Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dancila, solidara cu producatorii de lapte

ro

17 Sep, 2009 21:11 1203 Marime text

Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI), a participat miercuri seara, la Strasbourg, la întâlnirea unei delegaţii a producătorilor de lapte din Franţa şi Germania cu europarlamentari social-democraţi, membri ai AGRI sau ai Comisiei de comerţ internaţional din PE.

Micii fermieri au prezentat problemele cu care se confruntă şi care riscă să conducă la falimentarea unui număr important de ferme de dimensiuni reduse în următoarele 6-9 luni, afectând totodată toată filiera produselor lactate. Fermierii au informat că preţul plătit producătorilor pentru un litru de lapte variază între 18 şi 28 de eurocenţi, dar că există si producători care au vândut producţia sub aceste sume, lucru care, consideră ei, nu mai poate continua. Ei au informat că una dintre soluţiile pentru depăşirea crizei ar putea fi adoptarea, de către Comisia Europeană, a unei cote flexibile, respectiv majorarea sau reducerea producţiei de lapte în funcţie de cererea de pe piaţă.

Europarlamentarii socialişti -inclusiv Viorica Dăncilă- şi-au manifestat solidaritatea cu producătorii şi au atras atenţia că problemele lor ar trebui să facă mai întâi obiectul unei iniţiative a Comisiei Europene, care apoi să obţină susţinerea Parlamentului European.

În context, deputaţii socialişti i-au informat pe micii fermieri că, în cursul zilei de miercuri au depus deja mai multe amendamente la raportul de Castro, prin care solicită Comisiei Europene să intervină de urgenţă prin măsuri concrete care să se plieze pe problemele din acest sector şi care să ducă la ameliorarea crizei laptelui. Intre acestea se numără înfiinţarea unui Fond european al laptelui, în valoare de 600 milioane euro şi extinderea programului "Lapte în şcoli".

Plenul PE dezbate joi raportul De Castro privind perioadele de intervenţie 2009 şi 2010 pentru unt şi laptele praf, care vizează măsuri luate pentru sprijinirea producătorilor de lapte în criza cu care se confruntă în ultima perioadă.

La întâlnire au participat preşedintele Comisiei pentru agricultură, Paolo De Castro, coordonatorul socialiştilor pentru agricultură, Luis Manuel Capoulas Santos, deputaţii Viorica Dăncilă (România), Stéphane Le Foll (Franţa), Marc Tarabella (Belgia), Luis Paulo Alves (Portugalia), Kader Arif (Franţa).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii