Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Bostinaru se va pronunta impotriva petitiei care solicita redeschiderea adoptiilor internationale

ro

22 Mar, 2010 16:45 1503 Marime text

victor_bostinaru.jpgBruxelles, 22 martie 2010

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, coordonatorul socialiştilor şi democraţilor europeni (S&D) în Comisia de petiţii a Parlamentului European (PETI), se va pronunţa, luni, împotriva petiţiei organizaţiei italiene "Amici dei bambini", prin care se solicită redeschiderea adopţiilor internaţionale, deputatul european urmând a cere închiderea acestei petiţii de către Comisia PE.

Petiţia (nr. 1120/2009) este înaintată de Marco Griffini în numele organizaţiei "Amici dei Bambini" ("Prietenii copiilor", n.red.) şi are ca obiect "respectarea de către România a convenţiilor internaţionale referitoare la drepturile copilului". Prin petiţie se solicită redeschiderea adopţiilor internaţionale respectiv sancţionarea României conform art. 7 din Tratatul Uniunii Europene. Petiţia a fost susţinută de Preşedinta PETI, doamna Erminia Mazzoni (PPE, "Il Popolo della Libertà" - partidul premierului italian Silvio Berlusconi, n.red.).

"Actuala legislaţie cât şi moratoriul instaurat în materie de adopţii internaţionale sunt o consecinţa directa a unei situaţii speciale create în România: traficul de copii, prin răpirea şi vânzarea acestora spre ţările Europei Occidentale şi SUA. Motivele care au determinat, în 2001, autorităţile de la Bucureşti să ia decizia moratoriului subzistă, în lipsa unor garanţii puternice în sens contrar. Nu trebuie uitat că, în perioada de pre-aderare, UE a fost cea care a solicitat României introducerea moratoriului, iar adoptarea acestuia a fost salutată atât de Parlamentul European cât şi de Comisia Europeană, în mai multe reprize", a declarat Victor Boştinaru.

"Legislaţia română -ca şi moratoriul de altfel- nu a încălcat şi nu încalcă nicio normă internaţională sau europeană. Este nevoie în continuare de un sistem solid iar o ridicare a moratoriului nu poate fi decât una treptată şi monitorizată; îi îndemn pe toţi cei care vor ridicarea acestui moratoriu să se familiarizeze cu situaţia existentă înainte de 2001", a adăugat el.

La şedinţa PETI va participa şi va lua cuvântul şi doamna Roelie Post, care a s-a ocupat din 1999 până în 2006, la Delegaţia Comisiei Europene de la Bucureşti, de dosarul copiilor din România, o cunoscătoare a fenomenului adopţiilor internaţionale, care, de altfel, a scris şi o carte pe această temă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii