Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratie politica Mai mult suport pentru autoritățile locale

ro

10 May, 2015 17:30 1234 Marime text
În prevederile noului Cod fiscal, unele măsuri se referă  la veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.
 
Modificările privesc transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii. Impozitul rezultat din aceste tranzacții se va împărți la final, în mod egal, jumătate mergând către bugetul de stat iar cealaltă jumătate fiind păstrată la bugetul administrației locale.
 
În opinia mea, însă, ar fi de preferat ca un cuantum mai mare din acest impozit să fie oferit bugetului localității în care a avut loc tranzacția, întreaga comunitate beneficiind astfel de fonduri suplimentare, revenite totuși din tranzacțiile efectuate în orașul respectiv. Trebuie să admitem faptul că banii, odată rămași la nivel local, pot fi utilizați mai eficient în folosul comunității, administrația locală știind mai bine necesitățile pe care le are.
Aceste impozite nu reprezintă sume atât de mari pentru Guvern, însă sunt suficiente încât bugetul local să poată realiza lucruri importante pentru comunitate.
 
Tocmai de aceea  am propus, prin amendarea Codului fiscal,  ca alineatul 7 al articolului 111 să se modifice  iar impozitul stabilit în condițiile alineatului 1 și 3 să fie dus, în proporție de 75 % către administrația locală și de  25 % către bugetul de stat. Consider că autoritățile locale trebuie să beneficieze de o pondere mai mare din aceste sume pentru că înregistrarea proprietăților, impozitarea anuală se realizează prin organele administrației publice locale, operatiunile necesare vanzarilor se desfasoara la nivel local.  Acest tip de venituri reprezintă o garanţie că autorităţile locale îşi pot asigura măcar cheltuielile curente, pentru că multe administraţii locale din România nu-şi pot asigura acest tip de cheltuieli din resursele locale.
 
Trebuie să conștientizăm că este nevoie să dăm mai mult suport administrațiilor locale, pentru că la nivel local se cunosc cel mai bine nevoile comunitatii, pentru a-i ajuta pe primari să-și poată susține activitatea, fără a aștepta cu emoție banii veniți de la bugetul de stat, care, de cele mai multe ori întârzie să apară, iar atunci când apar sunt sume cu care administrația nu se poate descurca pe termen lung. Dacă înțelegem aceste principii, poate reprezenta un inceput.
 
Mihai Tararache,
 
Deputat de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii