Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat 1 din sedinta Guvernului din 2 noiembrie 2011

ro

02 Nov, 2011 23:25 1078 Marime text

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege privind ratificarea Deciziei Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare a art. 136 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

Decizia Consiliului European din 25 martie trebuie să fie supusă ratificării de toate statele membre ale UE.

Pe fondul crizei economice actuale din UE, România a susţinut crearea mecanismului european de stabilitate şi implicit modificarea limitată a Tratatului în vederea asigurării stabilităţii zonei euro.

România va contribui la Mecanismul European de Stabilitate (MES) după ce va adera la zona euro.

În vederea mobilizării fondurilor necesare, MES va putea lansa emisiuni de instrumente financiare, va putea încheia acorduri sau alte tipuri de aranjamente cu statele parte la mecanism, cu instituţii financiare sau cu alte părţi terţe.

Pentru instituirea Mecanismului European de Stabilitate a fost necesară modificarea limitată a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFEU), decizia în acest sens fiind adoptată la Consiliul European din 16-17 decembrie 2010.

MES va înlocui Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară, care vor rămâne în vigoare până în iunie 2013.

Informaţii de background:

Principalele caracteristici ale MES:

Statutul: instituţie financiară internaţională, stabilită printr-un tratat între statele membre din zona euro, guvernată de dreptul public internaţional. Având calitatea de instituţie financiară internaţională şi un mandat pe termen nedeterminat, statele furnizoare de asistenţă nu vor mai fi puse în situaţia de a contabiliza ca datorie garanţiile mobilizate pentru statele în dificultate (aşa cum se întâmplă în prezent în cazul EFSF).

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE ŞI AL PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL GUVERNULUI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii