Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidul Verde din Romania respinge discursul nationalist al liderului liberal Crin Antonescu

ro

13 Jun, 2010 01:57 1411 Marime text

Partidul Verde din România respinge discursul naţionalist al
liderului liberal Crin Antonescu şi îl susţine pe
europarlamentarul român László TŐKÉS
pentru vicepreşedinţia Parlamentului European

În urmă cu scurt timp, conform site-ului www.realitatea.net, liderul PNL Crin Antonescu a declarat că niciunul dintre europarlamentarii PNL nu îi poate acorda votul lui Tokes Laszlo pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. Antonescu a motivat poziţia sa printr-un discurs naţionalist, amintind de activitatea lui I.C. Brătianu, de constituirea României Mari şi de tratatul de la Trianon.

Partidul Verde consideră că o politică democratică autentică este aceea făcută într-un spirit deschis, raţional, rezonabil, şi care să denote toleranţă, respect şi susţinere a drepturilor minorităţilor. De aceea, adresăm un apel tuturor formaţiunilor politice să se abţină de la un discurs care să invoce în mod patriotard etnicitatea ca “argument” pentru excludere sau stigmatizare.

Discursul naţionalist este unul contrar filosofiei liberale. Este cu atât mai surprinzător şi strident ca el să fie promovat de liderul unui partid care se revendică de la o tradiţie de gândire liberală care, prin toţi teoreticienii ei importanţi, critică naţionalismul. Invocarea tratatului de pace de după Primul Război Mondial, crearea României Mari şi statalitatea actuală a României în ce priveşte acordarea unei funcţii în forul legislativ al Uniunii Europene reprezintă un tip de discurs naţionalist nu doar inadecvat temei, dar şi specific populismului asumat de partidele nefrecventabile la nivel european.

Viziunea lui Crin Antonescu asupra statului exprimată în această declaraţie este una caducă, de secol XIX. Astăzi însă construim împreună în Uniunea Europeană un alt tip de comunitate social-politică: una care se revendică de la valori civice, economice şi democratice nu etniciste, naţionaliste sau rasiste. Iată însă că partidul liberal din România pare a nu înţelege ideea modernizării afişând un discurs public de secol XIX.

România are nevoie de o construcţie democratică veritabilă, întemeiată pe asumarea reală a unor valori printre care diversitatea, toleranţa, respectarea drepturilor fundamentale, protecţia mediului, statul de drept, pluralismul sunt esenţiale.

Reverendul László TŐKÉS este o personalitate care a jucat un rol crucial în iniţierea protestelor de la Timişoara care au dus la căderea regimului comunist în decembrie 1989 şi la câştigarea libertăţii în România. Ca europarlamentar a avut o poziţie salutară şi deosebit de importantă, alături de europarlamentarii Renate Weber şi Daciana Sârbu, pentru interzicerea mineritului pe bază de cianuri. Partidul Verde din România a militat la rândul lui activ pentru stoparea acestui tip de minerit periculos şi pentru salvarea Roşiei Montana propunând două Rezoluţii votate de Verzii Europeni la Consiliul de la Barcelona (2010) şi Viena (2007).

Pentru ţara noastră ar fi un important succes ca europarlamentarul român László TŐKÉS să devină vicepreşedinte al Parlamentului European. Partidul Verde din România va recomanda colegilor Verzi din grupul  Greens-EFA (European Free Alliance) susţinerea domnului TŐKÉS pentru această funcţie.



Partidul Verde
12 iunie 2010
Remus Cernea
Presedinte Executiv
www.remuscernea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihai 13 Jun, 2010 01:17 mda. si tokes laszlo (forma corecta a numelui) este cunoscut drept un verde. ma refer la expresia de "ungur verde", de altfel valabila si pentru "roman verde", etichetandu-se astfel nationalistii extremisti. asta ati urmarit? sa facem aceasta conexiune? oricum, asta ati reusit.