Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Manescu pledeaza pentru implicarea activa a Romaniei in proiectele de dezvoltare care vizeaza regiunea Dunarii

ro

11 Jun, 2010 14:37 1820 Marime text

poza_ramona_manescu.jpgCoordonatoarea liberalilor europeni(ALDE) în Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, a pledat ieri la Constanţa pentru o implicare activă a României în proiectele de dezvoltare care vizează regiunea Dunării. Eurodeputata liberală a explicat, într-o conferinţă de presă, că o strategie europeană coerentă pentru regiunea Dunării va duce la îmbunătăţirea canalului navigabil, dezvoltarea porturilor, toate acestea angrenând la nivel naţional creştere economică. Ramona Mănescu a făcut aceste declaraţii în marja "Conferinţei de închidere a procesului de consultare publică cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării", fiind unul dintre iniţiatorii Rezoluţiei PE privind o Strategie europeană pentru regiunea Dunării prin care eurodeputaţii au solicitat Comisiei Europene lansarea acestei strategii, în urma unui proces de consultare, până la finele anului 2010.

"Concret, avem în vedere următoarele proiecte: lărgirea canalului navigabil în proximitatea Mării Negre pentru a asigura astfel posibilitatea navelor de mare tonaj să navigheze pe Dunăre până în oraşele de destinaţie, dar şi dezvoltarea porturilor interioare şi a terminalelor necesare. Oraşele riverane vor putea dezvolta o infrastructură adecvată care să permită transportul multimodal astfel încât să existe o bună conectivitate cu interiorul ţării,si mă refer aici la infrastructura feroviară şi rutieră."

Coordonatoarea ALDE le-a vorbit jurnaliştilor despre importanta unei astfel de strategii pentru Regiunea Dunării.

" Strategia este formată în baza a trei linii directoare menite să îmbunătăţească atât conectivitatea cât şi sistemele de comunicare, axându-se în special pe transport, probleme legate de energie şi societatea informaţională, să protejeze mediul şi să prevină dezastrele şi riscurile naturale. Strategia îşi propune, pe de altă parte, să susţină potenţialul pentru dezvoltare socio-economică."

Coordonatoarea ALDE a explicat, de asemenea, că este esenţială identificarea celor mai potrivite mecanisme de finanţare pentru implementarea cu succes a strategiei, iar această discuţie se poartă intens, în această perioadă, la nivelul instituţiilor europene.

"Trebuie să păstrăm linia bugetara actuală care vizează Politica Europeană de Vecinătate şi ajutorarea statelor ne-membre, fără a angaja bugetul destinat fondurilor structurale, sărăcind astfel inutil bugetul dedicat politicilor de coeziune . Mai bine să avem fonduri în plus, decât să luăm din ceea ce există deja şi să împărţim în firimituri mai mici. Mai mult decât atât, nu putem aloca bani din acest buget acelor state care nu sunt membre ale Uniunii Europene."

Ramona Mănescu a subliniat, în acelaşi timp, că autorităţile naţionale trebuie să se implice activ în implementarea Strategiei europene privind regiunea Dunării.

"Ar fi foarte bine dacă am reuşi să urnim şi autorităţile române şi mă refer aici la Guvern, să depăşească un pic stadiul acesta de promisiuni şi vorbe frumoase, aşa cum am auzit de fiecare dată, cel puţin în ceea ce priveşte dezvoltarea Portului Constanţa. Toate declaraţiile legate de acest subiect nu s-au finalizat. Avem şanse mai mari să dezvoltam regiunea Dunării prin această strategie împreună cu alţii, decât să o facem singuri. Dacă suntem angrenaţi într-un proiect în care nu suntem singuri avem mai mari şanse să-l implementăm cu succes şi în România."

Ramona Mănescuşicolegul său, liberalulgerman, Michael Theurer au participat la "Conferinţa de închidere a procesului de consultare publică cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării". Reuniunea este ultima dintr-o serie de evenimente organizate de Comisia Europeana în cadrul acţiunilor care pregătesc lansarea Strategiei pentru regiunea Dunării, si prin intermediul cărora organizatorii şi-au propus să ofere o platformă de discuţii concrete pentru toţi cei care au dorit să contribuie la elaborarea acestei strategii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii