Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Standardele europene minime pentru azil

ro

26 Apr, 2013 12:59 1032 Marime text
aprilie 2013

Standardele europene minime pentru azil

Comitetul pentru Libertati Civile al PE a confirmat acordul incheiat impreuna cu Consiliu referitor la doua acte legislative, care sunt parte a pachetului european Azil. Un text actualizeaza regulile care guverneaza functionarea unei baze de date pentru amprentele celor care cauta azil (cunoscut si ca Eurodac) si accesarea sa de catre organele de politie. Al doilea text abordeaza stabilirea unor proceduri europene comune pentru procesarea aplicatiilor pentru azil, pentru a depasi discrepantele curente din statele membre (cunoscut si ca Directiva pentru proceduri). ALDE saluta aprobarea acestor doua instrumente importante in materie de azil deoarece deschide calea pentru adoptarea finala in plen, in mod normal in iunie, a intregului pachet Azil.
Cecilia Wikström (Suedia), purtatorul de cuvant ALDE cu privire la noile reguli care stabilesc standardele minime pentru acordarea statutului de refugiat, a declarat : “Un sistem european in ceea ce priveste azilul nu poate fi bazat pe atat de multe proceduri diferite, pe cat de multe state membre exista. Asa cum ne arata situatia prezenta, acest lucru are un impact negativ atat asupra celor care cauta azil cat si asupra statelor membre.” Dupa cum arata cifrele statistice ale Eurostat, discrepanta curenta din UE a sistemelor pentru azil expune anumite state membre la un numar foarte mare de aplicatii. Iar aplicantii experimenteaza asa numita ‘loterie pentru azil’, din moment ce au sanse diferite de a accesa proceduri de inalta calitate , in functie de statul membru care proceseaza aplicatiile lor.
Dna Wikström a adaugat: “Nu am obtinut tot ce am vrut, dar aceasta legislatie va stabili in mod sigur standarde mai bune. De exemplu, am stabilit reguli clare cu privire la acces in procedura pentru azil si termene fixe pentru rezolvarea aplicatiilor pentru azil, prevederi specifice referitoare la identificarea persoanelor cu nevoi speciale si o lista de motive limitata pentru aplicarea procedurilor accelerate.”
Una dintre preocuparile de baza ale ALDE cu privire la regulile actualizate care guverneaza Eurodac a fost introducerea posibilitatii pentru autoritatile de aplicare a legii din statele membre si Europol de a accesa baza centrala, asa cum a fost cerut in mod unanim de catre tarile UE. Purtatorul de cuvant ALDE cu privire la dosarul Eurodac, Sarah Ludford (Regatul Unit), a declarat: “In timp ce ALDE a acceptat posibilitatea politiei de a putea accesa aceasta baza de date ca parte a anchetelor penale, am luptat cu succes pentru a asigura un criteriu de proportionalitate si garantii mai solide pentru drepturile individuale. Am insistat ca era necesar ca politia sa aiba motive specifice pentru acces, astfel incat sa se poata evita” incursiunile” care ar putea stigmatiza solicitantii de azil si am scurtat perioadele de stocare a datelor. In cele din urma, sistemele de monitorizare pe care le-am introdus vor ajuta la combaterea oricarei utilizari abuzive a sistemului.”



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii