Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou statut pentru Societatea Romana de Pneumologie

ro

14 Jun, 2010 17:52 2055 Marime text

Membrii Societății Române de Pneumologie s-au reunit vineri, 11 iunie 2010, la București, în cadrul unei Adunări Generale, pentru a vota noul statut și noul președinte al societății. Adunarea Generală se întrunește la interval de doi ani, cu prilejul Congreselor Societății Române de Pneumologie și alege Președintele și Comitetul de Conducere.

Ședința Adunării Generale a început cu prezentarea bilanțului de activitate a președintelui în exercițiu, prof. univ. dr. Florin Mihălțan. Au fost enumerate acțiunile și campaniile de informare privind afecțiunile pneumologice organizate în ultimii 3 ani de către Societatea Română de Pneumologie: Conferințele Naționale INSPIR, 24-27 septembrie 2008 (Iași) și 24-26 septembrie 2009 (Piatra Neamț), Conferința Națională de Fiziopatologie Respiratorie, 31 octombrie - 1 noiembrie 2008 (Brașov), Ziua Mondială a Astmului, 5 mai 2009 (București), Conferința Națională de Somnologie, 7-9 mai 2009 (Craiova), Conferința Națională de Tabacologie, 7-9 iunie 2009 (Iași), Conferința Română-Maghiară de Pneumologie, 6-8 noiembrie 2009 (Szeghed), Conferința Națională de Bronhologie, 12-14 noiembrie 2009 (Timișoara), Ziua Mondială BPOC, 17 noiembrie 2009 (București), Constituirea Grupului de Lucru pentru Cancerul Pulmonar, 28 noiembrie 2009 (Mediaș), Conferința Națională de Pneumologie Pediatrică, 9-10 aprilie 2010 (Cluj), Campania Națională "Săptămâna Astmului", 3-5 mai 2010, Conferința Națională de Sarcoidoză, 6-8 mai 2010 (Iași).

Prof. univ. dr. Florin Mihălțan a declarat că "Activitatea Societatății Române de Pneumologie s-a axat, în ultimii doi ani, pe două componente majore. Prima a fost de informare și de derulare a unor programe de verificare a stării de sănătate a populației cu privire la afecțiunile pneumologice, iar cea de-a doua componentă a constat în organizarea cât mai multor cursuri de educație medicală continuădiagnosticarea cât mai exactă și tratamentul cel mai bunprof. univ. dr. Florin Mihălțan. pentru medicii pneumologi, pentru a-i ajuta pe aceștia să aibă cât mai multe cunoștințe despre noutățile din domeniu, pentru a-i oferi pacientului pentru afecțiunea de care suferă. Un medic pneumolog trebuie să se perfecționeze continuu", a adăugat

În cadrul Adunării Generale a fost prezentat raportul de activitate al revistei „Pneumologia", publicație editată de Societatea Română de Pneumologie. Dr. Irina Strâmbu, redactorul-șef al revistei, a declarat că publicația a crescut considerabil din punctul de vedere al calității informațiilor, dar că este necesară o externalizare a activităților specifice de redactare și corectură a articolelor din cuprinsul revistei.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost prezentarea bilanțului financiar al Societății Române de Pneumologie de către dr. Roxana Nemeș, trezorerier. Conform raportului, rezultatele financiare înregistrate în ultimii ani de către societate au crescut considerabil. Astfel, dacă în 2008, veniturile Societăţii Române de Pneumologie erau de 845.314,84 lei, în 2009 au ajuns la 1.702.654,15 lei. "Faţă de 2006, de exemplu, avem o dublare a veniturilor. Am reuşit să atragem foarte multe fonduri în special din sponsorizări, circa 91% din banii Societăţii Române de Pneumologie provenind din sponsorizări ale unor companii farmaceutice prestigioase din domeniul medical", a mai declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

S-a trecut apoi la votarea amendamentelor noului statut al Societății Române de Pneumologie. Pentru facilitarea procesului de votare s-a propus folosirea sistemului tele-voting. Acest sistem tele-voting a fost verificat, în prealabil, împreună cu toți participanții din cadrul Adunării Generale, fiecare consolă de vot fiind obținută la intrarea în sala de ședință doar de către membrii Societății Române de Pneumologie care aveau taxa plătită la zi, pe baza buletinului sau a cărții de identitate.

După verificarea funcționării corecte a consolei de vot și după familiarizarea cu utilizarea ei de către membrii Adunării Generale, președintele în exercițiu al Societății Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihălțan, a anunțat că sunt foarte multe paragrafe de votat, dar că sunt două probleme care trebuie dicutate prioritar cu toți cei prezenți în sală. Prima problemă a fost legată de votarea online a candidaturilor la funcțiile eligibile pentru Societatea Română de Pneumologie, în cadrul următorului Congres, conform prevederilor statutului reînnoit. Prevederea a fost adoptată cu majoritate de voturi.

S-a discutat ulterior despre reglementarea situațiilor excepționale, aspect care nu era prevăzut nici în actualul statut și nici în amendamentele propuse pentru noul statut. Prof. univ. dr. Florin Mihălțan a amintit faptul că nu a existat nici o candidatură la funcția de președinte al Societății Române de Pneumologie depusă în termenul legal, aprobat de Comitetul Director și anunțat cu 6 luni înainte prin intermediul newsletter-ului și site-ului Societății Române de Pneumologie. După o serie de dezbateri între membrii societății, au existat mai multe propuneri, dintre care s-a supus la vot propunerea doamnei dr. Delia Marta, legată de prelungirea mandatului fostului președinte, în condițiile excepționale în care nu se înscrie nimeni în termenul legal sau în caz de deces ori îmbolnăvire a președintelui în funcție. Această propunere a fost votată și adoptată în cadrul ședinței Adunării Generale cu 120 voturi pentru, 72 de abțineri și 8 voturi împotrivă.

În continuarea lucrărilor, membrii Adunării Generale au dezbătut, votat și adoptat noul statut al Societății Române de Pneumologie. Actul va intra în vigoare odată cu emiterea unei hotărâri judecătorești în acest sens.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii