Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat TSD - O dreaptă strâmbă

ro

05 Sep, 2011 00:05 846 Marime text
Școala de vară a organizației de tineret a Partidului Democrat Liberal a fost o adunare în care discursul niciunui tânăr nu a fost preluat de presă, în schimb toate monologurile dictatoriale ale seniorilor au răsunat în sala plină de privirile constrânse să fie admirative. Acest lucru nu poate decât să ne sperie și să ne facă să fim circumspecți cu privire la modul în care PDL și liderii săi văd democrația și încurajarea tinerilor.

Această școală de vară nu a fost altceva decît o manifestare patetică a unor politicieni lipsiți de viziune, de strategii de guvernare si de capacitatea de a se decupla de discursul liderului lor informal, Traian Băsescu. Eu am văzut la școala de vară a TDL o pleiada de portavoci ale celui care, din păcate, conduce România, și care nu poate scăpa de obsesia de a critica Partidul Social Democrat.

Liderii marcanți ai Partidului Democrat Liberal, oameni politici de seamă, care au avut evoluții politice spectaculoase, precum Roberta Anastase, Elena Udrea, Emil Boc, Ioan Oltean, Traian Igaș, Valerian Vreme și Sebastian Lăzăroiu au venit pregătiți cu insulte, glume și ironii la adresa opoziției. Lacheii de la curtea lui Traian Basescu, decorați "meritocratic" cu funcții publice au uitat că manifestările critice aparțin în mod firesc, într-o organizare statală, opoziției, partidelor și liderilor politici care se situează în afara deciziei politice. Printr-o logică simplă, partidul sau partidele care se află la guvernare, care conduc și dictează deci evoluția unui stat nu trebuie să critice pentru că treaba lor este să guverneze, să prezinte proiecte politice și să dezbată măsuri pentru clădirea viitorului națiunii pentru care sunt responsabili. Este simplu, chiar și pentru niște personaje care nu sunt învățate să gândească, să înteleagă un mecanism extrem de simplu care stă la baza dezbaterii publice într-o democrație - partidul aflat la guvernare are rolul de a construi și opoziția are rolul de a acționa reactiv la modul în care puterea construiește, prin critică.

Înteleg că avem în momentul de față niște guvernanți cu un spirit critic dezvoltat, însă dincolo de modul grosolan în care aceștia au denigrat alianța politică USL nu am văzut nimic la adunarea din Eforie Nord, și asta pentru că nu au ce prezenta, în afara unei datorii externe uriașe, a risipirii banului public și a prăbușirii sistemului de învățământ și a celui medical.

În loc să facă pronosticuri electorale și să arunce jigniri către liderii USL în fața unor tineri portocalii, rebrand-uiți în verde - albastru din frică de a se prezenta în fața electoratului, primul ministru Emil Boc ar fi trebuit să le vorbească miilor de tineri care fac cozi la bursele locurilor de muncă sau miilor de tineri absolvenți ai facultății de medicină care își caută viitorul în alte țări.

Sloganul pe care l-a lansat PDL, Smart and Right denotă mai degrabă un spirit dezvoltat al autoironiei, căci această guvernare este mai degrabă distrugătoare decât smart, iar modul în care știe Roberta Anastase să numere sau nepromovarea examenului de bacalaureat de către Traian Igaș arată cât de smart poate fi un partid cu asemenea lideri.

4.09.2011

Nicolae Bănicioiu

Președinte TSD

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii