Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat P.E.R. - Joi, 15 Martie 2012

ro

15 Mar, 2012 21:01 882 Marime text

Joi, 15 martie 2012, la sediul P.E.R. din Calea Victoriei nr. 91-93, a avut loc conferinta de presa sustinuta de conducerea partidului.

Domnul Mircea Cosa, presedintele de onoare al P.E.R., a facut o analiza asupra situatiei economice a Romaniei la sfarsitul lunii februarie, precizand ca s-a inregistrat cel mai mic indice al inflatiei, dar acest lucru nu a influentat situatia cosului zilnic al populatiei, intrucat preturile produselor agroalimentare au cunoscut o crestere semnificativa.

Cauza principala care a condus la acest lucru o constituie pagubele rezultate situatiei meteorologice din lunile ianuarie si februarie, care au provocat distrugerea serelor si solariilor, precum si efectele asupra culturilor agricole din acest an. Pagubele estimate sunt de cca 1 miliard de euro.

Pentru a veni in sprijinul agricultorilor, P.E.R. va prezenta in scurt timp un proiect de lege sau o Hotarare de Guvern, in vederea luarii unor masuri de recuperare a pierderilor producatorilor de legume si fructe, precum si a agriculturii. P.E.R doreste prin programele sale si sprijinirea capacitatilor pe care Romania le are cu factorii naturali de productie, pe care ii putem tranforma in avantaj si militeaza pentru informarea populatiei in acest sens in cadrul campaniei electorale.

O alta solutie pe care o propune P.E.R. este reorientarea investitiilor neproductive din anul 2012 catre domenii creatoare de plus valoare, precum si realocarea unor parti catre agricultura. Propunerea are in vedere ca in acest an se preconizeazapierderi la culturile agricole si cresterea evaziunii fiscale ca urmare a introducerii de produse agroalimentare din import.

P.E.R. considera ca niciun partid ecologic nu a reusit sa creeze o opinie politica fata de "forta ecologica", si militeaza pentru crearea unei Miscari Nationale Ecologiste, care sa aiba urmatoarele obiective:

- atentionarea romanilor si a clasei politice asupra pericolului in care se afla patrimoniul natural romanesc;

- trecerea ca prioritate in programul de guvernare a nevoii de dezvoltare a agriculturii si industriei conexe pentru a se putea realiza siguranta alimentara a populatiei Romaniei si crearea unei surse pentru export;

- asigurarea imediata a conditiilor de dezvoltare in Romania a energiilor alternative, avand in vedere pericolul tarii de a nu mai putea sa-si asigure din resurse clasice energia necesara consumului.

Aceste obiective sunt impetuos necesare, deoarece reformele efectuate de guvernarea Boc nu au dus la rezultatele scontate in imbunatatirea conditiilor materiale si de mediu a populatiei Romaniei, iar pe de alta parte existand si pericolul instrainarii resurselor pe care Romania le are, fapt ce duce la efecte negative pe termen lung.

Un alt punct discutat a fost cel al pozitiei P.E.R. cu privire la reintregirea nivelului salariilor bugetarilor.

P.E.R. considera ca aceasta propunere este una pur electorala, care nu se justifica din punct de vedere economic si ar deveni o situatie periculoasa deoarece:

- Romania a reintrat in recesiune, deoarece programul anticriza nu a avut niciun efect;

- nu a existat niciun precedent ca pana in ianurie si februarie 2012 Romania sa aiba un gol asa de mare al investitiilor straine, datorita gradului redus de atractivitate si a neincrederii investitorilor in capacitatea guvernului de a gasi masuri anticriza;

- promisiunile facute in directia atragerii de fonduri europene care sunt fara acoperire.

Din punct de verede economic, inceputul anului 2012 nu este mai bun ca 2011, ci dimpotriva, este mult mai grav. In aceste conditii, P.E.R. considera ca solutia reintregirii salariilor bugetarilor la nivelul lui 2010 inseamna:

- din punct de vedere politic, aruncarea unor probleme grave pe viitoarea guvernare;

- din punct de vedere economic, cresterea gradului de indatorare in atragerea de noi imprumuturi.

BIROUL DE PRESA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii