Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă pentru modificarea Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, cu modificările şi completările ulterioare, republicată

ro

16 Mar, 2015 18:55 1095 Marime text
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
 
Articolele 12-19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
 
Articolul 12 se modifică şi va avea următoarea formă:
 
Art. 12. – (1) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.
– (2) Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au obligația să răspundă favorabil la solicitarea de urmărire penală a membrilor Guvernului în termen de maxim trei zile de la primirea solicitării.
– (3) Cererea de urmărire penală a miniștrilor și a foștilor miniștri nu se supune votului în Camera Deputaților sau în Senat. Cererea de urmărire penală este aprobată fără dezbaterea probelor în cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputaților sau a Senatului, conform art. 12 alin. (2).
 
Articolele 13-18 se abrogă.
 
După Articolul 12 se introduce un nou articol, 13, care va avea următoarea formă:
 
Art. 13.  - (1) În cazul în care membrul Guvernului nu este deputat sau senator, se aplică procedurile codului penal în vigoare fără aplicarea niciunei forme de imunitate.
 
(2) Dacă membrul Guvernului este şi deputat sau senator, începerea urmării penale și trimiterea în judecată se aplică potrivit art. 12, fără aplicarea niciunei forme de imunitate, dar acesta poate fi reţinut, arestat sau percheziţionat numai cu încuviinţarea Camerei din care face parte, cu respectarea prevederilor art. 69 alin. (1) și art. 72 alin. (2) din Constituţie şi a regulilor de procedură cuprinse în regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, cu respectarea imunității parlamentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii