Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gândirea strategică și competența în economie dau roade - industria și exporturile au crescut

ro

27 Sep, 2013 15:15 1058 Marime text
Ministrul Economiei, liberalul Varujan Vosganian, a prezentat joi Strategia Naţională de Export 2014 – 2020, postată pe site-ul ministerului, care a fost lansată în dezbatere publică, urmând ca documentul rezultat în urma consultărilor să fie prezentat Guvernului spre aprobare. Cu acest prilej, Partidul Național Liberal consideră că este oportun un bilanț prin intermediul căruia să prezentăm măsurile adoptate de guvernarea USL și strategiile ministerelor coordonate atât de Daniel Chițoiu cât și de Varujan Vosganian, ministere care au realizat o creștere a industriei în primele 7 luni ale anului 2013 cu 7,9 față de anul anterior.

Dovedim prin starea reală a economiei românești, care începe să fie readusă pe creștere, că PNL este cu adevărat preocupat de buna guvernare. Gândirea strategică și competența fac diferența față de lipsa de soluții a guvernărilor anterioare.
Nivelul de competitivitate a exporturilor româneşti a crescut, lucru demonstrat de faptul că deficitul comercial al României la finele lui 2013 cel mai probabil nu va urca la 4% din PIB. În primele şapte luni ale anului, exporturile sunt în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar importurile au fost în scădere cu 0,7%. Astfel, exporturile au ajuns la 28,19 miliarde de euro, iar importurile s-au cifrat la 31,3 miliarde de euro.

Majoritatea exporturilor românești, mai precis 77%, sunt produse manufacturate, ceea ce demontează prejudecata că România exportă doar materii prime. Dintre acestea, industria constructoare de mașini și transport reprezintă aproape jumătate, adică 42,5%. Ţările în care exporturile României au crescut cel mai mult sunt Mexic (118%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%). Avem, în același timp, creșteri importante ale exporturilor cu Marea Britanie (33%), cu Federația Rusă (34%), cu Maroc, cu Irak, cu Argentina. Primele 12 țări ca destinație pentru exporturile românești sunt Germania, Italia, Franța, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Federația Rusă.

România are și o creștere importantă în ceea ce privește productivitatea muncii, care a crescut cu 5,5% față de o scădere în 2012. Așadar, se dovește că această creștere a producției industriale cu 7,9% are și o componentă calitativă. În plus, a crescut și numărul locurilor de muncă ocupate în economie cu circa 80.000 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Toate aceste cifre arată că România începe o fază pozitivă a ciclului economic și reintră pe creștere. Pentru consolidarea acestor rezultate, consumurile și investițiile trebuie să constituie o prioritate pentru perioada care urmează.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii