Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Chirila "Criza economica poate genera criza alimentara"

ro

24 Aug, 2010 18:32 1370 Marime text
Criza economica cu care se confrunta tara noastra si semnalele din venite din economia mondiala pot genera o criza alimentara in Romania. La conditiile economice actuale, se adauga semnale mai putin incurajatoare venite din partea principalilor furnizori de cereale din lume, care s-au confruntat in acest an cu seceta. De altfel, o prima masura luata in acest sens este faptul ca Rusia a decis sa interzica exporturile de grau in acest an.

"Banca Mondiala a solicitat marilor exportatori sa nu restrictioneze exportul de cereale. Ar putea fi afectate tari ca Haiti sau Banglades, care ar putea fi impinse intr-o criza alimentara" sustine deputatul Constantin Chirila, membru al Comisiei pentru Agricultura.

Tara noastra a avut de suferit in acest an atat in urma inundatiilor, dar si a secetei din ultima perioada. Multi dintre fermieri au culturile calamitate si vor fi in imposibilitatea sa isi recupereze costurile. "Monitorizam aceasta situatie si cautam solutii ca locuitorii sa nu fie afectati de costurile alimentelor. Romania nu risca sa ramana fara alimente si nu poate sa lase preturile sa urce nejustificat. De asemenea, la nivelul Colegiului 4 Constanta, un colegiu preponderent agricol, am incurajat comunitatile locale sa acceseze fonduri pentru reabilitarea sistemelor de irigatii. Astfel de investitii ar insemna o gura de oxigen pentru locuitorii acestor zone" este de parere Constantin Chirila.

La randul ei, Comisia Europeana sustine ca pot fi acordate fermierilor ajutoare pentru sistemele de irigatii prin intermediul politicii UE de dezvoltare rurala. In conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, astfel de ajutoare sunt insa limitate la ajutoarele pentru investitii, cele pentru costurile de intretinere si exploatare fiind excluse", precizeaza executivul UE. In acest context, se mentioneaza ca pentru orice ajutoare destinate sistemelor de irigatii este necesara o evaluare a impactului asupra mediului.

Potrivit CE, Uniunea asigura, in actuala perioada de programare (2007-2013), un buget de 8,022 miliarde euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala pentru sprijinul financiar destinat masurilor de dezvoltare rurala din Romania. Aceasta suma a fost suplimentata cu 102 milioane euro in urma adoptarii Pachetului de redresare.

"In plus, Comisia ar dori sa sublinieze ca irigatiile nu pot constitui unica solutie pentru a face fata secetei. Pentru adaptarea la conditiile climatice si de aprovizionare cu apa viitoare, s-ar putea sa fie necesare si schimbari ale practicilor agricole si ale tipurilor de culturi. Al doilea pilon al Politicii agricole comune cuprinde, de asemenea, instrumente care pot contribui la atingerea acestui obiectiv, de exemplu masurile de agromediu care sprijina conversia terenului arabil in pasune, reducand astfel consumul de apa pe terenurile agricole" a mai precizat deputatul Constantin Chirila, membru in Comisia pentru Agricultura.

Birou Parlamentar

Deputat Constantin Chirilă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii