Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistemele de e-guvernare din Statele Membre ar trebui interconectate la nivel european

ro

16 Sep, 2009 18:01 1277 Marime text

Deputata europeana Adriana Ticau a participat la deschiderea scolii de vara ENISA, care se desfasoara in perioada 14-18 septembrie 2009 in Creta, Grecia. Evenimentul este organizat în comun de Agentia europeana pentru securitatea informatiei (ENISA) şi Institutul de informatică al Fundaţiei pentru Cercetare şi Tehnologie Hellas. Scoala de Vara 2009 are ca tema "Protejarea datelor personale şi cresterea încrederii într-o lume interconectata" si are ca obiectiv definirea "Planului de actiune" al ENISA pentru 2010. La deschidere au fost prezenti si deputatii europeni Jorgo Chatzimarkakis si Ioannis Tsoukalas.

In deschiderea conferintei, Adriana Ticau a subliniat ca increderea consumatorilor in serviciile electronice este esentiala pentru dezvoltarea Societatii Informationale. In acest context, securitatea serviciilor electronice si asigurarea protectiei datelor cu caracter personal sunt elemente indispensabile.

Directiva serviciilor cere Statelor Membre ca pana la sfarsitul anului 2009 companiile europene sa poata interactiona cu administratia si prin intermediul mijloacelor electronice. De aceea, inca din anul 2000, Statele Membre au inceput sa furnizeze servicii de e-guvernare (e-procurement, e-heatlth, e-TVA, e-invoice, plata taxelor prin mijloace electronice, schimbarea adresei, etc). De asemenea, legislatia europeana contine prevederi care impun cooperarea transfrontaliera in diferite domenii, prin intermediul mijloacelor electronice. Statele Membre au inceput sa implementeze solutii pentru cartile electronice de identitate sau pentru pasapoarte electronice, ceea ce necesita mecanisme de autentificare electronica bazate pe semnatura electronica.

"Dezvoltarea serviciilor de e-guvernare in diferitele state membre ale Uniunii Europene se afla intr-un stadiu avansat, dar interoperabilitatea acestora nu este asigurata. Desi infrastructura de chei publice exista in statele membre ale UE, la nivel european nu este asigurata recunoasterea transfrontaliera a semnaturilor electronice sau a certificatelor digitale. Astfel, o companie dintr-un stat membru nu poate participa la licitatiile electronice dintr-un alt stat membru. De aceea, Comisia Europeana a propus un Plan de actiune prin care, pana in 2012, sa se creeze un Serviciu european pentru validarea transfrontaliera a semnaturii electronice", a declarat deputata europeana Adriana Ticau.

Avand in vedere convergenta retelelor, viteza crescuta cu care se desfasoara transferul de date, precum si numarul tot mai mare de aplicatii informatice si servicii electronice disponibile, este esential ca noile tehnologii si aplicatii informatice sa asigurare o protectie crescuta a datelor personale, in special in cadrul serviciilor electronice furnizate cetatenilor. Exista mai multe cerinţe cheie pentru a asigura o buna functionare a acestor servicii: gestiune de identitate, mecanisme de autentificare interoperabile, măsuri de protecţie a datelor, evaluări de impact privind confidentialitatea datelor (PIA).

"Infrastructura de comunicatii si tehnologia informatiei, ca si sistemul energetic, sunt parte a infrastructurii critice, lucru recunoscut atat de statele membre, cat si la nivel european. Astfel, daca acesta infrastructura nu este disponibila, pentru a anumita perioada de timp, activitatile economice si sociale sunt grav afectate. De aceea, Comisia Europeana a propus un Plan de actiune pentru protectia infrastructurii critice la nivel european, o parte importanta a acestuia referindu-se la infrastructura de comunicatii electronice. In acest context, exista o responsabilitate partajata intre sectorul public si cel privat. Multi dintre furnizorii de servicii Internet sunt companii private, dar rolul lor este important in asigurarea accesului la Internet. De aceea, guvernarea globala a Internetului trebuie sa se realizeze de o maniera coerenta, tinand cont de si de politicile publice in acest domeniu", a declarat Adriana Ticau.

Infiintata in 2004, ENISA promoveaza o cultura a securitatii in domeniul tehnologiei informatiei la nivelul Uniunii Europene. Scoala de vara ENISA reuneste personalitati politice din Statele Membre şi din instituţiile Uniunii Europene, factori de decizie din industrie, membri ai comunităţii academice şi de cercetare, precum si experti in securitatea informatiei. Mandatul ENISA a fost prelungit pana in anul 2012, Uniunea Europeana urmand a decide pana atunci care va fi rolul sau in cadrul institutional european atat pentru protectia infrastructurii critice, cat si pentru dezvoltarea coerenta a Societatii Informationale.

Mai multe informatii sunt disponibile aici:

Plan de acţiune privind semnatura electronica şi e-identificarea pentru a facilita furnizarea de servicii publice transfrontaliere pe piaţa unică - COM(2008)798: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0798:FIN:EN:PDF

Plan de actiune pentru protectia infrastructurii critice la nivel european - COM (2009)149: http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=9752973

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii