12 septembrie 2012

Compartiment Relaţii Publice şi Presă

Primăria Municipiului Medgidia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii