Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Parlamentarii pun umărul la distrugerea zonelor protejate și a celor de protecție a monumentelor

ro

23 Sep, 2015 15:03 1408 Marime text
Nicușor Dan, președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), atrage atenția că parlamentarii pun umărul, in aceste zile, la distrugerea zonelor protejate și a celor de protecție a monumentelor, prin adoptarea unei legi controversate, care deschide calea abuzurilor în construcții.
«Senatorii au adoptat cu o largă majoritate, de la toate partidele, un proiect de lege care vizează modificări la Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucărilor de construcții. Aceste modificări, care au ajuns acum la Camera Deputaților, creează premise favorabile pentru abuzuri în zonele protejate și cele de protecție a monumentelor. Astfel, prin votul lor, parlamentarii au dat liber la lucrări fără autorizație de construire în zone istorice ale orașelor și, de asemenea, au scos din regimul infracțiunilor demolarea clădirilor din aceste zone. Orice băiat deștept care are afaceri imobiliare va putea demola o clădire protejată, în schimbul unei amenzi de 100 000 de lei, pentru că așa au decis domnii parlamentari », afirmă Nicușor Dan.
Potrivit liderului USB, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucărilor de construcții trebuie modificată, dar nu în sensul creeării unor premise favorabile pentru abuzuri, așa cum au votat parlamentarii. Nicușor Dan identifică  cinci direcții necesare de modificare a Legii 50: 
 
Oprirea automată a lucrărilor de către Inspectoratul de Stat în Construcții atunci când constată nelegalitatea autorizației. În momentul de față, suntem în situația în care construcția se finalizează și încep litigii în instanță de ani de zile pentru demolare.
Specificarea procedurilor de demolare pentru situația în care construcțiile sunt rezultate ale unor autorizații de construire emise ilegal. În momentul de față există o ambiguitate legislativă, care face ca procesele privind demolarea să dureze ani de zile (vezi cazul Cathedral Plaza).
Specificarea unor proceduri de intervenție, în cazul în care nu se respectă decizia de oprire a lucrărilor.
Nivelul sancțiunilor. Este inadmisibil ca pentru construirea de etaje în plus, care pot aduce profituri de sute de mii de euro, sancțiunea maximă sa fie de 10.000 lei. Nivelul sancțiunii trebuie să fie proporțional cu suprafața construită ilegal.
Competența organelor de control. Există o neconcordanță între Legea construcțiilor și Legea poliției locale, în ceea ce privește organul care aplică sancțiunea. Există o ambiguitate asupra instituțiilor care aplică sancțiunile, între Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Locală și funcționarii primăriilor. 
USB solicită deputaților să modifice Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții dar nu în sensul favorizării abuzurilor .
“Avem nevoie de legi care să protejeze zonele istorice ale orașelor, nu să deschidă portițe pentru distrugerea acestora. Parlamentarii uită câteodată că trebuie să facă legi în favoarea comunităților, nu a grupurilor de interese”, precizează Nicușor Dan.
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii