Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2012

ro

26 Nov, 2011 22:23 784 Marime text

Guvernul a aprobat astăzi proiectul bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2012, document care pune accentul pe investiţii şi locuri de muncă, a declarat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului. Proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi transmise luni Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. "Proiectul de buget poate fi descris în câteva cuvinte: prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă", a afirmat premierul.

Şeful Executivului a arătat contextul economic european în care Guvernul a aprobat bugetul pentru 2012: prognozele de creştere economică la nivelul UE au fost revizuite în scădere - de la 2% la 0,5-0,6%, iar mai multe ţări europene iau măsuri de austeritate. Premierul a adăugat că România trebuie să rămână prudentă în condiţiile în care există incertitudini legate de criza datoriilor suverane şi imposibilitatea asigurării finanţării lor, instabilitatea pieţelor internaţionale financiare, diminuarea ritmului de creştere economică.

"Împreună cu partidele din coaliţie şi cu preşedintele României, am decis să mergem pe acest buget prudent şi responsabil şi am stabilit ca România să nu meargă pe politici populiste. Nu am guvernat şi nu vom guverna cu ochii la sondaje. Sunt convins că oamenii vor face o alegere înţeleaptă", a declarat primul-ministru.

Premierul a prezentat indicatorii bugetului pentru 2012: creştere economică estimată la 2,1%, o ţintă de deficit bugetar prognozată la 1,9% din PIB, sub procentul de 3% stabilit în Tratatul de la Maastricht, rata medie a inflaţiei pentru 2012 de 3,4%, fiind prognozată la 3,5% la sfârşitul anului 2012. Guvernul menţine la acelaşi nivel cota unică de impozitare, TVA şi contribuţiile de asigurări sociale.

De asemenea, premierul a afirmat că România îşi păstrează obiectivul de trecere la moneda euro în 2015.

Conceptul central al bugetului pentru 2012 este susţinerea investiţiilor, a subliniat primul-ministru. El a adăugat că România are, conform Eurostat, cel mai mare procent din PIB, în Uniunea Europeană, alocat investiţiilor, iar acest lucru a ajutat România să iasă din recesiune, ca primă etapă spre ieşirea din criză, şi se poate vorbi pentru 2012 de creştere economică. "Putem menţine acest lucru spunând foarte clar: banii trebuie direcţionaţi în primul rând spre investiţii şi crearea de locuri de muncă, cheltuind atât cât se produce", a subliniat primul-ministru.

În acest sens, cheltuielile pentru investiţii finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene vor fi majorate de la 36,1 miliarde lei, cât s-a prognozat pentru anul în curs, la 38,1 miliarde de lei pentru 2012.

Guvernul va menţine în continuare aceste politici, atât prin majorarea sumelor acordate investiţiilor, cât şi prin acordarea de garanţii de stat şi de ajutoare de stat. Astfel, vor fi asigurate garanţii de stat în valoare totală de 10 miliarde de lei.

Bugetul pentru 2012 mai asigură garanţii pentru susţinerea mediului de afaceri prin Fondul de garantare şi contragarantare pentru IMM-uri, Fondul de garantare a creditelor pentru agricultură şi garanţiile acordate prin Eximbank. "Toate aceste mecanisme vin să susţină mediul de afaceri pentru a putea să depăşească această perioadă extrem de grea legată de asigurarea finanţării investiţiilor private şi nu numai", a declarat şeful Executivului.

De asemenea, pentru susţinerea investiţiilor prin garanţii şi ajutoare de stat, Ministerul Finanţelor Publice alocă 900 de milioane de lei - fie sub forma schemelor de ajutor de stat pentru investiţii care generează locuri de muncă şi atrag investiţii substanţiale în economia românească, fie sub forma ajutoarelor de minimis. La cele 900 de milioane de lei de la Ministerul Finanţelor se adaugă cele 71 de milioane de lei de la Ministerul Economiei, care vor acoperi susţinerea financiară a programelor guvernamentale aflate în derulare - Cardul Kogălniceanu pentru sprijinirea IMM-urilor, programul "Start-Up" sau programul "Tinerii debutanţi în afaceri" - care vor avea finanţare şi în anul 2012.

Primul-ministru a menţionat că din fondurile bugetare destinate investiţiilor vor fi susţinute lucrările pentru construcţia şi finalizarea, în perioada 2012-2013, a 434 de kilometri de autostradă, 1.800 de kilometri de drumuri naţionale, 263 de kilometri de variante ocolitoare, modernizarea şi finalizarea a 480 de kilometri de drumuri judeţene şi locale, finalizarea a 1.400 de locuinţe în regim ANL sau sisteme de alimentare cu apă pentru cel puţin 788 de sate.

Absorbţia fondurilor europene reprezintă, de asemenea, un element fundamental al bugetului pentru 2012. Obiectivul Guvernului este obţinerea a cel puţin 6 miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro pe agricultură şi 3,5 miliarde de euro pe fondurile de coeziune, estimându-se o rată de absorbţie de minimum 20% pentru 2012, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Referitor la evoluţia pensiilor şi salariilor în 2012, premierul Emil Boc a declarat că o eventuală indexare a pensiilor şi recuperare a salariilor bugetarilor se va decide în funcţie de evoluţiile economice interne şi internaţionale. "Dacă lucrurile vor merge bine, va exista loc de mai bine pentru toată lumea; dar în acest moment cred că nimeni nu poate promite 100% că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă. Acesta este lucrul corect pe care trebuie să-l spunem românilor", a declarat şeful Executivului. Premierul a precizat că dacă va exista această posibilitate, majorarea se va face cu mai mult de şase luni înaintea alegerilor şi nu se va încălca legea responsabilităţii fiscale.

În plan social, procesul care vizează controlul modului în care sunt acordate ajutoarele sociale va continua. "Protecţia socială trebuie să rămână una activă, adică focalizată asupra celor care au cu adevărat nevoie. Aceia vor fi în continuare cei care vor primi din partea statului sprijin financiar; şi, evident, eliminarea abuzurilor care din nefericire s-au perpetuat în ultimii 20 de ani în această materie", a declarat primul-ministru.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că Produsul Intern Brut pentru anul 2012 a fost estimat la 579,6 miliarde lei, veniturile în PIB au fost estimate la 195,351 miliarde, provenite în principal din: încasările din TVA - 49,6 miliarde lei, CAS - peste 50 miliarde lei, accize - 21 miliarde. În ceea ce priveşte cheltuielile, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a precizat că estimările pentru cheltuielile de personal se cifrează la 39,8 miliarde lei, cheltuieli cu bunuri şi servicii - 31,7 miliarde lei, cheltuieli cu dobânzi - 10,2 miliarde lei, cheltuieli cu asistenţa socială - 67,5 miliarde lei, cheltuieli cu investiţii - 38,1 miliarde lei.

"Bugetul pe 2012 a fost construit realist, fără creşteri de impozite şi taxe; stabilitatea politicii fiscale asigură o creştere economică sustenabilă", a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Bugetele alocate ministerelor sunt următoarele:

  • - Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: 31,9 miliarde lei
  • - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: 14,9 miliarde lei
  • - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: 14,8 miliarde lei
  • - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: 8,7 miliarde lei
  • - Ministerul Administraţiei şi Internelor: 8 miliarde lei
  • - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: 3,45 miliarde lei
  • - Ministerul Sănătăţii: 5,5 miliarde lei
  • - Ministerul Apărării Naţionale: 5,1 miliarde lei
  • - Ministerul Finanţelor Publice: 3 miliarde lei
  • - Ministerul Mediului şi Pădurilor: 2,9 miliarde lei
  • - Ministerul Justiţiei: 2,1 miliarde lei
  • - Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: 1,4 miliarde lei
  • - Ministerul Culturii: 713 milioane lei
  • - Secretariatul General al Guvernului: 712 milioane lei
  • - Ministerul Afacerilor Externe: 646 milioane lei
  • - Ministerul Public: 597 milioane lei
  • - Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: 266 milioane lei
  • - Ministerul Afacerilor Europene: 86 milioane lei

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii