Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Domeniul energetic, singurul care poate reorienta România către relansare economică

ro

23 Mar, 2012 00:11 1105 Marime text

Filiala Constanța a Partidului Național Liberal este de părere că opinia publică trebuie să cunoască efectele pe care liberalizarea prețului la energie le va avea asupra populației, dar și asupra consumatorilor industriali.

Prima întrebare care se ridică pe această temă este cum vor plăti românii aceste scumpiri. Și nu numai cei din categoriile vulnerabile, ci și restul românilor care suportă astăzi consecințele unor măsuri de austeritate brutale și care s-au dovedit inutile. Reamintim că, în prezent, în România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate și gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat la aproximativ 1,15 milioane, astfel că aproape 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preț.

În acest context, liberalizarea prețurilor la energie ar trebui să vină împreună cu măsuri care să ducă la creșterea bunăstării populație, deoarece o parte din populație este prea săracă pentru a putea suporta aceste prețuri.

Considerăm că, în absența unor politici care să sprijine mediul de afaceri, să genereze locuri de muncă şi să dea o gură de oxigen economiei, suprapunerea majorărilor de preţuri peste o putere de cumpărare a populaţiei extrem de redusă va genera o nouă spirală descendentă și, chiar dacă măsurile vor fi aplicate începând cu anul viitor, este nevoie de politici economice luate acum, care să relanseze economia și să crească nivelul de trai al consumatorilor pentru care plata facturilor constituie o problemă.

Deși susține că este preocupat de importanța sectorului energetic, guvernul PDL nu a demarat în ultimii patru ani niciun proiect energetic și le-a blocat pe cele demarate anterior. În schimb, guvernul PDL a încurajat încălcarea liberei concurențe prin reînnoirea contractelor de energie.

Atragem atenția că domeniul energiei este cel care poate reorienta România din declin către relansare economică, iar Strategia energetică a USL, lansată încă din toamna anului 2011, pornește de la această idee. Deși sistemul energetic românesc este învechit, potențialul de a atrage investiții este uriaș. Chiar și așa, investitorii întârzie să apară pentru că sistemul este controlat de stat, inițiativa privată este marginalizată, reglementările sunt neatractive, iar prețul energiei este stabilit de o autoritate pseudo-independentă.

22 martie 2012 Departamentul de Comunicare PNL Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii