Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi ICR trebuie să treacă de la Senat în subordinea Preşedinţiei pentru a nu mai fi controlat politic. Nu poti exporta cultura cu subordonatii unui inamic al gramaticii si al acuzativului

ro

08 May, 2015 11:40 1174 Marime text
În contextul politizarii la care Institutul Cultural Român a fost supus în ultima perioadă, prin numirea lui Radu Boroianu – apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu – la conducerea instituţiei, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a afirmat că ICR ar trebui să fie trecut de la Senat în subordinea Preşedinţiei României, pentru a nu mai supus trocurilor şi negocierilor politice:
 
„Procesul de politizare la care ICR a fost supus în ultima perioadă, mai ales prin numirea unui apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu – un adversar tenace al genului acuzativ si un practicant exclusivist al dativului – la conducerea instituţiei, mă face să cred că soluţia este una singură: trecerea acestei instituţii în subordinea Preşedinţiei de la Senat. Fără a încerca să subminez autoritatea Senatului, trebuie remarcat faptul că dacă ICR rămâne sub jurisdicţia acestei instituţii, mereu va fi supus negocierilor şi trocurilor politice. Numirea lui Radu Boroianu la conducerea ICR, în condiţiile în care principala sa calitate o reprezintă apropierea de Călin Popescu Tăriceanu şi funcţia de vicepreşedinte al PLR sau desemnarea lui Nicolae Breban în funcția de preşedinte al Consiliului Consultativ al Institutului demonstrează că actuala majoritate guvernamentală nu a înţeles rolul unei institutii precum ICR, menite sa promoveze cultura romana prin instrumente dinamice, moderne, sincronizate cu evolutiile europene. Cu tot respectul pentru opera consistenta a domnului Breban, cei doi ar fi fost excelenti manageri culturali in 1970, nu in 2015”.
 
Raetchi a declarat ca senzatia de partizanat politic ICR din regimul Basescu a fost contrabalansata de un management cultural modern promovat de Patapievici:
 
„A existat, e adevarat, o anumita senzatie de partizanat in perioada in care institutia s-a aflat in subordinea presedintelui Basescu, au existat categoric declaratii neinspirate despre casete video cu politicieni din partea unor functionari ICR, dar macar atunci Patapievici a facut performanta culturala, a adus la zi strategiile invechite, a promovat tineri. De la preluarea mandatului său, preşedintele Iohannis a dovedit că sta departe de partizanatul politic şi acesta este modul în care trebuie înţeleasă funcţionarea Administraţiei Prezidenţiale. Managementul cultural trebuie să fie ţinut departe de propaganda şi polemica politică şi trecerea ICR de la Senat la Preşedinţie reprezintă garanţia acestui fapt”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Miruna 05 Mar, 2017 19:44 De când a fost trecut de la Președinție la Senat ICRul a mers din rău în mai rău. După schimbare au fost 3 președinți nici unul cu un mandat mai lung de 2 ani.. cum să fie performanță dacă nu apucă bine să lucreze că-l schimbă politicul cu altul de-al lor? Să-i lase să lucreze, cum au prins alții 5 ani de mandat, să vedem ce pot!